Ακόμα... αναζητούνται στοιχεία για τη Ρόδων ΑΕ!

Ακόμα... αναζητούνται  στοιχεία για τη Ρόδων ΑΕ!

Ακόμα... αναζητούνται στοιχεία για τη Ρόδων ΑΕ!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 497 ΦΟΡΕΣ

Θα ξανασυζητηθεί το θέμα σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Με τη ΡΟΔΩΝ ΑΕ και την πορεία εκκαθάρισης της εταιρίας ασχολήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στη χτεσινή του συνεδρίαση, στην οποία το θέμα ήταν και το μοναδικό της ημερήσιας διάταξης.

Το σώμα ενημέρωσε ο εκκαθαριστής δικηγόρος κ. Μάριος Μαραβέλιας μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων, ενώ παραβρέθηκε και ο κ. Γιώργος Τζίφας ως εκπρόσωπος της εταιρίας των ορκωτών λογιστών που ανέλαβε τον έλεγχο στη ΡΟΔΩΝ ΑΕ.

Το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος για περαιτέρω ενημέρωση ενώ ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος υπογράμμισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση το δημοτικό συμβούλιο δε φέρει ευθύνη για τα όσα έγιναν στην εταιρία.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μαραβέλιας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όλα γύρω μας είναι θέμα αντίληψης και ωριμότητας. Πολλοί από εδώ μέσα ή προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση των πραγμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα στάση μου η ευγένεια δεν είναι αδυναμία και η ανοχή μου δεν είναι άγνοια. Εντύπωση μου προκαλεί η εμμονή ορισμένων προσώπων και η συνεχής αναφορά στην ΡΟΔΩΝ ΑΕ.

Μήπως και άλλες εταιρίες του δήμου δεν οφείλουν χρήματα σε ταμεία και εφορία; Τεράστια εντύπωση μου προκαλεί και το ότι μέχρι σήμερα ουδεμία αναφορά έγινε πως μία τόσο κερδοφόρα με τα τόσα έσοδα (πάνω από 1,5 ετησίως τα τελευταία χρόνια) ήταν ζημιογόνα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε εκκαθάριση, αφήνοντας τεράστια οφειλόμενα ποσά, σε τράπεζες, εργαζόμενους, προμηθευτές, ταμεία και ΔΟΥ. Για όλα αυτά ουδέν σχόλιο;

Άραγε δεν αναρωτήθηκε κανείς από το δημοτικό συμβούλιο πώς μία τόσο κερδοφόρα επιχείρηση έφτασε σε τέτοια δυσμενή θέση και με ποιου επιλογές οδηγήθηκε στην καταστροφή;

Το μόνο που ενδιαφέρει μερικούς και η εμμονή που τους διακατέχει, είναι πού βρίσκεται το ταμείο της επιχείρησης. Σε προηγούμενο δ.σ. ανέφερα αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω.

Μαθήματα ηθικής και τιμιότητας δε δέχομαι από κανέναν και κυρίως και κυρίως από αυτούς που οδήγησαν την εν λόγω εταιρία στη δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα. Δεν πρόκειται να απολογηθώ εγώ για πράξεις ή παραλείψεις που έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Δεν ήμουν εγώ η τότε δημοτική αρχή που έκανε τις επιλογές. Έχω παραδώσει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών. Δεν θα απολογηθώ γιατί η προηγούμενη διοίκηση εξέδιδε τιμολόγια χωρίς παραστατικά και δε θα λογοδοτήσω γιατί διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων το 2007, 2008 το 2009 και το 2010. Δεν θα απολογηθώ γιατί δεν εκδόθηκε ισολογισμός το 2008, 2009 και 2010. Δεν θα απολογηθώ γιατί δεν έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Ο Ορκωτός
Από την πλευρά του ο κ. Τζίφας στο πλαίσιο της ενημέρωσης έκανε γνωστό ότι ο έλεγχος ξεκίνησε δύο μήνες μετά την ανάθεση του τονίζοντας ότι παρατηρήσαν μεγάλη δυσκολία σε σχέση με το εργο τους. «Οφειλόταν στο διασκορπισμό του αρχείου, την έλλειψη προσωπικού και στην έλλειψη πληροφοριών από τη διοίκηση για τη χρήση 2009 και 2010 και μέχρι την έναρξη της εκκαθάρισης.

Τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή μας ήταν όσα παρέλαβε ο εκκαθαριστής. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου γνωστοποιήσαμε με έγγραφά μας τις δυσκολίες, και ζητήσαμε να παραταθεί η διάρκεια του ελέγχου λόγω έλλειψης στοιχείων.

Τέθηκαν στη διάθεσή μας έλεγχοι από δημόσια ελεγκτικά όργανα πχ. ΣΔΟΕ ενώ βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη έλεγχοι από το ελεγκτικό συνέδριο, από τη γενική γραμματεία δημοσιονομικών ελέγχων και τακτικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων από τη ΔΟΥ.

Δεν τέθηκαν υπόψη μας σημαντικά έγγραφα και βιβλία όπως τα πρακτικά του δ.σ. από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε στοιχεία τόσο για τη διαχείριση όσο και δικαιολογητικά για τη διενέργεια πράξεων και συναλλαγών για το διάστημα του ελέγχου.

Πολλά ήταν αντίγραφα και όχι πρωτότυπα, ενώ επίσης το καταστατικό της εταιρίας δεν τέθηκε υπόψη μας, ενώ δεν είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες δημοσιότητας. Τα πορίσματα του ελέγχου δόθηκαν στον εκκαθαριστή της εταιρίας που είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας και στο δήμο» κατέληξε ο κ. Τζίφας.

Ερωτήματα και απαντήσεις
Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους με τον κ. Γιώργο Υψηλάντη να αναρωτιέται γιατί έμεινε μόνο ένας από τους τρεις εκκαθαριστές και τον κ. Μαραβέλια να απαντά ότι όσοι ορίστηκαν παραιτήθηκαν και έμεινε μόνο ο ίδιος κάτι που οδήγησε σε τροποποίηση του καταστατικού.

Από την πλευρά του ο κ. Σάκης Στάγκας δήλωσε ότι υπάρχει πλήθος στοιχείων για τα οποία αμφιβάλλει, και κατέθεσε τα ερωτήματα σε ποια τράπεζα τηρείται ο λογαριασμός, ποια είναι η αμοιβή του εκκαθαριστή και γιατί δεν αποτυπώνονται τα έσοδα από το καζίνο.

Ο εκκαθαριστής απάντησε ότι τα χρήματα βρίσκονται εκεί που φυλάσσουν όλες οι ΑΕ τα χρήματά τους, ενώ ο ίδιος δεν λαμβάνει αποζημίωση.

Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου ζήτησε να απαντηθεί το ερώτημα πού χρωστά η εταιρία και πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για να γίνει η εκκαθάριση, καθώς και τι χρέος υπάρχει στα ταμεία και στη ΔΟΥ

Σημειώνεται ότι ο κ. Μαραβέλιας αφού δήλωσε ότι εκκαθάριση σημαίνει ρευστοποίηση στοιχέιων ενεργητικού και πληρωμή υποχρεώσεων, αναφέρθηκε στις οφειλές προς τους προμηθευτές οι οποίες μαζί με τις επιταγές ανέρχονται στο ποσό του 1.100.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και τα χρέη στην εφορεία αλλά επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν γνωρίζουμε τι ποσό θα προκύψει. Το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ανέρχεται σε 750.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχει πληρωθεί στην εφορία σύμφωνα με τον ίδιο ποσό 888.000 ευρώ, ενώ η εκκαθάριση ξεκίνησε με ένα χρέος 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο κ. Τσαμπίκος Τριομμάτης που διετέλεσε πρόεδρος της ΡΟΔΩΝ τα επίμαχα διαστήματα ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως για το έλλειμμα στο ταμείο όλοι γνώριζαν και ειδικά το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από πού προκλήθηκε «αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη».

Απευθυνόμενος στους ορκωτούς και στον εκκαθαριστή δήλωσε και τα εξής: «Σας παρέδωσα μία υπηρεσία που ήταν στελεχωμένη και ένα αρχείο που ήταν πλήρες και αποδεικνύεται από το ότι έγιναν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ», ενώ αναρωτήθηκε ποιοι είναι οι προμηθευτές οι οποίοι πληρώθηκαν με 600.000 ευρώ

Από την πλευρά του ο κ. Μαραβέλιας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των 137.000 ευρώ, ήταν κάτι που προέκυψε από την έκθεση των ορκωτών και το οποίο δεν το γνώριζε αν και τελικά το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο και ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Πάντως ο κ. Τριομμάτης επανήλθε λέγοντας «με κυνηγάνε στα δικαστήρια για ευθύνες που δεν είχα» ενώ ο κ. Μαραβέλιας απάντησε «τα χρέη αυτά δεν τα δημιούργησα εγώ, δεν είναι δική μου ευθύνη, εγώ εκκαθαρίζω»

Τέλος ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, έκανε λόγο για συζήτηση φιλολογικού περιεχομένου χωρίς κάποια τελικά αποτελέσματα για το θέμα, λέγοντας ότι στοχοποιούνται άνθρωποι που κινούνται στην κοινωνία μας. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα: θα μπορούσατε την έκθεσή σας να την παραδώσετε στον εισαγγελέα; Μπορείτε να ενοχοποιήσετε τους ανθρώπους αυτούς όταν λέτε ότι δεν έχετε επαρκή στοιχεία; Αν είναι δώστε τα στον εισαγγελέα και ίσως τότε να δεχτείτε και μηνύσεις».

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024