Οι Διευθυντές Ξενοδοχείων Ρόδου μας αποκαλύπτουν την ποιότητα…

Οι Διευθυντές Ξενοδοχείων Ρόδου μας αποκαλύπτουν την ποιότητα…

Οι Διευθυντές Ξενοδοχείων Ρόδου μας αποκαλύπτουν την ποιότητα…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 665 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα διεξήχθη η 4η ημερίδα του Συλλόγου Δ/ντων Ξενοδοχείων Ρόδου με θέμα: « ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ - ΙΔΟΥ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ». Είναι η πολλοστή φορά στην οποία ο Σύλλογος επιμένει στην μαγική λέξη ΠΟΙΟΤΗΤΑ στον τουρισμό.

Ένας δραστήριος Σύλλογος που καταπιάνεται με όλα τα θέματα που αγγίζουν το τουριστικό προϊόν και αναδεικνύουν την ποιότητα ως βασικό μοχλό για τη αναβάθμιση του τουριστικού ρεύματος. Αξιέπαινη προσπάθεια, σε μια εποχή που ο Τουρισμός είναι επιστήμη και χρειάζεται συνεχή δια βίου εκπαίδευση.
Από το πάνελ παρέλασαν ένα πλήθος προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα του προϊόντος.

Εκπρόσωποι των Τ.Ο έβαλαν το χέρι επί τον τύπον των ήλων και απέδωσαν την πραγματική εικόνα του τουριστικού προφίλ της χώρας με επίκεντρο την Δωδεκάνησο και κυρίως το βαρύ πυροβολικό, τη Ρόδο. Τα συγκριτικά ποσοτικά στοιχεία της χώρας μας για το τρεχούμενο έτος είναι αισιόδοξα και ιδιαίτερα για την Κω, η οποία ταλαιπωρήθηκε με το κύμα των προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Οι αυξήσεις είναι διψήφιες και δίνουν τον τόνο των προ-κρατήσεων για το 2017.

Η γενικότερη αντίληψη η οποία διοχετεύτηκε στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ημερίδα, είναι ότι το κλίμα είναι θετικό και ο Τουρισμός αποτελεί ίσως το μοναδικό βαγόνι ανάπτυξης με την προϋπόθεση να το φροντίζουμε και το ανανεώνουμε με σύγχρονες ιδέες μέσω της τεχνολογίας, μιας και το διαδίκτυο-ιντερνέτ αποτελεί τη νέα βάση της πλατφόρμας του παγκόσμιου τουρισμού. Όλη η διαχείριση πλέον γίνεται μέσα από αυτό.

Ο τουρισμός πέρασε από μεμονωμένες ενέργειες, από τοπικές πρωτοβουλίες στη συνεργασία, στη σύμπραξη, στη συνέργεια πολλών για πολλούς και πολλά.
Ζήτω ο «ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» !!

Δεν θα μπω στην αριθμολογία, σε λεπτομέρειες των συσχετικών στοιχείων μεταξύ χωρών και τόπων προορισμού που παρουσιαστήκαν με ευκρίνεια και συμπληρωματικότητα, όμως θα σταθώ σε λέξεις κλειδιά που απέμειναν ως σημεία αναφοράς στη ροή των ομιλιών.

• Το λουτρό αποτελεί το βασικό κομμάτι ορθής λειτουργίας του δωματίου και μετά έρχεται ο εξοπλισμός

• Το Wi - Fi αποτελεί master key για την ευχάριστη διανομή των πελατών και τέλος,

• Η διαχείριση της αίγλης-κύρους (reputation management) ενός τόπου είναι το κεντρικό συστατικό της τουριστικής επιτυχίας του.

Πράγματι, το λουτρό εκφράζει «τον καθρέπτη» του δωματίου. Η κεντρικότητα του στην λειτουργία του χώρου διαμονής εκφράζει την ασφάλεια παροχών και την υγιεινή. Ο τουρίστας απολαμβάνει τις διακοπές και κυρίως την παραμονή του έχοντας καθαριότητα και ευταξία στο χώρο υπνοδωματίου. Το δωμάτιο γίνεται για λίγες ημέρες η οικία του και σ΄ αυτή την συνθήκη απαιτεί τις ανάλογες απατήσεις.

Το Wi - Fi είναι η γλώσσα του, είναι η επικοινωνία του, είναι η επαφή του. Γίνεται ο τουρίστας μέλος της κοινωνίας, όχι πλέον με το λόγο αλλά με το Wi - Fi. Ο τουρίστας εκτελεί όλα τα αναγκαία μέσα από αυτό, στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας αυτό μπορεί να υποκαταστήσει την ταυτότητα του, έστω και μακριά από το σπίτι του.

Τέλος, το κύρος (reputation) της περιοχής υπερτονίστηκε σαν πρώτο πρόβλημα της Ρόδου. Η πτωτική διαδρομή του νησιού μας δεν δίνει περιθώρια ποιοτικής ανάπτυξης. Και μάλιστα συγκρίνοντας με τα νησιά της Σαντορίνης και Μυκόνου, εμφανίζει στοιχεία δυστοκίας σ΄ ένα τομέα του τουρισμού που κατείχε τα πρωτία την εποχή του ’70 και ’80.

Είναι από τα βασικά μελήματα του Τόπου να φροντίσει τα του οίκου του.
Η επίκληση του κύρους ενός τόπου συνθέτει ένα πλαίσιο αρχών και αισθητικής που οφείλουν να (επαν)έλθουν για να αποκατασταθεί η εικόνα του νησιού.

Γιατί: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ= Ταξίδι + Κατάλυμα + Αναψυχή + Τόπος
Η συγχορδία όλων αυτών ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ λειτουργούν ευεργετικά για τον τουρισμό.
Σε αυτή την «τουριστική» συναυλία ο Δ/ντης της «ορχήστρας» του ξενοδοχείου έχει βαρύνουσα σημασία.

Από την πακέτα του εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου, η ομαλότητα της περιοχής, η προοπτική του τόπου.

Όμως σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και συνταξιδιώτες. Ακόμη και ο απλός ναύτης μπορεί να συνεισφέρει στη ρότα για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ.
Το ταξίδι είναι δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον…και συναρπαστικό.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου