Σε δυσχερή θέση η ΕΑΣΔ λόγω στενοκεφαλιάς των αρμοδίων

Σε δυσχερή θέση η ΕΑΣΔ  λόγω στενοκεφαλιάς των αρμοδίων

Σε δυσχερή θέση η ΕΑΣΔ λόγω στενοκεφαλιάς των αρμοδίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 771 ΦΟΡΕΣ

Την αρχή του τέλους για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ) μπορεί να σημάνει η επίσπευση από τον ΕΦΚΑ του πλειστηριασμού, αύριο Τετάρτη, του ακινήτου της πρώην ΡΟΔΙΑ για οφειλές προς αυτόν ύψους οκτώμισι εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. μαζί με τις προσαυξήσεις) και την «εμμονική», όπως τη χαρακτήρισαν χθες, άρνηση της τοπικής Διεύθυνσης να δώσει παράταση ένα εξάμηνο μέχρι να ψηφιστεί ο καινούργιος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με αυτή την κίνηση για την άλλοτε κραταιά ΕΑΣΔ, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, ο Πρόεδρός της κ. Δημήτρης Γεωργαλλής, ο Γενικός Διευθυντής κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης (και της ΚΑΪΡ) κ. Μηνάς Τσέρκης, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης και της ΚΑΪΡ κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και ο Πρόεδρος των εργαζομένων όλης της χώρας, Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος.

Ξεκινώντας ο κ. Γεωργαλλής, έδωσε μία εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Ένωση λέγοντας ότι το 2014 ήταν χρονιά-ορόσημο γι’ αυτήν καθώς αποφασίστηκε η μετατροπή της Εταιρίας και η συγχώνευσή της με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Σιαννών, Γενναδίου, Κοσκινού, με σκοπό να γίνει πιο ισχυρή και ο μηχανισμός να λειτουργήσει καλύτερα προς όφελος των παραγωγών.

Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ανέλαβε η νέα Διοίκηση και ο νέος Γενικός Διευθυντής, έχοντας πλήρη γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Εταιρία αλλά, κυρίως, όπως είπε, έχοντας αυξημένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αγρότες της Δωδεκανήσου.

Πρωταρχικός σκοπός της νέας Διοίκησης είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων της Εταιρίας και ήταν φανερό εξ υπαρχής ότι η διευθέτησή τους ήταν αναγκαία και θα γινόταν, δυστυχώς, μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, κάτι για το οποίο ο ίδιος επί πολλά χρόνια ήταν αντίθετος.

Ενημερώθηκαν, λοιπόν, εγγράφως όλοι οι πιστωτές της Ένωσης (σ.σ. τράπεζα, leasing, το Υπουργείο Οικονομικών, το ΙΚΑ) για τα σχέδια της Διοίκησης, άρχισε επαφή με επενδυτές και, παράλληλα, ανέθεσε στη SOL Συμβουλευτική σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την Ένωση και την ΚΑΪΡ, πλέον σαν Όμιλος.

Σήμερα, λοιπόν, ενώ διαφαίνεται να συναινούν στην προσπάθεια αυτή και να έχουν κατανοήσει, η τράπεζα και το Υπουργείο, ένας Κρατικός φορέας, όπως είναι το ΙΚΑ (σ.σ. ΕΦΚΑ σήμερα), σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «ο λειτουργός αυτού αποφασίζει να ακυρώσει τους πάντες και να ξεπουλήσει την περιουσία των Συνεταιρισμών της Δωδεκανήσου αλλά και το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα του νομού».

Όπως είπε, το παράλογο στην ενέργεια αυτή είναι ότι, ο φορέας που εκπροσωπεί, δεν διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεών του έναντι της Ένωσης αλλά απεναντίας θα ζημιώσει αφού η περιουσία του Συνεταιρισμού θα εκποιηθεί σε εξευτελιστικές τιμές σε σχέση με την πραγματική αξία.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι, το συγκεκριμένο οικόπεδο, είναι της τάξεως των 4-4,5 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό η πρώτη τιμή προσφοράς θα γίνει γύρω στα 2 εκατ. ευρώ και μάλιστα την περίοδο που προσπαθεί η Ένωση να ενταχθεί στο νέο νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού να προχωρήσουν σε κατασχέσεις.

Και δήλωσε: «Εμείς, απέναντι σε παραλογισμούς και εμμονές κάποιων, έχοντας ιερή υποχρέωση έναντι των αγροτών και έχοντας στο πλευρό μας συνεταιριστές, εργαζόμενους, το ροδιακό λαό, θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την εξυγίανση της Εταιρίας προκειμένου να δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει σ’ αυτούς που πρέπει».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσέρκης ανέφερε ότι κατά το νομικό σκέλος της υπόθεσης, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που έχουν τη σημασία τους. Είπε, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός που επισπεύδεται για αύριο, γίνεται από το ΕΦΚΑ όπου υπόκειται σε μία διαδικασία που δεν είναι η συνήθης. Δηλαδή, δεν υπάρχουν τα μέσα άμυνας από πλευράς ΕΑΣΔ που θα υπήρχαν σε οποιοδήποτε άλλο πλειστηριασμό. Και αυτό γιατί είναι ένας πλειστηριασμός ο οποίος επισπεύδεται από ένα ΝΠΔΔ και αρμοδιότητα είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια. Άρα, λοιπόν, τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η Ένωση ήταν περιορισμένα.

Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί κατά τον ίδιο είναι ότι, στο συγκεκριμένο ακίνητο, υπάρχουν εγγεγραμμένες προσημειώσεις από τις τράπεζες που έχει συναλλαχθεί όλα τα χρόνια η Γεωργοένωση και τώρα ανέλαβε η τράπεζα Πειραιώς, η οποία προηγείται σε σειρά κατάταξης και αμέσως μετά είναι η ΔΟΥ.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι κάποιος μπορεί να πει ότι και ο ΕΦΚΑ με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του αλλά το οξύμωρο είναι ότι από τον πλειστηριασμό, ακόμα και στο σενάριο που κάποιος εμφανιστεί και πλειοδοτήσει, δεν θα καρπωθεί ούτε ένα ευρώ αφού προηγούνται οι τράπεζες και η ΔΟΥ.

Έτσι, με τα δεδομένα αυτά θεωρούν ότι όλη η διαδικασία γίνεται μόνο και μόνο για να πιεσθεί η Ένωση. Παράλληλα, θεωρούν ότι με το πλάνο που η Ένωση προτείνει σήμερα στον ΕΦΚΑ, που είναι η αποπληρωμή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διασφαλισμένη και μάλιστα δίνοντας του και εγγυήσεις τέτοιες που είναι βέβαιη η είσπραξη των αξιώσεών του, όλο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί από το ΕΦΚΑ και ενδεχομένως αυτά να μην έχουν φθάσει στ’ αυτιά των αρμοδίων.

Ο Γενικός Διευθυντής, ξεκίνησε λέγοντας ότι η νέα Διοίκηση ανέλαβε γνωρίζοντας πλήρως τις υποχρεώσεις της Εταιρίας προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, το Ελληνικό Δημόσιο και προς τις τράπεζες. Σκοπός της Εταιρίας ήταν να εξυγιανθεί, να αποπληρώσει κάθε πιστωτή και να μπορέσει να προχωρήσει και να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στα Δωδεκάνησα.

Βασικό εργαλείο για να πετύχει αυτό το σκοπό είναι η ακίνητη περιουσία της Εταιρίας η οποία υπερβαίνει τα 23 εκατ. ευρώ. Εκεί είχαν στοχεύσει και αυτό είναι το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουν στον υπό ψήφιση νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τον οποίο ζητούν την εξάμηνη αναβολή.

Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης: «Το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Ρόδο εμμονικά ζητάει να προχωρήσει ο πλειστηριασμός για μία οφειλή ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και για την οποία οφειλή τα 3,5 εκατ. ευρώ αποτελούν πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι ασφαλιστικές εισφορές.

Ο δε ισχυρισμός ότι η Εταιρία έχει να καταβάλει εργοδοτικές εισφορές από το 2001, είναι ψευδής και παντελώς αβάσιμος μια που από το 2003 έως σήμερα, έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ πάνω από 2 εκατ. 700 χιλιάδες ευρώ και στο αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο που ασφαλίζονταν οι εργαζόμενοι μέχρι και το 2007 περίπου άλλο 1,5 εκατ. ευρώ».

»Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η Εταιρία κατέβαλε εισφορές και μάλιστα αρκετά σημαντικές», είπε και συμπλήρωσε ότι το αξιοσημείωτο στην παρούσα φάση είναι ότι το ΕΦΚΑ δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την εκποίηση των ακινήτων με πλειστηριασμό αφού έρχεται τέταρτο κατά σειρά στην κατάταξη των πιστωτών. Από το σύνολο της απαίτησης θα πάρει ελάχιστα ενώ με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει τη δυνατότητα να πληρωθεί το 100% της καθαρής οφειλής, αφαιρούμενων προσαυξήσεων και προστίμων.

Τόνισε, ακόμη, ότι στο πλευρό της Ένωσης τάσσονται οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία ενώ τα Υπουργεία φαίνεται να κατανοούν το τι ακριβώς τους ζητούν και να συμπλέουν, αντιμετωπίζουν την άρνηση του τοπικού καταστήματος. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι από σήμερα πια, η όποια ζημιά υποστεί το ελληνικό δημόσιο, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και οι εκποιήσεις, θα έχει ονοματεπώνυμο.

Και είπε καταλήγοντας: «Είναι καιρός ν’ αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους για το επ’ αύριο της ημέρας του πλειστηριασμού».
Όσο γιατί έφθασαν σ’ αυτό το ύψος οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηιωάννου, αυτό ξεκίνησε από την εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα για τον τριτογενή αλλά η Ένωση τότε είχε 200 εργαζόμενους και η προσπάθεια ήταν να μείνουν, άσχετα αν άρχισε να μην έχει την ίδια δραστηριότητα.

Επρόκειτο για οικογένειες που έπρεπε να ζήσουν, τόνισε ο ίδιος, και είπε ότι η Ένωση είχε το ηθικό καθήκον να διατηρήσει με τις ζημίες που είχε τους εργαζόμενους. Παράλληλα, σιγά-σιγά, άρχισαν να μπαίνουν στην αγορά και ιδιώτες, δηλαδή υπήρχε ανταγωνισμός. Όταν, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να πέφτει και μένουν οι υποχρεώσεις της καταβολής των μισθών, η Ένωση άρχισε να έχει πρόβλημα.

Έτσι, προσέφυγε σε δανεισμό στην αγροτική τράπεζα, όπου άλλαξε και εκεί το μοντέλο με την Πειραιώς και είναι τώρα ο φορέας στον οποίο η Ένωση χρωστά χρήματα όπως και κάποιες ασφαλιστικές εισφορές και στο ΙΚΑ. Το τελευταίο με τους τόκους και τα τέλη, έφτασε να απαιτεί 8,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, πρέπει να σκεφτούμε και αυτό το ηθικό μέρος και δεν είναι ότι οι εκάστοτε διοικήσεις ήταν τόσο…άχρηστες αλλά κυρίως η μεταβολή του οικονομικού μοντέλου και αυτού του νησιού.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι η Ένωση κτίστηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα όλων των Δωδεκανησίων και αποτελεί ιερή υποχρέωσή τους η εξεύρεση λύσης γι’ αυτό και θέλουν τη συνδρομή της πολιτείας και των βουλευτών μας με τους οποίους έχουν συνεργασία.

Στόχος της Ένωσης είναι να αξιοποιήσει την περιουσία της που είναι φιλέτο, με μία μακροχρόνια σύμβαση και ο επενδυτής να δώσει ένα ποσοστό για να διασώσουν τη δουλειά των εργαζομένων και τα χρήματα που θα μείνουν να τα διοχετεύσουν παραγωγικά, όπως να ενισχύσουν την ΚΑΪΡ κ.α.

Και δήλωσε κλείνοντας: «Η ΕΑΣΔ πρέπει να διασωθεί και να επιζήσει, αφενός γιατί διαχειρίζεται μία περιουσία που ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως και βέβαια να παίξει και το ρόλο της στην παρούσα και την ερχόμενη προγραμματική περίοδο, να παίξει έναν ρόλο καταλυτικό σ’ αυτό που λέμε αξιοποίηση των πόρων της αγροτικής ανάπτυξης».

Ο κ. Παλαιολόγος, ο οποίος είναι και Πρόεδρος των εργαζομένων όλης της χώρας, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει βαθύτατες διαστάσεις και η προσωπική του άποψη έγκειται στα εξής: «Αυτή η εμμονή το να βγει στον αέρα, δηλαδή να πλειστηριαστεί, το δεύτερο καλύτερο φιλέτο της Γεωργοένωσης και χωρίς κανένα προβληματισμό από τη μεριά του τοπικού ΕΦΚΑ, μου αφήνει πολλά ερωτηματικά μήπως υπάρχει και ενδιαφέρον να το ξεπουλήσουμε λες και είναι της Ένωσης και δεν είναι του ροδιακού λαού και δεν είναι των αγροτών και δεν είναι τόσοι οι οποίοι έχουν στηρίξει τόσο καιρό τη Γεωργοένωση.

Οι εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη, έχουν αυτοχρηματοδοτήσει την οργάνωση για να υλοποιήσει σύμφωνα με το νέο νόμο το business plan που έχει υποβάλει το τελευταίο διάστημα στα πιστωτικά ιδρύματα και ελαφρά τη καρδία έρχεται την Τετάρτη να κάνει αυτό το έγκλημα».

Ερωτηθείς ο Γενικός Διευθυντής τι θα συμβεί σε περίπτωση που προχωρήσει ο πλειστηριασμός αύριο, είπε ότι αυτή η Διοίκηση ανέλαβε προκειμένου να εξοφλήσει τους πιστωτές και μ’ αυτό θα κινδυνεύσει και να καταστραφεί τελείως η Εταιρία η οποία θα οδηγηθεί στο κλείσιμο εκ των πραγμάτων αλλά θα ποινικοποιηθεί και το ίδιο το Δ.Σ. Γι’ αυτό είπε ότι η ζημιά που θα προκληθεί θα φέρει ονοματεπώνυμο.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ένωσης, τέλος, έχει ως εξής: Η Εταιρία αυτή τη στιγμή έχει υποχρεώσεις προς το Ελληνικό δημόσιο, τράπεζες και ΕΦΚΑ που ανέρχονται στα 17,5-18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν πρόστιμα, προσαυξήσεις κτλ. και είναι από τις οφειλές που πάνε προς διαγραφή με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της είναι προς τους εργαζόμενους και τους πιστωτές που είναι διαχειρίσιμες. Το βασικό που δεν μπορεί να αποπληρώσει μέσα από τον κύκλο εργασιών της είναι οι οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και γι’ αυτό λένε ότι αυτά θα αποπληρωθούν μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με την αξιοποίηση της περιουσίας της.

Τα έσοδα, παρά τα προβλήματα, ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι, όλοι της οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι ενώ οι δυνατότητές της είναι για 4 εκατ. ευρώ έσοδα το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Στους 43 βαθμούς έφτασε το θερμόμετρο στη Λίνδο!

Σε σύνταξη νέου καταστατικού οδεύει σύντομα ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι της Ρόδου τη Δευτέρα

Τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του δήμου Ρόδου παρουσίασε ο Βάιος Καλοπήτας

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Παρτέρι με λουλούδια θα φτιαχτεί στη Ροτόντα κοντά στη Φιλέρημο

Ίδρυμα Ι. & Π. Νεστορίδη: Άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους στα Κολύμπια

Ο Μιχ.Φραγκίνης θα είναι ο νέος κοινοτάρχης Έμπωνα