Συνεδριάζει η διαπαραταξιακή για τον υποσταθμό στον Άγιο Νικόλαο

Συνεδριάζει η διαπαραταξιακή για  τον υποσταθμό στον Άγιο Νικόλαο

Συνεδριάζει η διαπαραταξιακή για τον υποσταθμό στον Άγιο Νικόλαο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 363 ΦΟΡΕΣ

Με δυσπιστία αντιμετώπισε η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά τη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ, την απόφαση να συνέλθει εκ νέου η διαπαραταξιακή επιτροπή για τον «υποσταθμό της ΔΕΗ» στον Άγιο Νικόλαο ενώ σχεδόν από όλους τονίστηκε ότι το θέμα είναι πολιτικό.

Από την αρχή της συνεδρίασης, και παρουσία εκπροσώπων του ΑΠΟΠΕΣ, ο Πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαπαραταξιακή εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ αφού τους διεμήνυσαν ότι έχουν συμμετάσχει τρεις φορές, εξέτασαν τις προτάσεις που τους υποβλήθηκαν για τις εναλλακτικές θέσεις και είδαν ότι δεν συμφέρουσες για τη ΔΕΗ και προχωρούν σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Παρ’ όλα αυτά-συνέχισε ο Πρόεδρος-θεωρούν ότι οφείλουν να συνεδριάσουν και βρίσκονται σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δ.σ. για να συνέλθει η διαπαραταξιακή την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Πρόεδρος του ΑΠΟΠΕΣ, κα Λίτσα Γαλανού κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο δ.σ. και είπε ότι, νωρίτερα, πραγματοποίησαν μία βροντερή αλλά ειρηνική διαμαρτυρία. Σ’ αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που ζητούν από το δ.σ. είναι να προβεί στην άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης του κέντρου αναδιανομής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης στον Άγιο Νικόλαο, να σεβαστεί τη γνώμη τους και να συγκαλέσει τη διαπαραταξιακή. Το ψήφισμα αυτό το κοινοποίησαν τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο, όσο και στους βουλευτές Δωδεκανήσου και στην Περιφέρεια.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος, θέλησε να απαντήσει στα αιτήματα του Συλλόγου λέγοντας, καταρχήν, ότι για τη διακοπή των εργασιών όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ειδικά σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία Δόμησης είναι η κατεξοχήν υπηρεσία που εγκρίνει ή δεν εγκρίνει άδειες που μπορούν να προσβληθούν στα διοικητικά δικαστήρια. Από εκεί και πέρα-συνέχισε-όταν εκδοθεί μία απόφαση του ΣτΕ επέχει θέση νόμου και αποτελεί δεδικασμένο. Όπως εξήγησε, εάν κάποιος υπάλληλος ή αιρετός που έχει το δικαίωμα υπογραφής δεν εφαρμόσει αυτό, παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος.

«Για το συγκεκριμένο, λοιπόν, ούτε ο Δήμαρχος ούτε το δ.σ. μπορούν να ζητήσουν την άμεση διακοπή κάποιων εργασιών εφόσον υπάρχει νόμιμη αδειοδότηση», είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ένδικα μέσα και ο κάθε ένας που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια. Επανέλαβε, ακόμη, ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση του Δημάρχου ενέχει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, και είπε:

«Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να ζητήσω από το δ.σ. να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση και δεν είναι υποχρεωμένος και ο προϊστάμενος της πολεοδομίας να εφαρμόσει την οποιαδήποτε απόφαση που παρεμβαίνει στην αρμοδιότητά του».

Όσον αφορά στη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για την οποία υπήρχε αναφορά στο ψήφισμα, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στα πέντε θέματα που σχετίζονται, όπως είπε, και ενημέρωσε το δ.σ., καταρχήν, ότι την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί και πριν από τις 10 Απριλίου, θα ενημερωθεί το σύνολο του δ.σ. και θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος για την ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε, για πόλεις άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων, υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα, πολεοδομικής αισθητικής αναβάθμισης, της τάξεως των 3,5-5 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχει εκδοθεί η πρόσκληση και σήμερα αναμένεται να βρίσκεται εδώ ο μελετητής για να συνεργαστεί καταρχήν με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει την υποβαθμισμένη, όπως είπε, περιοχή, η οποία εκτείνεται από την περιοχή του «Κόβα», την περιοχή της νέας μαρίνας, το Ζέφυρος, το Κορακόνερο, μέχρι και το καρνάγιο, περιλαμβάνει την περιοχή που γίνεται η λαϊκή μέχρι και φθάνει μέχρι το Ροδίνι. Η πρόταση αυτή θα είναι αναρτημένη για είκοσι ημέρες στο Διαδίκτυο και κάθε ένας έχει δικαίωμα να κάνει τα σχόλιά του ή να εκφράσει τις αντιρρήσεις του και είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν οι μελετητές.

Το δεύτερο για το οποίο ενημέρωσε είναι ότι, την ερχόμενη Δευτέρα που πραγματοποιείται η γ.σ. της ΚΕΔΕ στην Αθήνα και θα συμμετάσχει ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, έχει συζητήσει με την Εταιρία που έχει υπογράψει με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την εκμετάλλευση της μαρίνας, να συμμετάσχει σε συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού για να συζητήσουν την υπογραφή της σύμβασης της επέκτασης της νέας μαρίνας της Ρόδου, η οποία λειτουργεί σήμερα με τις 396 θέσεις και με την επέκτασή της μέχρι και την περιοχή των σφαγείων θα έχει χωρητικότητα άλλες 200 θέσεις.

Η σύμβαση είναι υπογεγραμμένη από τον πρώην Δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και μένει να συμφωνηθεί μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, του δ.σ. και της αναδόχου Εταιρίας το τίμημα. Η ενημέρωση που έχει, μάλιστα, ο Δήμαρχος είναι ότι από το Μάιο που τελειώνει ένα λιμενικό έργο στη Σύμη ο ανάδοχος, θα φέρει τα μηχανήματά του και θα συνεχίσει στην περιοχή αυτή την επέκταση της μαρίνας.

Χθες το πρωί, επίσης, έδωσε συγκεκριμένη εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες επειδή είναι διατεθειμένα 500 χιλιάδες ευρώ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για να συνεχιστεί εκεί που έχει σταματήσει η περιμετρική, ακριβώς εκεί που τελειώνει η μαρίνα, να περάσει παράλληλα από τη μαρίνα, απέναντι από τις καφετέριες και να ξεκινήσει η αποτύπωση, η πεζοδρόμηση και ό,τι προβλέπεται ούτως ώστε η περιμετρική οδός που έχει σταματήσει στο σημείο εκείνο απέναντι από την παλιά ΚΑΪΡ να έρθει στην είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς.

Για την ίδια περιοχή, συνεχάρη το Λιμενικό Ταμείο γιατί ολοκλήρωσε τη μελέτη και ύστερα από δύο χρόνια και ευχαρίστησε τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό γιατί, όπως είπε, με προσπάθειες και δικές του και του Λ.Τ. ξεπεράστηκαν κάποιες δυσκολίες για το σχέδιο ασφάλειας του λιμανιού και χθες υποβλήθηκε η πρόταση, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα.

Μάλιστα, τον ευχαρίστησε, όπως και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, γιατί εντελώς ανέλπιστα, όπως είπε, πήρε ο Δήμος ένα πρόγραμμα 1,5 εκατ. ευρώ που έπρεπε να προτείνει μελέτη αναβάθμισης πολιτιστικού ή μνημείου κληρονομιάς και τελικά εντάχθηκε το κτίριο Ακάβη. Ενημέρωσε, ακόμη, ότι ο Δήμος πήρε την οριστική έγκριση για τρία προγράμματα Interreg.

Προχθές, ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τον κ. Σαντορινιό ο οποίος, όπως είπε, πιέζει ασφυκτικά ώστε μέχρι τέλος Απριλίου να κατατεθεί σε ένα άλλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ύψους 1 εκατ. ευρώ μία αντίστοιχη μελέτη αναβάθμισης κάποιου πάρκου ιστορικής, περιβαλλοντικής κληρονομιάς και έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες να επισπεύσουν δύο μελέτες: Η μία είναι η μελέτη για το πάρκο στο Ροδίνι και η άλλη η μελέτη που υπάρχει για τον κήπο της Ροδιακής Έπαυλης.

Έτσι, εάν μέχρι τις 30 Απριλίου ο Δήμος έχει πάρει την παραχώρηση της Έπαυλης θα ζητήσει από τις υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τη μελέτη για αυτήν και ακολούθως το πάρκο για το Ροδίνι έχουν συνεννοηθεί με την Περιφέρεια να χρηματοδοτηθεί το πάρκο με 1 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση, θα υποβάλουν στο πρόγραμμα το πάρκο του Ροδινιού.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο κ. Σαντορινιός τον ενημέρωσε ότι αφού πέρασε από γραμματείς, ελεγκτές κτλ. η τροπολογία, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο θα περιλαμβάνεται και η παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης προκειμένου να αξιοποιηθεί το ρόγραμμα αυτό που έχει καταληκτική ημερομηνία μέχρι 30 Απριλίου.

Η μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, καταρχήν, εξέφρασε τον προβληματισμό τους αν θα συμμετάσχουν στη διαπαραταξιακή «αφού ζήσαμε για ακόμα μία φορά το θέατρο του παραλόγου της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ», όπως είπε. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι ζήσαμε μία παράσταση όπου τάχα η ΔΕΗ και η ΔΕΔΔΗΕ ήρθαν εδώ να συζητήσουν ενώ γνωρίζουν όλοι ότι τα πάντα είναι προαποφασισμένα και το αποτέλεσμα προκαθορισμένο. Άρα, η συγκεκριμένη θέση ήταν αυτή και δεν επρόκειτο ν’ αλλάξει και 50 λύσεις να πρότειναν.

Όπως είπε ότι σκέφτονται σοβαρά αν θα μπουν σε μία διαδικασία…εικονική για να βγει μία απόφαση που σίγουρα υπήρχε άλλο σημείο να κατασκευαστεί ο υποσταθμός, όπως και με τις Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που κι αυτές πηγαίνουν και στήνουν τις κεραίες τους απέναντι από σχολεία και δεν ρωτάνε κανέναν, όπως είπε. Και συνέχισε:

«Κυρίως, όμως, νιώθω πραγματικά πολύ άσχημα γιατί συμμετείχα στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις που ήρθαν αυτοί οι κύριοι και ήρθαν για να μας κοροϊδέψουν. Άρα, λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι ο καθένας, ατομικά, ως δ.σ. αναλαμβάνει την ευθύνη να στηρίξει ή να μη στηρίξει τον συγκεκριμένο αγώνα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι ας τα βάλουν κάτω και όλοι μαζί όσοι από εμάς θέλουμε να συμμετέχουμε, πως μπορούμε να το κυνηγήσουμε αλλά θα πούμε και το εξής: Να μην ξανάρθουν ποτέ αυτοί οι κύριοι να ζητήσουν τίποτα από ‘δω μέσα»!

Είπε, ακόμη, ότι ακούστηκαν δέκα σημεία που η πολεοδομία θα μπορούσε να στηριχθεί διαχρονικά και να δημιουργήσει θέμα στην άδεια.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Ροδίων, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου είπε ότι σε παλαιότερη συνεδρίαση που παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ο Πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να πείσουν το δ.σ. και τους κατοίκους της περιοχής να το αποδεχθούν, πήραν την απάντηση που τους έπρεπε και το ότι δεν κατασκευάστηκε ο υποσταθμός οφείλεται σ’ εκείνη την απόφαση.

Είπε, στη συνέχεια, ότι η όποια απόφαση δεν έχει νόημα αν δεν ακυρωθεί η άδεια οικοδομής και πρότεινε να κληθεί η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για να πει αν υπάρχει νομιμότητα της αδείας. Και αν πει ότι δεν είναι νόμιμη η άδεια, τότε με την υπογραφή όλων των δ.σ. να κατατεθεί αγωγή στο διοικητικό δικαστήριο κατά της ΔΕΗ και να ζητήσουν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να σταματήσει η κατασκευή του έργου.

Δηλαδή, το δ.σ. να προσφύγει κατά της έκδοσης αδείας. Είπε, επίσης, ότι ο προϊστάμενος της πολεοδομίας σωστά ενήργησε αφού υπάρχει απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου όμως στην πορεία προέκυψαν θέματα, αφού δεν υπάρχει φάκελος της άδειας. Όπως είπε, παραδέχεται η πολεοδομία τα Ρόδου ότι υπάρχουν αυθαίρετα τα οποία προϋπήρχαν και εξεδόθη η άδεια.

«Ζήσαμε για μεγάλο διάστημα τη θεατρική παράσταση της ΔΕΗ η οποία δήθεν έκανε διάλογο με την τοπική κοινωνία, με το δ.σ., για να εξευρεθεί μία λύση η οποία θα είχε την κοινωνική αποδοχή. Φάνηκε πολύ γρήγορα ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν ένα και μόνο σκοπό, όσες φορές παρουσιάστηκαν στη Ρόδο, να μας κάνουν ένα πολιτικό μασάζ συμμόρφωσης προς τη δική τους επιλογή και μόνο, χωρίς διάθεση ούτε κατ’ επίφαση διαλόγου», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Όπως είπε, οχυρωμένοι σήμερα πίσω από κάποιες δικαστικές αποφάσεις έρχονται και μας λένε ότι τη δουλειά τους θα την κάνουν και τους είναι αδιάφορη και η περαιτέρω συζήτηση μαζί μας, ακόμα και σε επίπεδο διαπαραταξιακής. Ο ίδιος θεωρεί ότι η διαπαραταξιακή ορίστηκε από το δ.σ. για να φέρει ένα συγκεκριμένο πόρισμα και οφείλει να κλείσει τον κύκλο ζωής της, οφείλει να καταγράψει το πόρισμά της και να το φέρει στο δ.σ. Και αν η ΔΕΗ δεν θέλει να μετέχει στις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί το έργο της περιοχής, δικαίωμά της και κρίνεται.

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, από την πλευρά του είπε ότι οποιαδήποτε διαπαραταξιακή για το θέμα αυτό, δεν έχει καμία αξία. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε τι σκοπό έχουν οι αποφάσεις του δ.σ. και πως νιώθει ένας κόσμος ο οποίος διαμαρτύρεται και έχει στην άκρη του μυαλού του το κομμάτι της υγείας, της ζωής, της καθημερινότητας με σχολεία δίπλα όταν δεν νιώθει δίπλα του, σύσσωμο, το δ.σ. παρόν απέναντι σε μία πολιτική η οποία γενικότερα του δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια του τη ζωή αύριο-μεθαύριο.

Και κατέληξε λέγοντας ότι είναι πολιτικό το θέμα και πρέπει το δ.σ. να εξαντλήσει όλες τις προϋποθέσεις της δικής του παρέμβασης, στήριξης και να βάλει φρένο σε αυτό που γίνεται στον Άγιο Νικόλαο.

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου