Κουράστηκε ο πελεκάνος και έκανε στάση στο Μανδράκι

Κουράστηκε ο πελεκάνος  και έκανε στάση στο Μανδράκι

Κουράστηκε ο πελεκάνος και έκανε στάση στο Μανδράκι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 383 ΦΟΡΕΣ

Με φροντίδα του Δασαρχείου θα σταλεί στη λίμνη Κερκίνη

Στο κέντρο υποδοχής που διατηρεί στην Αθήνα, ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ», επρόκειτο να μεταφερθεί ο πελεκάνος που εντοπίστηκε χτες το πρωί στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Το πτηνό με μέριμνα της διεύθυνσης δασών, είχε προγραμματιστεί να σταλεί με πλοίο της γραμμής που θα αναχωρούσε στις 5 το απόγευμα, από το λιμάνι ώστε να οδηγηθεί σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια να προωθηθεί στη λίμνη Κερκίνη, όπου υπάρχουν πληθυσμοί πελεκάνων, επιστρέφοντας στην άγρια ζωή.

Η λίμνη που βρίσκεται στο νομό Σερρών, είναι ένας σημαντικός υγροβιότοπος γύρω από τον οποίο έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, όπως ο αργυροπελεκάνος μοναδικός στον κόσμο που απειλείται με εξαφάνιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πελεκάνος εντοπίστηκε γύρω στις 10 το πρωί έξω από τον Ευαγγελισμό να… «κόβει βόλτες» στην περιοχή και μάλιστα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ντόπιων αλλά και ξένων που σταμάτησαν για να τον δουν, ενώ πολλοί φωτογραφήθηκαν μαζί του, καθώς ήταν αρκετά ήρεμος και φιλικός.

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκε η διεύθυνση δασών στελέχη της οποίας πήγαν στο σημείο όπου βρισκόταν ο πελεκάνος για να τον περισυλλέξουν, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για αρσενικό πελεκάνο ηλικίας περίπου ενός έτους, ο οποίος αποκόπηκε από το σμήνος με το οποίο περνούσε πάνω από τη Ρόδο πιθανόν λόγω κόπωσης. Από την πρώτη εξέταση που του έγινε δε διαπιστώθηκε κάποιο τραύμα ενώ βρίσκεται γενικά σε καλή κατάσταση γι’ αυτό και η ζωή του δε διατρέχει κίνδυνο.

Νεαρός πελεκάνος έδωσε μία αίσθηση άγριας ζωής στην αστική ζώνη της Ρόδου. Ο συμπαθής πελεκάνος θα σωθεί, και θα επιστρέψει εκεί που ανήκει δηλαδή στην άγρια φύση της οποίας είναι μέρος και κοντά σε άλλα άτομα του είδους του.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Φλεβάρης, ο πελεκάνος τράβηξε τα βλέμματα δεκάδων περαστικών ενώ όπως τον ενημέρωσε η κα Μίκα Κιόττου από τη διεύθυνση δασών η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή, δε φέρει κάποιο τραυματισμό, δεν έχει κανένα ίχνος τραύματος και πιθανόν από κούραση να έμεινε πίσω με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ακολουθήσει το σμήνος με το οποίο ταξίδευε.

«Τα πουλιά αυτά ζουν συντροφικά δηλαδή μαζί με το κοπάδι, και δε μένουν μόνα τους. Γι’ αυτό άμεσα θα μεταφερθεί κάπου όπου υπάρχουν και άλλοι πελεκάνοι. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη διεύθυνση δασών και όλους τους υπαλλήλους και τα στελέχη για τις άμεσες ενέργειές τους.

Θα μεταφερθεί στο ΑΝΙΜΑ στο κέντρο που είναι ειδικά διαμορφωμένο για την υποδοχή και περίθαλψη των άγριων ζώων που χρήζουν βοήθειας και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στη λίμνη Κερκίνη έναν μοναδικό υδροβιότοπο στον οποίο υπάρχουν και άλλοι πελεκάνοι.

Όπως διαπιστώθηκε από τα χρώματά του, δηλαδή το ρόζ και το καφέ πρόκειται για πουλί νεαρής ηλικίας» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο