Πενήντα χρόνια  από τη δικτατορία

Του Κοσμά Σφυρίου

Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια, από την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα.

Του επτάχρονου μαύρου κεφαλαίου της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, που:

• Κατάργησε την Δημοκρατία και κάθε έννοια δημοκρατικού θεσμού.

• Άφησε πίσω της πολλές χιλιάδες Έλληνες πολίτες: νεκρούς, ανάπηρους, βασανισθέντες (σε φυλακές και κρατητήρια), εκτοπισμένους, φυλακισμένους…..

• Πρόδωσε την Κύπρο, με την απομάκρυνση της ελληνικής μεραρχίας από το νησί, με το επαίσχυντο πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου. Άνοιξε τον δρόμο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στο ανυπεράσπιστο νησί!

Όσοι Έλληνες και Ελληνίδες έζησαν της επιπτώσεις της επιβολής του φασιστικού δικτατορικού καθεστώτος είναι αδύνατο να τις ξεχάσουν, έστω κι αν πέρασαν πενήντα χρόνια από τον σκοτεινό Απρίλη του 1967.

Όσοι νέοι δεν εβίωσαν την δικτατορία, είναι σήμερα η ώρα να σκεφθούν τις δραματικές συνέπειες που είχε για τον ελληνισμό η φασιστική δικτατορία 1967-1974, αλλά και τον ανυπολόγιστο «φόρο αίματος» όλων των λαών, «κάτω από την μπότα» των φασιστών και ναζιστών.

Να προβληματιστούν και να μην στηρίζουν - ούτε με στάση, ούτε με ψήφο - τους σημερινούς θιασώτες εκείνων των δικτατορικών, φασιστικών και ναζιστικών καθεστώτων.