Επιτροπή αγώνα στην Λαχανιά για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού

Επιτροπή αγώνα  στην Λαχανιά για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού

Επιτροπή αγώνα στην Λαχανιά για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 583 ΦΟΡΕΣ

Στην συγκρότηση επιτροπής αγώνα, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι της κοινότητας Λαχανιάς, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους αρμόδιους να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θέτουν είναι η αντικατάσταση του αγωγού άρδευσης από την λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
«Οι παραγωγοί και οι κάτοικοι της Λαχανιάς αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε συγκρότηση επιτροπής αγώνα με σκοπό να διεκδικήσουμε την επίλυση οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στο χωριό μας και να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να παράγουμε.

Πρώτο και κύριο αίτημα που θέτουμε είναι να εξασφαλιστεί νερό ύδρευσης και άρδευσης καλής ποιότητας και ζητάμε άμεσα την αντικατάσταση του προβληματικού αγωγού άρδευσης της λιμνοδεξαμενής του Σκολωνίτη.

Τα τελευταία δύο χρόνια η λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη (γεμάτη με νερό άριστης ποιότητας) παραμένει κλειστή , λόγω ζημιάς στο δίκτυο της, με αποτέλεσμα οι αγρότες της Λαχανιάς να κινδινεύουμε να βγούμε εκτός παραγωγής.

Η λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη, είναι μια εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή, χωρητικότητας 450.000 κυβικών, η οποία συγκεντρώνει το νερό του ομονυμου ποταμού τον χειμώνα. Το πολύ σημαντικό αυτό έργο κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, με σκοπό να αρδεύει 400 στρέμματα στην Λαχανιά και 400 στρέμματα στο Γεννάδι.

Το γεγονός ότι η λιμνοδεξαμενή είναι εκτός λειτουργίας, σε συνδιάσμο με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που έχει η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στο να μην επαρκεί το νερό από τις υπόλοιπες υδροληψίες (γεωτρήσεις, φυσικές πηγές) να καλύψει τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες), του οικισμού της Λαχανιάς και των αγροτών.

Ζητάμε από τους αρμόδιους να παρθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα ώστε η ανάπτυξη του τουρισμού να μην έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα όσον αφορά το νερό, καθώς είναι δύο οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να συνηπάρξουν και μάλιστα η μία να ενισχύει την άλλη.

Ενημερώνουμε πως σε προηγούμενη συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκη στις 15/11/2016 δόθηκε υπόσχεση άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Τονίζουμε όμως πως αν οι αρμόδιοι δεν κινηθούν τάχυστα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αγρότες της Λαχανιάς να χάσουμε την καλλιεργητική περίοδο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε θέμα βιοπορισμού , αλλά και αδυναμία πληρωμής φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων.

Τέλος θέλουμε να θέσουμε ένα ανοικτό ερώτημα προς τους αντιπεριφεριάρχη αγροτικής ανάπτυξης κ. Ζανετίδη, τον αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα του δήμου κ. Πόκια, και τους βουλευτές του νησιού μας κυρίους Γάκη, Σαντορινιό, Κόνσολα και Κρεμαστινό: πως θα υπάρξει η αγροτική ανάπτυξη στην οποία αναφέρονται κατά καιρούς, όταν σε ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά χωριά της Ρόδου όπως η Λαχανιά με πεδινές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, δεν υπάρχει νερό το οποίο είναι η βάση για την αγροτική παραγωγή και τι ενέργειες σκοπεύουν να κάνουν για αυτό το πρόβλημα.

Το κείμενο υπογράφουν οι:
1. Σαββάκης Ιωάννης
2. Φραζής Νικόλαος
3. Μακριάς Ιωάννης
4. Καλησημέρα Μιχαλίτσα
5. Βαγγέλης Παυλίδης
6. Ναόμι Παυλίδη
7. Βαλασία Σαββάκη
8. Διακογεωργίου Γιώργος
9. Γαλανόπουλος Μανόλης
10. Γεωργία Κρητικού

11. Ψαράς Χατζηγεωργιού Στέργος
12. Χριστοδούλου Λεωνίδας
13. Σπυρίδης Βασίελειος
14. Diko De Mey
15. Willy Resrann
16. Irish Abendroth
17. Μανωλάκης Βασίλης
18. Ακκούρης Μανόλης
19. Παπαχρυσάφη Παναγιώτα
20. Φραζής Γεώργιος

Υ.Γ. Το μάζεμα των υπογραφών στο χωριό μας συνεχίζεται, όμως επιλέξαμε να αποστείλουμε το κείμενο μόνο με αυτές τις υπογραφές λόγω του επείγοντος της κατάστασης».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο