Αναπαράσταση ιστορικού γεγονότος από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο

Μια εντυπωσιακή και άκρως διδακτική για όλους μας, θεατρική και κινηματογραφική παράσταση, προετοιμάζει για τις 6 Μαρτίου το 3ο Λύκειο της Ρόδου (Βενετόκλειο), με αφορμή την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, στον κινηματογράφο Μετροπόλ.

Οι μαθητές του σχολείου, υπό την εποπτεία των καθηγητών τους θα αναπαραστήσουν θεατρικά και κινηματογραφικά το ηρωϊκό γεγονός της αποκαθήλωσης της ιταλικής σημαίας από τους τρεις μαθητές του Βενετοκλείου σχολείου, στις αρχές του 1926.

Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή οι απόγονοι (τέκνα) των τριών ηρώων μαθητών του ιστορικού σχολείου.

Οι μαθητές αυτοί ήταν: ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο Γέωργιος Χαλκιάς και ο Νικήτας Παχωπός.

Ο πρώτος κατέβασε την ιταλική σημαία αφού προηγουμένως ανέβηκε στην πλάτη των δύο άλλων για να φθάσει το δεμένο ψηλά στον ιστό, σχοινί της.

Για την πράξη του αυτή τον Γαβριήλ Χαρίτο, αφού τον έδειραν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως και τη μητέρα του, τον εκτόπισαν στη Σύμη όπου μετά από πιεστικές ενέργειες του εκεί γυμνασιάρχη Ιωάννη Τσερμούλα και από παρεμβάσεις του Έλληνα υπουργού Παιδείας, γράφτηκε στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο της Σύμης από όπου και αποφοίτησε το ίδιο έτος.