Λιγοστεύουν τα εμπορικά καταστήματα στην Παλιά Πόλη

Λιγοστεύουν τα εμπορικά καταστήματα στην Παλιά Πόλη

Λιγοστεύουν τα εμπορικά καταστήματα στην Παλιά Πόλη

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1398 ΦΟΡΕΣ

H μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, ένας μεγάλος ζωντανός οικισμός, τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί πλήρως…

Τα χαρακτηριστικά της άλλαξαν όπως άλλαξε και η χρήση πολλών από τα εκατοντάδες καταστήματά της, ακολουθώντας τις ανάγκες των επισκεπτών της…

Οι χρήσεις των καταστημάτων αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη σίτιση των επισκεπτών με γρήγορο φαγητό, παγωτό και γλυκό, πέρα από τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ που πήραν τη θέση των παραδοσιακών καταστημάτων. Κρεπερί, σουβλατζίδικα, fast foods κρατούν τα σκήπτρα της δραστηριότητας…

Τα καταστήματα με τα σουβενίρ και τα τοπικά προϊόντα όλο και λιγοστεύουν, αφού οι τουρίστες δεν αγοράζουν όπως τα παλαιότερα χρόνια.

Είναι το φαινόμενο των τελευταίων ετών, καθώς όπως δηλώνει και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, Τάσος Μελετίου, μεγάλος αριθμός επισκεπτών είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες και μάλιστα της τρίτης ηλικίας οι οποίοι έχουν πλέον αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια ότι αντιπροσώπευε το νησί μας.

Από την άλλη οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων επίσης δεν προβαίνουν σε ιδιαίτερα μεγάλες αγορές καθώς τα νέα πλοία έχουν γιγαντιαία εμπορικά κέντρα και εκεί οι τουρίστες ξοδεύουν τα χρήματά τους. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η τεράστια συρρίκνωση των προσεγγίσεων δεν έχει βοηθήσει την κίνηση στα καταστήματα της μεσαιωνικής πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Μελετίου τα νέα ζευγάρια που έρχονται στη Ρόδο για διακοπές μαζί με τα παιδιά τους επιλέγουν τουριστικά θέρετρα μακριά από την πόλη, όπου τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες.

Αν κάποιος αποφασίσει να επισκεφτεί τελικά την παλιά πόλη, ελλείψει συχνής συγκοινωνίας, αναγκάζεται να νοικιάσει αυτοκίνητο αλλά αυτομάτως έρχεται αντιμέτωπος με το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Ειδικά το βράδυ, υποβάλλεται σε μία αφάνταστη ταλαιπωρία με αποτέλεσμα να φεύγει απογοητευμένος.

Έτσι λοιπόν ο σύλλογος των καταστηματαρχών καταβάλλει προσπάθειες να… φέρει κόσμο στην παλιά πόλη, με κάθε τρόπο για να τονώσει την κίνηση, ξεκινώντας από την ενημέρωση των επισκεπτών μας.

Μάλιστα ο σύλλογος προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες αλλά στην άμεση προτεραιότητά του είναι η εξεύρεση χώρων στάθμευσης για τους επισκέπτες.

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη δημοτική αρχή ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της στάθμευσης ενώ μία πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τη δρομολόγηση mini bus για όσους θέλουν να μεταφερθούν.

Εκτιμάται ότι σήμερα εντός της μεσαιωνικής πόλης υπάρχουν περίπου 900 καταστήματα αλλά μόνο 220 είναι μέλη του συλλόγου. Εντάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

- Τα εμπορικά-τουριστικά

- Τα εστιατόρια-καταστήματα έτοιμου φαγητού

- Και τα κέντρα διασκέδασης-μπαρ

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009