Εκτός τόπου όσοι ανοίγουν θέμα για την διάσπαση του δήμου Ρόδου

Εκτός τόπου όσοι ανοίγουν θέμα για την διάσπαση του δήμου Ρόδου

Εκτός τόπου όσοι ανοίγουν θέμα για την διάσπαση του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 270 ΦΟΡΕΣ

Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο Δήμαρχος

Δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα όσοι ανοίγουν «χωροταξικό» θέμα για τους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, ανάμεσά τους και η Ρόδος, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος δηλώνει ότι ο μόνος σκοπός του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη είναι με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αλώσει την Αυτοδιοίκηση!

Ο Δήμαρχος, κλήθηκε χθες να σχολιάσει τα όσα έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνω Σκουρλέτη, για κάτι τέτοιο αλλά και το γεγονός ότι σε δηλώσεις του προχθές, στην ΕΡΑ Ρόδου, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο Δήμαρχος, καταρχήν, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Μυτιλήνη το επιδιώκει διακαώς και ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις και για την Κέρκυρα. Όσο αφορά στη Ρόδο, η ενημέρωση που έχει ο ίδιος είναι ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Είναι αφελείς νομοθετικά και δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα», ήταν το σχόλιο του Δημάρχου για εκείνους που ανοίγουν τέτοιο θέμα και, στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής επιχειρήματα:

Όπως είπε, λοιπόν, έχουν φθάσει σε ένα σημείο μετά από έξι χρόνια στον Καλλικρατικό Δήμο, με τις πολλές δυσκολίες, και αντί να δουν οι κυβερνώντες ποιες είναι και να δώσουν κάποιες λύσεις, θα επανέλθουν να κάνουν ένα…αλαλούμ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε μία υπόθεση εργασίας διατυπώνοντας ορισμένες απορίες όπως: Εάν χωρίσουμε τους Δήμους αυτούς σε δύο τρεις, το ενιαίο προσωπικό πώς θα χωριστεί;

Στη Ρόδο τι θα γίνει με την ενιαία ΔΕΥΑΡ, το ΧΥΤΑ, τη μονάδα που προσπαθούν να εντάξουν για την επεξεργασία των απορριμμάτων ποιος θα τη διαχειρίζεται; Καίριο είναι, επίσης, το ερώτημα τι θα γίνει με τα χρέη που έχει κληρονομήσει ο Καλλκρατικός Δήμος και προέρχονται από τους πρώην Δήμους Ροδίων και Πεταλουδών, κάποιες διαταγές πληρωμής από τον πρώην Δήμο Καλλιθέας, ποιος θα τ’ αναλάβει αυτά, ρώτησε ο κ. Χατζηδιάκος και είπε χαρακτηριστικά: «Τα χρέη των 40 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από τους πρώην Δήμους, θα τα ξαναγυρίσουμε πίσω;».

Επίσης, εάν το αποφασίσουμε, σε πόσα χρόνια θα γίνουν αυτά; «Άρα, δεν θα έχουμε Αυτοδιοίκηση», είπε και διατύπωσε την άποψή του: «Ο μόνος σκοπός του συγκεκριμένου Υπουργού-ο Κουρουμπλής δεν είχε αυτή την άποψη-είναι με ποιο τρόπο…θα αλώσει η σημερινή κυβέρνηση την Αυτοδιοίκηση».

Όπως είπε ο Δήμαρχος, είχαν καταφέρει να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι θ’ αλλάξουν τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα, τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και η ωμή πραγματικότητα τους φέρνει προ των ευθυνών τους. Και συνέχισε λέγοντας:

«Το χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν είχαν τη δυνατότητα να τον ελέγξουν μετά βίας έχουν τρεις Δημάρχους στους 325 της χώρας και με τον τρόπο που μπαίνει το νομοσχέδιο της απλής αναλογικής και με όποια μεθόδευση αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, είτε μείωση της θητείας είτε παράτασης, αυτές είναι λεπτομέρειες», είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτές είναι μεθοδεύσεις του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος ψάχνει να βρει τρόπο πως θα συγκυβερνά η παράταξη που θα είναι αυτοδιοικητικά του ΣΥΡΙΖΑ τον κάθε Δήμο».
Και είπε, ακόμη: «Έτσι δεν προχωράει. Αν ο κάθε Δήμαρχος εξαρτάται από δύο-τρεις –τέσσερις παρατάξεις, καταλαβαίνετε ότι δεν θα υπάρχει απόφαση».

Το αποτέλεσμα κατά τον Δήμαρχο, είναι ότι θα βουλιάξει ο τόπος γιατί αυτή τη στιγμή τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο πολίτης λύνονται από τη Δημοτική Αρχή. Άρα, αν δεν υπάρχει ισχυρή Αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει το ίδιο το Κράτος.
Αυτό που ζητούν, λοιπόν, είναι ισχυρή Αυτοδιοίκηση που να έχει αρμοδιότητες και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις ανάπλασης στα Μνημεία, γιατί ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, πέρυσι, το Υπουργείο Πολιτισμού πήρε τριάντα εκατ. ευρώ από τη Ρόδο και έπρεπε να διαθέσει τα δέκα εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Και κατέληξε λέγοντας οκ . Χατζηδιάκος: «Εκεί τους θέλω και τους βουλευτές, εκεί τον θέλω και τον κ. Υφυπουργό. Το να μου λέει ο κ. Υφυπουργός ότι πρώτα συζητιέται η Ρόδος, δεν μου λέει τίποτα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»!

Για το βούλευμα
Επειδή εκδόθηκε ένα βούλευμα, που αναφέρεται σε μία παραπομπή πρώην και νυν αιρετών, του Αντιδημάρχου κ. Σάββα Διακοσταματίου, πέντε συμβούλυος και έναν υπηρεσιακό για κάποια θέματα που αναφέρονται στην περίοδο του πρώην Δήμου Αφάντου, θέλησε να κάνει την εξής δήλωση:

«Τόσο ο Σάββας ο Διακοσταματίου, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που υπηρετούσαν τότε στο Δήμο Αφάντου και οι υπηρεσιακοί που ήταν και είναι και αυτή τη στιγμή παραπέμπονται με μ ία απόφαση του Δικαστηρίου, έχουν δώσει εξετάσεις και εν προκειμένω για τον κ. Διακοσταματίου οπυ έχει την ευθύνη των οικονομοικών του Δήμου, δίνει καθημερινά εξετάσεις στην κοινωνία, στους συμπολι΄τες μας.

«Έχει πετύχει στο έργο του και σαν Δήμαρχος και σαν Αντιδήμαρχος, έχει την απεριόριστη δική μου εμπιστοσύνη και, βέβαια, θα πω σαν νομικός, ΄οτ η δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει: Διερευνά μία υπόθεση ύστερα από μία καταγγελία.

Εγώ είμαι σίγουρος ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Η ταλαιπωρία θα μείνει και πάλι εδώ σ’ αυτούς οι οποίοι παραπέμπονται, το ότι θα δικαιωθεούν το προδιαγράφω. Απλώς, σ’ αυτό τον τόπο δεν περπατάνε με καταγγελίες γιατί και αυτή η διαδικασία άνοιξε μέσα από μία καταγγελία.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη