Στην Ευρωβουλή οι προκλήσεις των Τούρκων για το Αγαθονήσι

Στην Ευρωβουλή οι προκλήσεις των Τούρκων για το Αγαθονήσι

Στην Ευρωβουλή οι προκλήσεις των Τούρκων για το Αγαθονήσι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 262 ΦΟΡΕΣ

Κατατέθηκαν ερωτήσεις από τον Μ. Κεφαλογιάννη και τον Δ. Παπαδημούλη

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, με τις οποίες αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Αγαθονησίου, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού αναφέρεται στις δηλώσεις παραποίησης της ιστορίας του Ομέρ Τσελίκ, αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια ότι η νήσος Αγαθονήσι ενσωματώθηκε με την Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στα οποία ανήκει το 1947 από την Ιταλία που είχε τότε την κατοχή τους με την υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων και της Ιταλίας.

Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Και από την Τουρκία ότι οφείλει, επιτέλους, να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

2. Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

Αναλυτικά η παρέμβαση:
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία με ψυχραιμία. Η Ευρώπη επιθυμεί μία Τουρκία, παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σταθερά προσανατολισμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015 βλέπουμε μία άλλη Τουρκία. Με έντονα τα αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά. Με τεράστιο έλλειμμα. Δημοκρατίας. Η σημερινή Τουρκία δεν είναι μία αξιόπιστη χώρα όπως την θέλουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι προβλέψιμη. Είναι μία Τουρκία που έχει χάσει το ευρωπαϊκό όνειρο. Με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας της.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Και πολιτικά και αξιακά. Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου την μετατρέπει σε μία “Προεδρική Δημοκρατία” χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στα Ευρωπαϊκά Συντάγματα.

Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βρίσκει την Τουρκία βαθιά διχασμένη. Και αυτή ακριβώς η οριακή επικράτηση του “ναι” απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, η πορεία της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο δεν μας καθιστά αισιόδοξους. Ελπίζω ο κ. Ερντογάν να μας εκπλήξει θετικά».

Αναλυτικά η ερώτηση για την αναμφισβήτητη ελληνικότητα του Αγαθονησίου:
«Ο Τούρκος Yπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ με δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση, στο πλαίσιο των συνεχών προκλητικών δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων, αμφισβήτησε την ελληνικότητα της ελληνικής νήσου Αγαθονήσι.

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Έχει έκταση 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατοικείται από 200 περίπου κατοίκους. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1947 στις 10 Φεβρουαρίου 1947 με την υπογραφή στο Παρίσι συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Ερωτάται η Επιτροπή
- Είναι σε γνώση της και ποια θέση παίρνει για την ανωτέρω προκλητική αμφισβήτηση του ελληνικού νησιού;
- Προτίθεται να περιλάβει την προκλητική αυτή συμπεριφορά στην Επόμενη Έκθεση προόδου της Τουρκίας;».

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, «αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Yπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης διατύπωσε τη βαθύτατη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επανειλημμένως αμφισβητεί την ελληνική εδαφική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και κατά συνέπεια τα διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα σύνορα της χώρας, τονίζοντας πως η γείτονα επιχειρεί να εξάγει την κρίση, που η ίδια έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό. Ρωτά την Κομισιόν εάν είναι ενήμερη για αυτές τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού και για όσες αντίστοιχες έχουν προηγηθεί από Τούρκους αξιωματούχους, καλώντας την να διευκρινίσει ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε Ελλάδα και ΕΕ.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του με τίτλο «Απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ», ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «για ακόμα μία φορά η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Ομέρ Τσελίκ, να υποστηρίζει δημοσίως ότι "το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία"».

Σημειώνει πως «η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αμφισβητεί επανειλημμένα τα αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο».

«Είναι επίσης θλιβερό και ανησυχητικό», συνεχίζει, «μία τέτοια δήλωση να προέρχεται από τον Τούρκο υπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα και για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Παπαδημούλης καταλήγει: «Η χώρα έχει διολισθήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ασκώντας μία διαρκώς επιθετική, παραβατική και προσβλητική πολιτική, επιχειρώντας να εξάγει την κρίση, που η ίδια έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό». Και κατόπιν τούτων ερωτά την κ. Μογκερίνι και την Επιτροπή:

«1. Είναι ενήμερη για αυτές τις επιθετικές δηλώσεις, όπως και για όσες έχουν προηγηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, που αμφισβητούν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας;
2. Με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αντιδράσει αποτελεσματικά στη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά απέναντι στην ΕΕ;».

Διαβάστε ακόμη

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Ορκίστηκε για 5η συνεχόμενη θητεία ο Βαγγέλης Κόττορος Δήμαρχος του ακριτικού Αγαθονησίου και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγαθονήσι: Παρέμβαση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Αγαθονήσι: Ένα μήνα χωρίς πλοίο νησί – Στα όριά τους οι κάτοικοι

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση ζητά ο δήμαρχος Αγαθονησίου

Δήμαρχος Αγαθονησίου εξελέγη ξανά ο Ευάγγελος Κόττορος

Στην τελική φάση η μελέτη του έργου: «Επέκταση Λιμένα Αγαθονησίου»

Αγαθονήσι: Εκεί όπου ο χρόνος κυλάει με άλλη ταχύτητα