Γιόρτασε τα 100 χρόνια της στην Αυστραλία η Κατερίνα Ευθυμίου

Γιόρτασε τα 100 χρόνια της στην Αυστραλία η Κατερίνα Ευθυμίου

Γιόρτασε τα 100 χρόνια της στην Αυστραλία η Κατερίνα Ευθυμίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1046 ΦΟΡΕΣ

Η καρδιά της έχει παραμείνει στη Ρόδο και στην Αγία Αναστασία

Τα εκατό της χρόνια γιόρτασε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας εν μέσω παιδιών, εγγονιών και δισέγγονων, η συμπατριώτισσά μας Κατερίνα Ευθυμίου.

Η Κατερίνα Ευθυμίου έζησε και μεγάλωσε στην Αγία Αναστασία της Ρόδου, όπου και παντρεύτηκε, πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Η καρδιά της έχει μείνει για πάντα στο νησί (και στη γειτονιά της Αγίας Αναστασίας) κι έχει φροντίσει να μεταλαμπαδεύσει αυτή την αγάπη στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονά της.
Στις 5 Φεβρουαρίου η Κατερίνα Ευθυμίου, γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά της εν μέσω συγγενών και φίλων.


Η Κατερίνα Ευθυμίου γεννήθηκε το 1917 στην Ρωσική πόλη Τασκένδη από Καλύμνιους γονείς. Μόλις βρέφος, με την επανάσταση των μπολσεβίκων, οι γονείς της έφυγαν από την ρωσική αυτή πόλη και εγκαταστάθηκαν πίσω στο νησί τους, Κάλυμνο. Σε μικρή εφηβική ηλικία η οικογένεια της μετακόμισε στην Ρόδο και έμεναν στο μαράσι της Αγίας Αναστασίας.

Η Κατερίνα νεαρή κοπέλα γνώρισε Αναστασιώτη, τον Σταύρο Ευθυμίου όπου το 1939 τέλεσαν τους γάμους τους στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας και στην ίδια οδό έκαναν το σπίτι τους. Το 1941 γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί ο Ανδρέας και το 1943 το δεύτερο παιδί τους ο Δημήτρης. Με υπεράνθρωπες θυσίες μπόρεσαν και ξεπέρασαν τον πόλεμο και προ πάντως την πείνα που χάθηκε αρκετός πληθυσμός.


Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου έφερε χαρά κα ευτυχία στο πληθυσμό της Δωδεκανήσου και υπήρξε ελευθερία και ευημερία. Το επάγγελμα του συζύγου υποδηματοποιού τον έκανε να σκεφθεί για το μέλλον των παιδιών του και το 1956 μετανάστευσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τον Ανδρέα. Η Κατερίνα, τους ακολούθησε το 1958 με τον Δημήτρη.

Στο Σίδνεϊ δημιούργησαν το σπίτι τους και ευημερούσαν στην νέα τους πατρίδα που ευτυχώς ήταν εγκατεστημένοι αρκετή Ρόδιοι και μάλιστα από την ίδια συνοικία. Το 1958 ο Σταύρος μαζί με άλλους έγιναν τα ιδρυτικά μέλη του Παρροδιακού Συλλόγου Σίδνεϊ "Ο Κολοσσός". Η Κατερίνα στάθηκε δίπλα στον σύζυγό της τα πολλά χρόνια που υπηρέτησε την φιλανθρωπική και ροδιακή κουλτούρα του ροδιακού συλλόγου.

Στο διάστημα αυτό απέχτησε 6 εγγόνια και 5 δισέγγονα. Ο γιός της ο Ανδρέας και αυτός τέλεσε 10 χρόνια πρόεδρος του συλλόγου. Η Κατερίνα επισκέφθηκε την Ρόδο όπου μένει η αδελφή της και αρκετά ανίψια της, μάλιστα έφερε μαζί της και εγγονή να γνωρίσει την πατρίδα των παππούδων και γονέων της.


Σε ηλικία 84 ετών ο σύζυγος Σταύρος απεβίωσε και η Κατερίνα έμενε στο σπίτι της και με παρέα τα παιδιά της και τα εγγόνιά της, κυλούσαν τα χρόνια. Σε εκδηλώσεις του Παρροδιακού συλλόγου ήταν πάντα παρών και εκεί συναντιόταν με πολλούς γνωστούς της.

Σε ηλικία 96 ετών μετά από πνευμονία εισήλθε σε γηροκομείο όπου εκεί την επιβλέπουν με όλες τις ιατρικές και προσωπικές ανάγκες της. Τα παιδιά της ήταν πάντα δίπλα και παρόλο που έχασε την κινητικότητά της το μνημονικό ήταν ζωηρό και πολλές φορές διηγούνταν ιστορίες της γειτονιάς της στην Ρόδο που ποτέ δεν την ξεχνούσε.

Η κράση της την έφερε στη σημαντική επέτειο της ηλικίας όπου στις 5 Φεβρουαρίου 2017, εόρτασε τα 100 χρόνια της.
Μια φίλη της, την συγχάρηκε "Κατερίνα 100 χρόνων τώρα, μπράβο!" " Και δεν μου φαίνεται" ήταν η απάντησή της.


Χάρηκε διότι έλαβε εκτός από την αγάπη των παιδιών, εγγονών και φίλων συγχαρητήριες κάρτες και επιστολές από την Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας η Α.Ε. στρατηγός Σιρ Πήτερ Κόσγκροβ, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Μάλκομ Τέρνμπουλ, τον Κυβερνήτη της Πολιτείας Νέας Νοτίου Ουαλίας η Α.Ε. Δαβίδ Χέρλι, την Πρωθυπουργό της πολιτείας Νέας Νοτίου Ουαλίας κα Γκλάτις Μπερεζίκλιαν, τον Ομοσπονδιακό βουλευτή της περιοχής Κινγσφορτ, κ. Ματ Θήσελγουεϊτ, τον κ. Μάϊκλ Ντέιλ βουλευτή της περιφέρειας Μαρούμπρας της ΝΝΟ, την πρόεδρο της Γερουσίας της ΝΝΟ κα Σιέλλι Χάνκοκ και επίσης από τον Παρροδιακό Σύλλογο του Σίδνεϊ "Κολοσσός" όπου υπηρέτησαν και ο σύζυγός της και ο γιός της για αρκετά χρόνια. Χάρηκε διότι οι αρχές του κράτους δεν ξεχνούν ανθρώπους που συνεισφέρανε στον τόπο της επιβίωσής τους.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο