Μια ξενάγηση στη θεωρία και τα πειράματα των Στοιχειωδών Σωματιδίων

Ο Σύλλογος Διάδοσης Φυσικών Επιστημών (Συ.Δι.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (Δ.Δ.Ε.Δ.) και το Ε.Κ.Φ.Ε. Ρόδου, διοργανώνουν στο πλαίσιο των δράσεων τους, τρεις σημαντικές εκδηλώσεις με προσκεκλημένους ομιλητές τον Νικόλαο Τράκα, Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) και τον Ιωάννη Νταλιάνη διδάσκοντα μεταδιδακτορικό ερευνητή στο ΕΜΠ-ΣΕΜΦΕ και επισκέπτη ερευνητή στη θεωρητική ομάδα επιστημόνων του CERN και στο IFT του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Οι τρεις εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
Παρασκευή 17 Μαρτίου 10:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πάρκου Ροδινιού ομιλία με τον Δρ. Ιωάννη Νταλιάνη με τίτλο:
«Εμείς και το Σύμπαν, μία εισαγωγή στην επιστήμη της Κοσμολογίας»
Την ομιλία θα παρακολουθήσουν μαθητές της Β΄ Λυκείου της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών από Λύκεια της Ρόδου.

Σάββατο 18 Μαρτίου 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κτηρίου Κλεόβουλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομιλία με τον καθηγητή Νικόλαο Τράκα, ανοιχτή στο κοινό με τίτλο:
«Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Μια ξενάγηση στην θεωρία και τα πειράματα των Στοιχειωδών Σωματιδίων»

Κυριακή 19 Μαρτίου 9:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.: «Master Class» για μαθητές Λυκείου. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν στο ΕΚΦΕ Ρόδου ομιλίες από τους Δρ. Ιωάννη  Νταλιάνη  και Καθ. Νικόλαο Τράκα οι οποίοι θα επεξηγήσουν και θα αναλύσουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις και μετά την μεσημεριανή διακοπή, οι μαθητές θα αναλύσουν, με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων του CERN και θα κατανοήσουν την έννοια της ανακάλυψης νέων σωματιδίων.

Στην ομιλία με τίτλο: «Εμείς και το Σύμπαν, μία εισαγωγή στην επιστήμη της Κοσμολογίας», την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο Δρ. Νταλιάνης θα εξηγήσει στους μαθητές ότι αν και βρισκόμαστε στην (κοσμικά) μικροσκοπική γωνιά ενός αστεριού, του Ήλιου, οι σύγχρονες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις του διαστήματος και η πειραματική εξέταση της δομής της ύλης μας επιτρέπουν να περιγράψουμε το σύμπαν μέχρι τις ορατές παρυφές του, να γνωρίσουμε το παρελθόν του και να «δούμε» αόρατες μορφές κοσμικής ύλης και ενέργειας.

Έτσι, οι μαθητές θα ξεναγηθούν από τον Δρ. Νταλιάνη στις εντυπωσιακές δομές του Σύμπαντος, θα κάνουν ένα ταξίδι δισεκατομμυρίων ετών πίσω στο χρόνο, θα ακούσουν για τη σκοτεινή ύλη και θα βρεθούν στα πειράματα του CERN στη Γενεύη. Πηγαίνοντας από τον μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο και αντίστροφα ο Δρ. Νταλιάνης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στους μαθητές της Ρόδου τις συναρπαστικές ανακαλύψεις της σύγχρονης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και της επιστήμης της Κοσμολογίας.

Στην ομιλία με τίτλο: «Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Μια ξενάγηση στην θεωρία και τα πειράματα των Στοιχειωδών Σωματιδίων», το Σάββατο 18 Μαρτίου, ανοιχτή στο κοινό, ο καθηγητής Νικόλαος Τράκας με εκλαϊκευμένο τρόπο θα παρουσιάσει τα θεμελιώδη σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και το Πρότυπο που περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τον Κόσμο μας. Στη συνέχεια θα περιγράψει τα βασικά στοιχεία των σχετικών πειραμάτων και θα γίνει μια πιο εκτενής αναφορά στα πειράματα του CERN. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές που προκύπτουν από την συγκεκριμένη έρευνα.

Ο καθηγητής Νικόλαος Τράκας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1953. Έλαβε το πτυχίο Φυσικού από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1976 και το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων από το Πανεπιστήμιο του Sussex (Αγγλία) το 1981. Από το 1982 εργάζεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) - Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), όπου είναι καθηγητής από το 2011. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή των μεγαλοενοποιημένων θεωριών βαθμίδας (Grand Unified Theories) και στην μείωση του αριθμού των σταθερών σύζευξης (Coupling Constant Reduction).

Έχει πάνω από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις με πάνω από 650 αναφορές. Ασχολείται με την εκλαΐκευση της φυσικής των σωματιδίων για μαθητές, καθηγητές και ευρύ κοινό. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group) ως Έλληνας εκπρόσωπος, και συντονιστής των Ελληνικών εκδηλώσεων για τα διεθνή Master Classes. Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Εκλαΐκευσης (Outreach Prize) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών-Τμήμα Υψηλών Ενεργειών.
Ο Δρ. Ιωάννης Νταλιάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έλαβε το πτυχίο του από το ΕΜΠ - Σχολή

Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) το 2005 και το διδακτορικό του στην Κοσμολογία και τα Στοιχειώδη Σωματίδια εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, στο Πανεπιστήμιο Parid Diderot Paris 7-Laboratoire Astroparticules et Cosmologie και στο CERN. Από το 2012 είναι διδάσκων μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΜΠ-ΣΕΜΦΕ και επισκέπτης ερευνητής στη θεωρητική ομάδα επιστημόνων του CERN και στο IFT του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στην περιοχή της κοσμολογίας, των αστροσωματιδίων, της βαρύτητας, της Κβαντικής Θεωρίας Πεδίου και της υπερβαρύτητας.

Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Κτηρίου Κλεόβουλος, τη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. Α.Ε. του Δήμου Ρόδου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πάρκου Ροδινιού και το Εστιατόριο Δροσουλίτες.  
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Εφημερίδα Ροδιακή.
Χορηγός Προβολής: Τυπογραφείο 1985.
Πληροφορίες: τηλ. 6973204892 e-mail: sydifedod@gmail.com

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Χατζηνικόλας
 Η Γενική Γραμματέας
Χριστίνα Μαστή