Θα επανεξεταστεί το θέμα με τις βίζες των Τούρκων;

Θα επανεξεταστεί το θέμα με τις βίζες των Τούρκων;

Θα επανεξεταστεί το θέμα με τις βίζες των Τούρκων;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 204 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ελ. Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη

Το θέμα της συνέχισης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής Δ. Γάκης σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο ενώ παρέμβαση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε και από τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό.

Ο κ. Γάκης τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος της διευκόλυνσης στη χορήγηση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών (ανάμεσα τους και η αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας), για τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που βίωσαν τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ενημέρωσε τους δύο βουλευτές για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και για την επανυποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε ότι το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα ενισχυθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας και ότι έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν σύντομα τόσο η εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση, όσο και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου. Ενέργειες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Βόζεμπεργκ: Βλάπτει τον τουρισμό
Με αφορμή την ανακοίνωση της ελληνικής Κυβέρνησης, ότι δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου για επισκέπτες από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, στα ελληνικά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και τις δυνατότητες επανεξέτασής της.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται από το 2012 με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση των ελληνικών νησιών, καθώς και ότι η κατάργησή του έρχεται σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:
«Σύμφωνα με την ελληνική Κυβέρνηση, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου για επισκέπτες από τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, στα ελληνικά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση των ελληνικών νησιών, ειδικά του Ανατολικού Αιγαίου, που τα τελευταία χρόνια πλήττονται σταθερά από το μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στις ακτές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική είναι η αντίδραση και των τοπικών παραγωγικών φορέων των ελληνικών νησιών, που ζητούν επανεξέταση της απόφασης, καθώς ανησυχούν για την οικονομική βιωσιμότητα των κοινωνιών τους.

Δεδομένου ότι το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα εφαρμόστηκε από το 2012 με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό ενώ η οριστική κατάργησή του έρχεται σε μία χρονική στιγμή που τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν ακόμα υπό ισχυρή μεταναστευτική πίεση, ερωτάται η Επιτροπή:

- Με ποιο σκεπτικό δεν παρατάθηκε και μετά την 30η Οκτωβρίου 2016 η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας θεωρήσεων εισόδου για επισκέπτες τρίτων χωρών προς τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου;
- Προτίθεται να επανεξετάσει την εκ νέου εφαρμογή του και υπό ποιές προϋποθέσεις;».

«Πραξικόπημα» στα ελληνικά νησιά καταγγέλλει η Τουρκία
Την πρόθεση των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ για επανεξέταση του ζητήματος της διευκόλυνσης χορήγησης βίζα στους Τούρκους πολίτες και τις δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σχολιάζουν εκτενώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου όπου αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια στα λιμάνια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Πραξικόπημα για τους Τούρκους τουρίστες από τα ελληνικά νησιά», «Πόρτα στη βίζα από την Ελλάδα», είναι ορισμένοι μόνο από τους τίτλους των ειδήσεων που κυκλοφορούν για το θέμα στο τουρκικό διαδίκτυο.
«Η ΕΕ και οι Έλληνες δεν πρόκειται να μας δώσουν βιζα εισόδου για τα ελληνικά νησιά για την ερχόμενη τουριστική περίοδο».

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα θεώρησης βίζα στα νησιά για τους Τούρκους πολίτες είχε αποδειχθεί αρκετά… ευεργετικό καθότι οι Τούρκοι πολίτες δεν έρχονταν αντιμέτωποι με την τεραστία γραφειοκρατία στα ελληνικά προξενεία.
Τα τελευταία χρόνια, ακριβώς λόγω αυτού του καθεστώτος, όλο και περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες επέλεγαν τα νησιά του Αιγαίου για τις διακοπές τους ή για μονοήμερες εκδρομές.

Νέος Γολγοθάς για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσος Καλογρίδης το περιεχόμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Κατρούγκαλου προς τους Βουλευτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο τερματίζεται το ευεργετικό πιλοτικό πρόγραμμα θεώρησης διαβατηρίων για υπηκόους τρίτων χωρών στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται πλέον την πρακτική αυτή.

Σ’ επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Υπουργό την οποία κοινοποιεί στην Υπουργό Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτ. Πολιτικής, Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησ. Πολιτικής, κ. Γ. Γιαννέλη, τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Βουλευτές Αιγαίου καθώς και τα Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών τονίζει, αναφορικά με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα παρακάτω:

«Η τουριστική δραστηριότητα στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το αποκορύφωμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το έτος 2015, στηριζόταν αποκλειστικά στην θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, σε ποσοστό 40% έως 70%, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις αφίξεις ξένων τουριστών με charters και κρουαζιερόπλοια, καθώς και των Ελλήνων τουριστών.

Επομένως η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της θεώρησης στα λιμάνια των νησιών, θέτει πολλαπλά εμπόδια στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας και μοιραία θα αναδειχθεί σε ταφόπλακα για την τουριστική τους δραστηριότητα».

Παράλληλα εκφράζει την απορία «πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποφάσεις της να καταδικάζει σε αφανισμό τον τουρισμό, βασικό πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

Επίσης επισημαίνει ότι «τα μέτρα που αναφέρετε ότι λήφθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης, όπως η ενίσχυση του προσωπικού των Προξενείων μας στην Τουρκία, καθώς και η βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες από την μείωση των τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας, δεδομένου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων στα λιμάνια των νησιών διευκόλυνε τους Τούρκους τουρίστες που ήταν επισκέπτες της τελευταίας στιγμής και με τον τρόπο αυτό απέφευγαν την γραφειοκρατία στα ελληνικά Προξενεία και το σημαντικότερο κατέβαλαν ως παράβολο στο τελωνείο το ήμισυ του ποσού που θα καταβάλουν στο Προξενείο».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.ΕΝ ζητά από τον Υπουργό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναθεώρηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η επανέναρξη του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς