Μάγεψε η Φιλαρμονική Καλυθιών

Μάγεψε η Φιλαρμονική Καλυθιών

Μάγεψε η Φιλαρμονική Καλυθιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 906 ΦΟΡΕΣ

Σε μια βραδιά-αφιέρωμα στο Γιώργο Μουζάκη

Της Στέλλας Π. Βουτσά
Φιλόλογος Λυκείου Αφάντου, Διδάκτωρ Λογοτεχνίας

Όποιος δε βρέθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 1η Απριλίου 2017, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις 20.00, πραγματικά έχασε. Και δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά για μια μεγάλη αλήθεια.

Ήταν μια βραδιά μαγική! Αφήσαμε για λίγο στην άκρη τα προβλήματά μας κι αυτά που μας απασχολούν όλους, ατομικά και συλλογικά, και μεταφερθήκαμε στην ευαισθησία μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής, πιο αισθαντικής.

Η Φιλαρμονική Καλυθιών ξεσήκωσε τον κόσμο μέσα από τις μελωδίες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Μουζάκη (1922-2005), τόσο, όμως ξεχασμένου και όχι αναγνωρισμένου εν ζωή όσο του έπρεπε.

Γι΄ αυτό, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο μαέστρο κ. Γιώργο Μαλωίνα, γιατί επέλεξε ν’ ανασύρει από τη λήθη έναν κορυφαίο μουσικό, ο οποίος για πάνω από μισό αιώνα υπηρέτησε με συνέπεια το ελληνικό πεντάγραμμο, ενσωματώνοντας λάτιν ρυθμούς στην ελληνική μουσική σκηνή, συνθέτοντας τραγούδια για επιθεωρήσεις, «ντύνοντας» μουσικά αξέχαστες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Για παράδειγμα, ακούστηκε από τη Φιλαρμονική η μεγάλη επιτυχία της εποχής, το «Μάμπο το μπραζιλέιρο», αλλά και η περίφημη «Βαλίτσα» (με αυτή την υπέροχη εισαγωγή), τα οποία πρωτοτραγούδησε η Σπεράντζα Βρανά στην αθάνατη ταινία «Η ωραία των Αθηνών» του 1954 (Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου).

Επίσης, το «Σ΄αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», που ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Όταν λείπει η γάτα» (1962). Άλλα γνωστά τραγούδια που ακούστηκαν από τη Φιλαρμονική Καλυθιών -πιο νοσταλγικά/ρομαντικά αυτή τη φορά- ήταν: «Το τανγκό της Αθήνας», «Σκλάβα», «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά», «Το μονοπάτι», κ.α.

Η βραδιά τελείωσε αλέγρα με το «Έχω απόψε ραντεβού» της Ρένας Βλαχοπούλου, για όσους από εμάς -όπως ανέφερε κι η παρουσιάστρια- είχαμε ραντεβού στις 8 με τη Φιλαρμονική Καλυθιών. Και πραγματικά αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μουσικούς και, φυσικά, στο μαέστρο, το σεμνό και ουσιαστικό κ. Γεώργιο Μαλωίνα. Πολλά συγχαρητήρια, επίσης, αξίζουν και στους τρεις εξαιρετικούς ερμηνευτές, τις κυρίες Ανθή Πατσάη, Θεοδώρα Μαλωίνα και τον κ. Διαμαντή Σωτηράκη, που μας ταξίδεψαν με τις φωνές τους.

Τέλος, θερμά συγχαρητήρια και στην παρουσιάστρια, τη φιλόλογο κ. Ρούλα Σαβιού, για τα σύντομα, αλλά περιεκτικά κείμενά της, γραμμένα με χιούμορ και ευαισθησία, με τα οποία προλόγιζε κάθε τραγούδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί άρχοντες και δημοτικοί σύμβουλοι καταγόμενοι από τις Καλυθιές.

Στο τέλος της βραδιάς ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Μιχάλης Καφετζής αναφώνησε ενθουσιασμένος: «Νιώθω υπερήφανος που κατάγομαι από τις Καλυθιές και νιώθω υπερήφανος για τη Φιλαρμονική του χωριού μου».

Προσωπικά, αποχώρησα επίσης ενθουσιασμένη, αλλά και συγκινημένη, γιατί τη Φιλαρμονική Καλυθιών στελεχώνουν μαθητές μου πρώην και νυν, τόσο από το Γυμνάσιο Καλυθιών, όπου υπηρέτησα δύο συναπτά έτη όσο και από το Λύκειο Αφάντου, όπου υπηρετώ τώρα.

Και ακόμη περισσότερο με άγγιξε το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μικροί μουσικοί έπαιζαν μαζί με τους γονείς τους, επίσης μέλη της Φιλαρμονικής. Είχα ακουστά ότι το κλίμα στη Φιλαρμονική Καλυθιών είναι οικείο και οικογενειακό κι ότι πέρα από μουσικό είναι ένα πολύ δεμένο ανθρώπινο σχήμα, χτες όμως είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από κοντά.

Εύχομαι ολόψυχα στη Φιλαρμονική Καλυθιών να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία της (να υπενθυμίσω ότι τα δύο τελευταία χρόνια δίνει το ‘παρών’ στους εορτασμούς για την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στη Μητρόπολη και στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας).

Της εύχομαι πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος και να ταξιδεύει πάντα τη φήμη του χωριού της, αλλά και του νησιού της Ρόδου σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων