Οι Ροδίτες που ξεσήκωσαν την πλατεία των Βρυξελλών την 25η Μαρτίου

Μια ιδιαίτερα ανατριχιαστική στιγμή έζησαν όσοι Έλληνες βρέθηκαν την 25η Μαρτίου 2017 στην πλατεία των Βρυξελλών στο Βέλγιο.

 Είδαν μερικούς Ροδίτες να σηκώνονται στη μέση της επιβλητικής πλατείας Grand Place και να ξεσηκώνουν με ελληνικούς χορούς τους χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή, σε μια ημέρα η οποία εξ ορισμού αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

 

 

Πρόκειται για τον χορευτικό σύλλογο το «Χορόσπιτο» της Ρόδου, το οποίο ταξίδεψε στο Βέλγιο με τον δάσκαλό του, Αντώνη Ταβερνάρη, και αρκετά από τα μέλη του. Υπενθυμίζεται ότι την 25η Μαρτίου, εκτός από την εθνική επέτειο, υπήρξε μια ακόμη αφορμή ώστε να συγκεντρωθούν την ίδια ημέρα πολλοί Έλληνες στην χώρα των Φλαμανδών, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα της «γαλανόλευκης» με το Βέλγιο, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ο οποίος έληξε ισόπαλος με 1-1).

Το «Χορόσπιτο» φιλοξενήθηκε σε μια εκδήλωση η οποία ονομάζεται από τους ντόπιους «καντάδα» και την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Βελγίου στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, υπό την επιμέλεια της δασκάλας Μαριλένας Βασιλάκη.

 

 

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο χοροδιδάσκαλος Αντώνης Ταβερνάρης «για εμάς ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είχαμε την ευκαιρία να χορέψουμε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, που κατέκλεισε την πλατεία Grand Place. Παρουσιάσαμε αρκετούς ελληνικούς χορούς, ήταν ουσιαστικά σαν να στήθηκε μια μικρή αυτοσχέδια ελληνική γιορτή χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό. Στο τέλος χορέψαμε χορούς όπως το συρτάκι, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί Βέλγοι, ακόμη και ξένοι επισκέπτες όπως Κινέζοι, ενώ είπαμε όλοι μαζί και τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Πραγματικά ανατριχιαστική στιγμή»!

 Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη του «Χορόσπιτου» βρέθηκαν και στα γραφεία του Συλλόγου Κρητών Βελγίου, όπου οι συμπατριώτες μας είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν κυρίως Δωδεκανησιακούς χορούς.