Η Προσευχή είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο

Η Προσευχή είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο

Η Προσευχή είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 664 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Η χρησιμοποίηση της Υψηλής Τεχνολογίας, για νιοστή φορά, απέδειξε ό,τι εδώ και πολλούς αιώνες η Ορθόδοξη Εκκλησία κηρύσσει: «Η Προσευχή βοηθάει στην Ηθική και Πνευματική Ανέλιξη του ατόμου».

Πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο της Πανσυλβάνιας, ο Αμερικανός Καθηγητής Νευροβιολόγος Άντριου Νιούμπεργκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του «Κέντρου Εγκεφάλου και Πνευματικότητας», μετά από πολυετείς έρευνες και χρησιμοποιώντας την «Υψηλή Τεχνολογία», αποκάλυψε ότι: «Οι Ορθόδοξοι Μοναχοί και οι Βουδιστές Μοναχοί ενισχύουν τις εγκεφαλικές τους ικανότητες μέσω της Προσευχής και του Διαλογισμού, αλλά ακόμα και οι άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη των θρησκευόμενων από την πίστη τους».

Ο γνωστός Καθηγητής Νευροβιλογίας Άντριου Νιούμπεργκ στο βιβλίο του «Πως ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας», υποστηρίζει ότι «το κλειδί βρίσκεται στην ηρεμιστική επίδραση που έχει η έντονη προσευχή στον εγκέφαλό μας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι συνεχείς προσευχές και ο διαλογισμός, επιφέρουν αλλαγές στην φαιά ουσία και ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν την προσοχή και την συμπόνια, ενώ ηρεμεί τις περιοχές που συνδέονται με τον φόβο και την αγωνία». Και ο γνωστός Υπεύθυνος Καθηγητής του «Κέντρου Εγκεφάλου και Πνευματικότητας» του Πανεπιστημίου της Πανσυλβάνιας, συνεχίζει:

«Ασχέτως εάν ο άνθρωπος που προσεύχεται ή κάνει διαλογισμό πιστεύει σε μία ανώτερη δύναμη, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: περιορίζονται οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα».

Ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Νιούμπεργκ, συνεχίζει: «Στην ουσία, όταν σκεφτόμαστε για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής, Θρησκευτικά, Επιστημονικά ή Ψυχολογικά θέματα, ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται».

Ο έγκριτος επιστήμονας, τονίζει επίσης στο βιβλίο του «Νευροθεολογία», όπου δημοσιοποιεί τη μελέτη του για «το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην θρησκευτική πίστη και έχει στόχο να ρίξει φως στο τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας όταν επικαλούμαστε τον Θεό».

Καταλήγει ο Καθηγητής Νιούμπεργκ: «Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις στην ανθρώπινη ιστορία είναι η Θρησκεία και η Επιστήμη. Εάν προσπαθήσουμε να τις φέρουμε δίπλα-δίπλα, θα κατανοήσουμε την κάθε μία, αλλά και τον κόσμο μας με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Προφανώς, ο έγκριτος Καθηγητής Νιούμπεργκ, ακολούθησε την Ευαγγελική παρότρυνση: «Πιστεύετε και ερευνάτε τας Γραφάς».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου