Πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση για την ανακήρυξη του έτους Δωδεκανήσου

Πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση για την ανακήρυξη του έτους Δωδεκανήσου

Πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση για την ανακήρυξη του έτους Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Η ειδική αυτή συνεδρίαση αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017

Ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για την ανακήρυξη του 2017 ως έτος Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε πως «η ειδική αυτή συνεδρίαση αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, υπό την αιγίδα της Βουλής, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος αγώνας της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα».

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επεσήμανε πως είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική.
Υπογράμμισε πως οι αρμόζουσες νησιωτικές πολιτικές δεν πρέπει να νοούνται ως προνόμιο, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους νησιώτες.
«Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Έδειξαν, έμπρακτα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, σώζοντας ζωές», όπως είπε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε αιχμές προς την πλευρά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για εκπροσώπους λαών που δείχνουν να αγνοούν, όπως είπε, την Ιστορία.

«Αυτή η διάσταση της ιστορίας, που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής παντού, αλλά ακόμη πιο πολύ στη δική μας εύφλεκτη περιοχή όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμα και για εκείνους τους λαούς, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτήν την ιστορική αλήθεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες Τσίπρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τη Νίσυρο. «Αυτά τα νησιά αξίζει να στηριχθούν. Οι νησιωτικές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν καρπούς» εξήγησε.
«Η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση στοχεύει και στην άμεση ίδρυση Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης.
Ακόμη, όπως είπε, τίθεται για πρώτη φορά θέμα στην ΕΕ για τις νησιωτικές πολιτικές με αφορμή και την προεδρία της Μάλτας.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά τίθεται στην ΕΕ το θέμα των ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών με την αξιοποίηση του γεγονότος ότι την προεδρία ασκεί η Μάλτα.
«Κανείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητεί και να επιβουλεύεται τα νησιά μας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να τα προασπίσει, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, διεκδικώντας τη στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όταν έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως όλοι μαζί με αίσθηση ενότητας πρέπει να κάνουμε πράξη τη ρήτρα νησιωτικότητας, η οποία, όπως είπε, είναι ανάγκη να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες, ιδιαίτερα των μικρών νησιών.
«Αυτό που μας διδάσκει τελικά η ιστορία, είναι ότι η επιτυχία δεν βασίζεται σε ανούσιους παλληκαρισμούς ή εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Βασίζεται στη σκληρή συστηματική προσπάθεια και στο να είμαστε ρεαλιστές», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πάνος Καμμένος από την πλευρά του, έκανε λόγο για υποχρέωση όλων να εφαρμοστεί το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «αξίζει να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά και για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη της νησιωτικότητας και στους θεσμού. Πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια που θα προορίζονται αποκλειστικά στα νησιά μας», όπως είπε.


Αυτή τη στιγμή διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, αφού η Τουρκία ανοιχτά θέτει ζήτημα νησιών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Μίλησε για ξεκάθαρη πρόκληση από την πλευρά της γειτονικής χώρας, η οποία «θέτει casus belli για τα χωρικά ύδατα και κάνει συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου». Ωστόσο, διαφώνησε ανοιχτά με την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, κάνοντας λόγο για «πινγκ πονγκ των ανακοινώσεων, οι οποίες στο τέλος θα δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι μόνο τα συνθήματα και οι κορώνες. Ο πατριωτισμός δεν είναι να υπερασπίζεσαι μόνο έδαφος, αέρα και θάλασσα, αλλά και να στέκεσαι στα πόδια σου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στους απέναντι ότι το «Αιγαίο πρέπει μα είναι μια θάλασσα ειρήνης στην οποία δε χωράνε τσαμπουκάδες».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε μια στιγμή που η Ελλάδα μεγάλωνε. Αλλά είμαστε εδώ και για να προβληματιστούμε - να προβληματιστούμε γόνιμα - για την Ιστορία της χώρας μας. Για να αναλογιστούμε το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και για να πάρουμε τα μαθήματα που το παρελθόν απλόχερα προσφέρει. Μαθήματα για το παρόν αλλά και μαθήματα για το μέλλον του τόπου μας. Μνημονεύουμε, λοιπόν, με συγκίνηση, με χαρά και με υπερηφάνεια την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1947.

Όπως γνωρίζουμε, η Ένωση, αποφασίστηκε στη Διάσκεψη της Ειρήνης μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ένωση διαμόρφωσε οριστικά τα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Η Ένωση αποτέλεσε τη δικαίωση των οραμάτων των Ελλήνων των Δωδεκανήσων. Αλλά και το τέλος μιας μακραίωνης δοκιμασίας, της δικής τους δοκιμασίας.
Τα Δωδεκάνησα στην πορεία του χρόνου γνώρισαν σειρά ξένων κατακτητών: Τους Ιωαννίτες Ιππότες, τους Οθωμανούς και από το 1912, τους Ιταλούς. Κατά το Μεσοπόλεμο, η φασιστική πλέον Ιταλία άσκησε τρομερές πιέσεις στον ελληνικό πληθυσμό. Η Ιταλία του Μουσολίνι ήθελε να αναγκάσει τους Έλληνες των Δωδεκανήσων να αλλάξουν την ταυτότητά τους. Αυτό επιχειρήθηκε ακόμα και με απαγορεύσεις σε βάρος της ελληνικής παιδείας. Δεν το πέτυχαν.
Και δεν το πέτυχαν, διότι οι Έλληνες της Δωδεκανήσου ήξεραν ποιοι είναι. Και διατήρησαν την ταυτότητά τους απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες. Την ώρα του πολέμου μάλιστα με την φασιστική Ιταλία, το 1940 έκαναν το καθήκον τους. Οι Δωδεκανήσιοι έσπευσαν τότε εθελοντικά στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Και έδωσαν ένα ύψιστο μήνυμα πατριωτισμού και εθνικής αυτοσυνειδησίας.

Η δικαίωσή τους ήρθε με τη νίκη των δυνάμεων της ελευθερίας στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του ολοκληρωτισμού. Ήταν ένας αγώνας στον οποίο η Ελλάδα είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η Ιστορία και σήμερα - και σε αυτήν την αίθουσα - είναι πάντα ζωντανή. Η Διάσκεψη της Ειρήνης του 1946 – 1947 μας προσφέρει την ευκαιρία να εξάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Συμπεράσματα που αποτελούν πυξίδα για την σημερινή ταραγμένη εποχή.
Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα ήταν ένα αίτημα ελευθερίας. Βασίστηκε στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών που ήταν κυρίαρχη διεκδίκηση με τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου.
Το πρώτο, πιο γενικό, συμπέρασμα, είναι ότι οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες. Τις φωτεινές ιδέες της Δύσης. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι. Και όχι ουραγοί.

Το δεύτερο, ειδικότερο, συμπέρασμα, είναι ότι η ένωση των Δωδεκανήσων ήρθε ακριβώς ως το αποτέλεσμα της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας της στην πλευρά των νικητών.
Η βάση για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων είχε μπει ήδη από το 1940. Από τους Έλληνες στρατιώτες που σταμάτησαν την ιταλική επίθεση. Τότε που η Ελλάδα πρόσφερε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κόντρα στον Άξονα. Τότε που κερδίσαμε το θαυμασμό των δυνάμεων της ελευθερίας, και μάλιστα διεθνώς.
Προσέξτε όμως: Τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων δεν ήρθε «αυτόματα». Δεν ήρθε μόνο και μόνο, γιατί οι θέσεις μας ήταν δίκαιες. Απαίτησε μια σοβαρή, μια επίπονη προσπάθεια στο διεθνές πεδίο ως και τη Διάσκεψη της Ειρήνης.

Η Ελλάδα διέγνωσε τους συσχετισμούς ισχύος. Και κατάφερε να εξασφαλίσει μια ισχυρή διεθνή υποστήριξη, κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις. Ήταν αυτό που λειτούργησε ως καταλύτης ώστε να συναινέσουν και οι άλλες χώρες στο αίτημά μας. Ήταν επίσης αυτό που απέτρεψε περιπλοκές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλοι εμπλεκόμενοι.
Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη. Επιδιώχθηκε ενεργά και καλλιεργήθηκε προσεκτικά και συστηματικά. Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε από την Ιστορία. Η Ιστορία πάντα μας διδάσκει.
Κι αυτό που μας μαθαίνει η ιστορία της ένωσης των Δωδεκανήσων - 70 χρόνια μετά - είναι η ανάγκη να γνωρίζουμε που βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στη μεγάλη διεθνή σκακιέρα. Η δύναμη αυτή δεν βασίζεται στα μεγάλα λόγια. Δεν πηγάζει από ανούσιους παληκαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Όποτε, άλλωστε, τους επιχειρήσαμε, έφεραν την καταστροφή.


Η δύναμη μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Βασίζεται στο να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια. Βασίζεται στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι.
Αυτό ήταν πάντοτε το θεμέλιο των μεγάλων επιτυχιών της χώρας μας. Αυτή ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων εθνικών ηγετών του περασμένου αιώνα: Του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό οφείλουμε ως χώρα, ως έθνος να δείχνουμε και σήμερα. Όχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής.

Εβδομήντα χρόνια μετά την ένωση, η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου. Κανένας δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πράξη αυτήν την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά και επιχειρησιακά, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Διεκδικώντας της ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας.
Όλα αυτά απαιτούν μια ιδιαίτερη σημασία μέσα στην προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα, ιδίως η νησιωτική Ελλάδα, δικαιούται και περιμένει μια έντιμη και σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό. Μια πολιτική που να βλέπει το πρόβλημα στην ανθρώπινη διάστασή του. Αλλά και μια πολιτική που να αντιμετωπίζει με σοβαρό τρόπο τις συνέπειες που έχει το προσφυγικό στη ζωή των νησιών μας.

Η καλύτερη ασπίδα για τα νησιά μας είναι η τοπική ανάπτυξη. Χρειάζεται επιτέλους μια στοχευμένη πολιτική ανάπτυξης για τα νησιά μας. Χρειάζεται να κάνουμε πράξη την περίφημη ρήτρα νησιωτικότητας που συχνά έχει καταστεί κενό γράμμα. Μια πολιτική που να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Μια πολιτική που να δίνει πίσω την πρωτοβουλία στους ανθρώπους τους. Που να λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Ειδικά τις ανάγκες των πολύ μικρών νησιών όπου λίγοι ακρίτες υψώνουν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας. Τους είμαστε όλοι ευγνώμονες. Η πολιτική αυτή έχει πολλές πτυχές. Απαιτεί ξεχωριστές παρεμβάσεις στο φορολογικό. Θέλει ξεχωριστή φροντίδα ώστε να είναι πιο εύκολη η επαφή με την Αθήνα και με τα τοπικά διοικητικά κέντρα. Θέλει περισσότερη διοικητική αυτονομία. Θέλει ξεχωριστή αντίληψη για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Θέλει διαφορετικές και νέες ιδέες.

Η νησιωτική Ελλάδα είναι ένας ζωντανός αστερισμός. Τα νησιά μας είναι σημεία φωτός. Πρέπει να τα ενισχύσουμε. Πρέπει να τους δώσουμε αυτά που είναι απαραίτητα, γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που έχουμε να πάρουμε εμείς από τους ανθρώπους τους. Η Ένωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα πατρίδα ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό.
Είναι μια στιγμή που η Ελλάδα άντεξε - και επιτρέψτε μου να πω θέριεψε - όταν αντιμετώπισε τις μεγάλες προκλήσεις της Ιστορίας. Δεν ήταν τότε εύκολα. Όπως δεν είναι και τώρα εύκολα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πώς δεν μπορούμε. Μπορούμε.
Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να σας δώσουμε δύναμη. Είμαστε εδώ κυρίως για να τιμήσουμε τη δύναμη που βλέπουμε στα πρόσωπά σας.»

Γ. Χατζημάρκος:
«Η Βουλή σήμερα, ορθά τίμησε
το χθες της Δωδεκανήσου.
Απομένει να τιμήσει και το αύριο»

Ομοφώνως το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε χθες το 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου, στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Στην συνεδρίαση παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος, με την λήξη της δήλωσε:
"Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, τίμησε την Ιστορία της Δωδεκανήσου, την Ιστορία της χώρας, την συμπλήρωση 70 ετών από τότε που η Ελλάδα μεγάλωσε και, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακήρυξε το 2017 Έτος Δωδεκανήσου. Ορθά και λαμπρά, η Βουλή τίμησε το χθες.
Απομένει να τιμήσει και το αύριο".

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή