Δηλώσεις του Σάββα Διακοσταματίου για την πληρωμή των συμβασιούχων

Δηλώσεις του Σάββα Διακοσταματίου για την πληρωμή των συμβασιούχων

Δηλώσεις του Σάββα Διακοσταματίου για την πληρωμή των συμβασιούχων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 545 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων στο Δήμο της Ρόδου θέλησε να ξεκαθαρίσει, χθες, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Ο ίδιος προέβη, χθες, σε δηλώσεις γιατί, όπως είπε, ορισμένα πράγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν μπορούν να σταθούν και θεωρεί ότι οφείλει να απαντήσει. Κατά τον ίδιο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου, κ. Φώτης Μπακίρης, ξεκαθάρισε το θέμα και καλώς έκανε, ωστόσο κάποιο άλλο μέλος του Δ.Σ. έκανε κάποιες δηλώσεις οι οποίες θεωρεί ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν αποτυπώνουν και την αλήθεια, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, καταρχήν οι εργαζόμενοι οι συμβασιούχοι χωρίζονται σε δύο ομάδες: Η πρώτη ομάδα αφορά 87 άτομα (σ.σ. 92 ήταν στην αρχή αλλά κάποιοι παραιτήθηκαν) των οποίων οι συμβάσεις, το οκτάμηνό τους δηλαδή, έληγε κάποιων τέλη Ιανουαρίου και κάποιων τέλη Φεβρουαρίου-δεν ήταν δηλαδή σταθερή ημερομηνία.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, αυτοί δεν έχουν κάποιο πρόβλημα διότι με την ανανέωση αυτή δεν συμπληρώνουν 24 μήνες, άρα δεν θεμελιώνουν κανένα δικαίωμα προσφυγής στα Δικαστήρια για μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου-κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. 164 του κ. Παυλόπουλου.

Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού έχει εγκρίνει αυτό το ένταλμα, απλά επειδή ακριβώς δεν τελείωναν όλες οι συμβάσεις την ίδια ημερομηνία έχει εγκριθεί από τον Επίτροπο και θα πληρωθούν στις 10 Απριλίου το μήνα Μάρτιο και ένα μέρος του Φεβρουαρίου. Και αυτό επειδή απαιτείται ολόκληρη διαδικασία εκ νέου αφού η παράταση της σύμβασης θεωρείται από το Δημόσιο ως νέα πρόσληψη.

Για τους άλλους, όμως, τους 40, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο υπάρχει θέμα και δεν είναι μόνο στον Δήμο Ρόδου αλλά πανελλαδικό. Επίσης, θέλησε να κάνει σαφές ότι, ενώ άλλοι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων , ο Δήμος Ρόδου, από την πρώτη στιγμή, χωρίς καμία αντίρρηση ανανέωσε αυτές τις συμβάσεις και «ο Επίτροπος που δεν θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να τον λοιδορούν διότι βοήθησε κα βρήκαμε μία μέση λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι, εμμέσως, το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα και θα καταθέσει νομοσχέδιο το Μάιο.

Οι δε διατάξεις που έχουν βγει σήμερα είναι νομιμοποίησης των πληρωμών, που με αυτό στην ουσία γίνεται παραδοχή ότι υπάρχει κάποιο θέμα. Ποιο είναι αυτό: Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι, αυτοί οι άνθρωποι, μετά τον Αύγουστο θεμελιώνουν δικαίωμα να προσφύγουν σε Δικαστήριο για να μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου, κάτι που είναι αντισυνταγματικό και υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που, πράγματι, δεν θεωρεί νόμιμες αυτές τις δαπάνες.

Ο Επίτροπος λοιπόν, τον οποίο ευχαρίστησε ο Αντιδήμαρχος, βρήκε τη μέση οδό που λέει ότι θα πληρώνονται κανονικά στις 27 του μηνός οι σαράντα αυτοί, μέχρι της συμπλήρωσης του 24μήνου, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο να πληρώνονται κανονικά. Μέχρι τότε, λοιπόν, θα πρέπει η κυβέρνηση, με νομοθετική πρωτοβουλία, να μπορέσει να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα και να δώσει λύση. «Άρα, δεν είναι ζήτημα του κ. Επιτρόπου, αντίθετα έδωσε μία λύση. Άλλοι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στις ανανεώσεις και άλλοι Επίτροποι δεν τα εγκρίνουν καθόλου», είπε ο κ. Διακοσταματίου και κατέληξε λέγοντας:

«Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι-προς Θεού-αλλά δεν είναι αυτή πολιτική που ασκείται εδώ από κάποιους. Δηλαδή πυροβολείται συνεχώς ο Δήμος, λες και ο Δήμος μπορεί να ξεπεράσει μόνος του τις όποιες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις δημιουργούνται από άλλους και όχι από εμάς. Εμείς το καθήκον μας το κάναμε απέναντι στους εργαζόμενους, ανανεώσαμε τις συμβάσεις και των μεν και των δε. Οι μεν πληρώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) σας είπα αλλά μέχρι τον Αύγουστο. Είμαι ξεκάθαρος. Μετά από τον Αύγουστο, εάν μέχρι τότε δεν λυθεί νομοθετικά και ξεπεραστούν τα συνταγματικά θέματα, όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε. Για τους υπόλοιπους (τους 87) δεν υπάρχει πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου