Happill: Η συσκευή που «μιλάει» στον παππού και τη γιαγιά

Happill: Η συσκευή που «μιλάει» στον παππού και τη γιαγιά

Happill: Η συσκευή που «μιλάει» στον παππού και τη γιαγιά

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 731 ΦΟΡΕΣ

Από τον Όμιλο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και το «Ροδίων Παιδεία»

Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα χρηστική συσκευή δημιούργησε για μια ακόμη χρονιά ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας μαζί με τον Όμιλο Αυτοματισμού των Εκπαιδευτηρίων "ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ" αποσπώντας μάλιστα έπαινο "Ιατρικής καινοτομίας" στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο εμπορικό κέντρο "TheMallAthens".

Η πρωτότυπη συσκευή με την ονομασία "Happill" προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει στον ασθενή τα φάρμακά του την ημέρα και την ώρα που πρέπει να τα λάβει. Η σκέψη των 23 μαθητών που συμμετέχουν φέτος στους δύο ομίλους, ήταν να βοηθούν τους ηλικιωμένους να θυμούνται και να λαμβάνουν τα χάπια τους τη σωστή ώρα και ημέρα.

Η "Happill" μιλάει με τη φωνή του εγγονού του παππού και της γιαγιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να λάβουν το χάπι τους ενώ κυλάει αυτόματα μέσα από ένα δοχείο το χάπι της συγκεκριμένης ώρας. Σε περίπτωση μη λήψης φαρμάκου, η συσκευή στέλνει αυτόματα μήνυμα σε κινητό που οι συγγενείς του παππού ή της γιαγιάς έχουν ορίσει ενημερώνοντας έτσι τον παραλήπτη.

Τα λόγια του εγγονού επαναλαμβάνονται μέχρι ο ηλικιωμένος να πάρει το χάπι του μέσα από το ειδικό δοχείο. Η “Happill” μπορεί να προγραμματιστεί 7 ημέρες της εβδομάδας σε τρεις διαφορετικές ζώνες (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και όσες φορές χρειάζεται να λάβει τα φάρμακα ο ασθενής.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι την ιδιαίτερα αυτή πρωτότυπη και όμορφη ιδέα στηρίζει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρόδου που την πίστεψε και χρηματοδότησε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για τη δημιουργία της συσκευής αλλά και για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό αυτό μάλιστα που συμμετείχαν 53 σχολεία από όλη την Ελλάδα, το "Happill" πέρασε από όλες τις φάσεις του διαγωνισμού, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από κριτές, συνδιαγωνιζόμενους αλλά και κανάλια και εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας.

Για την ιδέα δημιουργίας της εν λόγω συσκευής, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τις ενέργειες που έγιναν ούτως ώστε να τελειοποιηθεί, τα κόστη κ.λπ. μίλησαν στην "Ροδιακή" οι εκπρόσωποι και διευθυντές της εταιρείας "Happill" αλλά και η υπεύθυνη καθηγήτρια του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας κ. Σταυρούλα Αρνιθενού.

Η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρείας Νικολίνα Θωμά σημείωσε "κάνοντας brainstorming στις πρώτες συναντήσεις μας καταλήξαμε ότι όραμά μας είναι εξυπηρέτηση αναγκών ατόμων 3ης ηλικίας. Έτσι, καταλήξαμε στη δημιουργία μιας συσκευής με την οποία προγραμματίζεται η λήψη φαρμάκων ενός ηλικιωμένου. Εκείνο που έλειπε ακόμη ήταν να βρούμε ένα όνομα για τη συσκευή μας. Αφού η αποστολή μας είναι να έχουμε έναν χαρούμενο ασθενή, αποφασίσαμε να την ονομάσουμε “Happill”. Η συσκευή, λοιπόν, προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει στον ασθενή τα φάρμακά του την ώρα που πρέπει να τα λάβει".

Με τη σειρά της η Διευθύντρια Πωλήσεων της εταιρείας Ευαγγελία Καπέτα μιλώντας για το εγχείρημα αυτό ανέφερε "είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να συνεργαστούμε με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ο οποίος έχει καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων μετάβασής μας στην Αθήνα και την αγορά των υλικών μας.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως έχει πιστέψει στην ιδέα μας, μας είχε χορηγήσει stand για το στήσιμο του περιπτέρου μας και έχει κλείσει συμβόλαιο μαζί μας το οποίο περιλαμβάνει την αγορά του knowhow της ιδέας μας, ώστε να κατασκευαστούν συσκευές και να διατεθούν προς πώληση σε φαρμακεία στον Νομό Δωδεκανήσου. Είναι ιδιαίτερη τιμή μας που μέλη του συλλόγου ταξίδεψαν στην Αθήνα για να στηρίξουν όλο το εγχείρημά μας".

Με τη σειρά της, η IT manager Ιωάννα Μαρίνου εξήγησε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε η συσκευή σημειώνοντας πως " σχεδιάστηκε σε περιβάλλον προγραμματισμού "flowcode”, το οποίο δεν περιέχει εντολές, αλλά διαγράμματα ροής. Δε χρειάστηκε να γνωρίζουμε προγραμματισμό, αλλά μόνο να αξιοποιήσουμε τη λογική μας. Ο επεξεργαστής που χρησιμοποιήσαμε είναι της εταιρείας Microchip. Περιφερειακά χρησιμοποιήθηκαν τρία servo για την περιστροφή των χαπιών, για τις ζώνες πρωί – μεσημέρι- βράδυ.

Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τρεις οπτικούς σένσορες για τον έλεγχο λήψης χαπιών και έναν οπτικό σένσορα που ελέγχει αν πήρε ο ηλικιωμένος το χάπι του. Η συσκευή περιλαμβάνει, επίσης, μία οθόνη 4 γραμμών και 20 χαρακτήρων, στην οποία εμφανίζονται πληροφορίες σε πλήρως ελληνικό μενού, κατασκευασμένο από εμάς. Υπάρχει GSM modem για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων, καθώς και δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων σε ανοιχτή ακρόαση. Μπορεί ο χρήστης να ηχογραφήσει τις φωνητικές εντολές που επιθυμεί μέσω του voicemodule που τοποθετήσαμε. Πάνω στη συσκευή υπάρχουν 6 διακοπτάκια για τις ρυθμίσεις ώρας λήψης φαρμάκου, η οποία δίνεται αυτόματα μέσω του δικτύου GSM".

Τέλος, η οικονομική διευθύντρια Μίνα Κουρούνα αναφέρθηκε στη δυσκολία να δημιουργηθεί με λίγα χρήματα μια τόσο υψηλού κόστους συσκευή. "Πήραμε το ρίσκο να ξεκινήσουμε με ιδία κεφάλαια την επιχείρησή μας. Στην αρχή κατασκευάσαμε ένα πιλοτικό προϊόν και εκεί φάνηκε η πρόκλησή μας, να το προωθήσουμε στην τοπική κοινωνία της Ρόδου.


Τελικά ανταμειφθήκαμε, κλείνοντας μια μεγάλη συμφωνία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου. Κάνοντας έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο, βρήκαμε τιμές που εξυπηρετούσαν τις δικές μας ανάγκες,όπου και τελικά παραγγείλαμε τα προϊόντα μας. Τα αρχικά έξοδα της επιχείρησής μας ήταν 60 ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν το plexyglass κουτί, το GSM modem, τον επεξεργαστή Microchip, τα servo για την περιστροφή των χαπιών, τους οπτικούς σένσορες για τον έλεγχο λήψης χαπιών, την οθόνη και το voicemodule για την ηχογράφηση των φωνητικών εντολών.

Όπως γνωρίζετε και εσείς, αν η παραγγελία των υλικών είναι για ένα μόνο προϊόν αυτόματα ανεβαίνει και η τιμή. Κάνοντας νέα έρευνα βρήκαμε συγκριτικά χαμηλότερες τιμές για την κατασκευή περισσότερων συσκευών. Έτσι, καταφέραμε να μειώσουμε την τιμή κατά 25%, δηλαδή η αξία όλων των υλικών μας κοστίζει τώρα μόνο 45 ευρώ. Η λιανική τιμή πώλησής της θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ" τόνισε μεταξύ άλλων.


Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως η συσκευή παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του συγγενούς του ηλικιωμένου με το πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν αισθανθεί καλά, και αυτόματα στέλνεται μήνυμα στο κινητό που έχει εξαρχής οριστεί στη συσκευή. Επίσης, 24 ώρες πριν τελειώσουν τα χάπια στη συσκευή, γίνεται αυτόματη ενημέρωση με μήνυμα ούτως ώστε να γίνει άμεσα ο ανεφοδιασμός.

Η συσκευή έχει αυτονομία δύο ημερών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ενώ τροφοδοτείται με micro-usb όπως όλα τα κινητά τηλέφωνα. Κατά τη διάρκεια έναρξης της λειτουργίας της συσκευής υπάρχει εκφώνηση των ρυθμίσεών της, ενώ οι φωνητικές εντολές του χρήστη μπορούν πολύ εύκολα να ηχογραφηθούν προκειμένου ο παππούς ή η γιαγιά να νιώθουν οικεία όταν χρειαστεί να λάβουν το φάρμακό τους.


Μάλιστα για μεγαλύτερη ασφάλεια, η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής γίνεται με ειδικό κλειδί προκειμένου να αποφεύγεται η καταλάθος απενεργοποίησή της και να γίνεται μόνο από συγκεκριμένα άτομα. Η ομάδα έλαβε μέρος και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης της χρονιάς 2017», καταθέτοντας επιχειρηματικό πλάνο (business plan) της εταιρείας. Αν καταφέρει να περάσει και αυτή τη φάση θα χρειαστεί να ξαναδιαγωνιστεί στην Αθήνα μέσα στον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου