Εκδήλωση για τα νησιά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Εκδήλωση για τα νησιά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Εκδήλωση για τα νησιά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 294 ΦΟΡΕΣ

Υπέγραψε και ο δήμαρχος Ρόδου τη διακήρυξη

Εκδήλωση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των ευρωπαϊκών νησιών, με έντονη ελληνική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών νησιωτικών αρχών και 12 ευρωβουλευτών, με επικεφαλής την ευρωβουλευτή της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

«Προσπαθούμε, για την Ελλάδα ειδικά, αλλά και για άλλες περιοχές της Ευρώπης να δημιουργήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και εξαιρέσεις για τα νησιά, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικά εργαλεία, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της καινοτομίας, για την αξιοποίηση και σύνδεση των νησιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καϊλή, με αφορμή την εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μας είπε επίσης: «Έχω καλέσει συναδέλφους από τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, προκειμένου να ενώσουμε δυνάμεις και έχω ετοιμάσει ήδη μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Καταλήγοντας τόνισε, ότι «στο συνέδριο αυτό περιμένουμε να γίνει πιο επίσημη και ηχηρή αυτή η προσπάθεια, ενώ θα ακολουθήσει και κάτι ανάλογο για τις πιο ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές».

Ο ελληνικός φορέας, με μέλη 40 νησιωτικούς Δήμους, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, πρωτοστατεί στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση καινοτόμων έργων που θα συμβάλουν στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών και θα αποτελέσουν χρήσιμη εμπειρία και παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, η πρωτοβουλία συνάδει με τις πρόσφατες ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπέρ της ενίσχυσης και συνοχής των νησιών, αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ο τίτλος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης», στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί διακήρυξη - μανιφέστο, υπέρ της πολιτικής και οικονομικής στήριξης των νησιών. Επιδίωξη της ευρωπαϊκής κινητοποίησης είναι να αναδείξει τις δυνατότητες υλοποίησης έργων στα νησιά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ήπιας κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων και υδατικών πόρων.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης ευρύτερων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, για την στήριξη των νησιών και την επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους.


Πρώτον, η Προεδρία της Μάλτας έχει θέσει προτεραιότητες που συμπίπτουν με αυτές της Πρωτοβουλίας, όπως εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς για τις ενεργειακές και ψηφιακές υπηρεσίες, περισσότερη κοινωνική συνοχή και ενίσχυση της Γαλάζιας Οικονομίας.

Δεύτερον, σε συνέχεια του πακέτου μέτρων «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης καινοτόμων έργων μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά. Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φορείς του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου, καθώς και της αγοράς, υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων στα νησιά, όπως μαρτυρά ο αριθμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται και σε ελληνικά νησιά (Τήλος, Κύθνος).

Στη σημερινή εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Dominique Ristori. Συντονιστής της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά», την οποία υποστηρίζουν πάνω από 200 Ευρωπαϊκές Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, είναι το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ.
Την ομάδα των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νησιά, αποτελούν η Εύα Καϊλή (επικεφαλής) Miriam Dalli (MT), Jens Gieseke (DE), Davor Škrlec (HR), Νεοκλής Συλικιώτης (ΚΥ), Salvatore Cicu (IT), Claudia Monteiro De Aguiar (PT), Alyn Smith (UK) και Anna Hedh (SE).

Η εκδήλωση χτίζει πάνω στα αποτελέσματα του 1ου Φόρουμ των Έξυπνων Νησιών και επιδιώκει «να εμπλέξει εκπροσώπους νησιωτικών αρχών, φορείς άσκησης πολιτικής, εκπροσώπους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και φορείς παροχής υπηρεσιών της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, σε διάλογο γύρω από τη δυναμική της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά», αποτελώντας έτσι όχημα μετάβασης των νησιών σε έξυπνες, εύρωστες και συνεκτικές κοινωνίες», αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.

ΠΑΡΕΣΤΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Δήμαρχος Ρόδου κος. Φώτης Χατζηδιάκος με την ιδιότητα του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου συμμετέχοντας στην ημερίδα «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης» σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των νησιών σε ενεργειακά θέματα. Στο τέλος της ημερίδας ο Δήμαρχος συνυπέγραψε τη «Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών» μαζί με εκπροσώπους από 13 Ευρωπαϊκές Χώρες.


Η πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά» στηρίζεται από περισσότερες από 200 Ευρωπαϊκές Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και από την Προεδρία της Μάλτας. Στόχος των δράσεων είναι να αναδειχθούν και να υλοποιηθούν έργα, τα οποία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, θα υποστηρίξουν μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά στους νευραλγικούς τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, και της διαχείρισης απορριμμάτων και υδάτινων πόρων.

Ο κος. Χατζηδιάκος στις Βρυξέλλες θα έχει συναντήσεις εργασίας με ευρωβουλευτές, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εταίρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και συμβούλους που συμμετέχουν στην ως άνω πρωτοβουλία, προκειμένου να σχεδιασθούν προγράμματα που θα αξιοποιήσουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου