Συμφέροντα υπονομεύουν τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά

Συμφέροντα υπονομεύουν  τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά

Συμφέροντα υπονομεύουν τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 455 ΦΟΡΕΣ

Σύντομα θα προβώ σε αποκαλύψεις ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Σε αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της εμπλοκής, που παρουσιάστηκε στην ανάθεση του έργου διαχείρισης του φράγματος Γαδουρά, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως τόνισε χτες, ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πίσω από τις προσφυγές κατά των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής και των χειρισμών του θέματος από την περιφερειακή αρχή υπάρχουν συμφέροντα για τα οποία θα μιλήσει όταν θα έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.

Μάλιστα αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, υπογράμμισε ότι η υδροδότηση του νησιού από το φράγμα λόγω της εμπλοκής αυτής καθυστέρησε για διάστημα έξι μηνών, ενώ μιλώντας για την εξέλιξη που σημειώθηκε έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστεί ένα ακόμα δίμηνο για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να αναλάβει ο ανάδοχος τη διαχείριση της παροχής του νερού.

«Στο έργο για το φράγμα είχαμε μία δικαστική εμπλοκή. Εμείς το έργο το παραλάβαμε σταματημένο προβληματικό σε μία περίοδο που το νησί το είχε μεγάλη ανάγκη. Όλα όμως αντιμετωπίστηκαν. Ολοκληρώθηκε, απετράπη η επιβολή της ποινής των 170 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δημόσιες αναφορές που γίνονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φράγμα είναι το πρόβλημα, όμως δεν είναι έτσι. Το φράγμα είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.

Είναι η λύση που περιμένει το νησί και θα υδροδοτήσει αυτό τον τόπο τα επόμενα χρόνια. Είναι η απάντηση στη λειψυδρία που χτύπησε αυτό τον τόπο και η απάντηση στην έλλειψη προγραμματισμού που υπήρξε σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιοι δούλεψαν σκληρά και έξυπνα και το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 14 μήνες» δήλωσε ο περιφερειάρχης ενώ μιλώντας για τις προσφυγές τόνισε ότι η περιφέρεια δικαιώνεται για μία ακόμα φορά στις επιλογές και τις διαδικασίες, και στο πόσο σοβαρά κάνει τη δουλειά της.

«Εμείς αυτά θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Η διαδικασία προχώρησε την αμέσως επόμενη μέρα, για να βγει ανάδοχος και το μόνο αυτό που απομένει είναι το τυπικό μέρος της διαδικασίας με τον προσυμβατικό έλεγχο που κάνει το ελεγκτικό συνέδριο. Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει ένα δίμηνο. Λόγω αυτής της δικαστικής διαδικασίας χάσαμε ένα κρίσιμο εξάμηνο για τον τόπο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό και παγώσαμε το διαγωνισμό μετά την κατάθεση της ένστασης» συμπλήρωσε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος μίλησε και για τις αποκαλύψεις που θα κάνει μόλις θα είναι έτοιμος.

«Εμείς δικαιωθήκαμε αλλά δεν το πανηγυρίσαμε. Θα πω όμως ποιοι ήταν πίσω από αυτή την εξάμηνη καθυστέρηση, τι συμφέροντα εξυπηρέτησαν, προσωπικά, εργολαβικά ή άλλα και πως τα υπηρέτησαν, να ξέρετε ότι θα τα αποκαλύψω. Και αυτό γιατί έχω αποφασίσει να συγκρουστώ με όλες αυτές τις νοοτροπίες τις πρακτικές και τις συμπεριφορές αλλά και τα πρόσωπα που κράτησαν αυτό τον τόπο σε αυτό το τέλμα και τον κατήντησαν… σκουπιδαριό.

Τη βασίλισσα της Μεσογείου τη Ρόδο την κατήντησαν ένα απέραντο σκουπιδαριό, όλα στο φως και τη σύγκρουση θα την κάνω, όπως ξέρετε ότι το ίδιο κάνω σε όλη μου τη ζωή. Γιατί είμαι αποφασισμένος να υπηρετήσω τις αξίες για τις οποίες μπήκαμε στην πολιτική και τίποτα άλλο. Όταν ανακοινώνω κάτι ή όταν ανοίγω ένα θέμα το κάνω με έναν τρόπο που δεν αφήνει κενά, όταν συμπληρώσω όλο το… παζλ και όλα τα κενά θα έχετε τον πλήρη πίνακα.

Οι πίνακες γίνονται από ψηφίδες. Τις παίρνεις όλες, συμπληρώνεις τον πίνακα και τον παρουσιάζεις. Αν λείπει έστω και μία δημιουργεί… ζητήματα. Λείπουν ακόμα δύο-τρεις ψηφίδες όταν ολοκληρωθούν θα σας παρουσιάσω».

Σε ότι αφορά το μέλλον υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει η σύμβαση συνεργασίας από τη ΔΕΥΑΡ και την Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι το 2016 δόθηκε δωρεάν το νερό στη ΔΕΥΑΡ, αλλά το 2017 αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υδροδοτηθεί ξανά το νησί με νερό από το φράγμα απάντησε «Αν μέσα στο δίμηνο ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της εγκατάστασης του αναδόχου διαχείρισης του φράγματος και αν έχουν προχωρήσει όλα τα θέματα με τη ΔΕΥΑΡ τότε θα μπορέσει να υδροδοτηθεί το νησί ξανά από το φράγμα.

Τέλος αναφορικά με τις συνδέσεις που πρέπει να γίνουν για την υδροδότηση τουριστικών περιοχών στα σημεία όδευσης του αγωγού νερού από το φράγμα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η περιφέρεια απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει έργα της ΔΕΥΑΡ αλλά θα βοηθήσει χρηματικά υπό την προϋπόθεση ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες που πρέπει από το δήμο..

«Εμείς είπαμε στη ΔΕΥΑΡ πόσα είναι τα χρήματα που χρειάζεστε για να κάνετε τις κάθετες συνθέσεις στη διαδρομή του αγωγού; Τα χρήματα δεν είναι πολλά. Μπορούμε να τα βάλουμε. Εμείς θέλουμε το τελικό ποσό για να το εντάξουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα για το δήμο Ρόδου. Απευθείας δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί από τον Οκτώβριο που γίνεται η συζήτηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα σε αυτό το κομμάτι» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα