Ομιλητής στο Mare Nostrum ο Νικήτας Μπόλκας

Ομιλητής στο Mare Nostrum ο Νικήτας Μπόλκας

Ομιλητής στο Mare Nostrum ο Νικήτας Μπόλκας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 772 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα το συνέδριο MARE NOSTRUM VIII, που διοργανώνεται από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ).

Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 3-5 Μαΐου και έχει ως θέμα «Μεσόγειος: πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας».
Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου- Δικηγόρος Ρόδου Νικήτας Μπόλκας, ο οποίος θα αναφερθεί «Στην ασφάλεια της Μεσογείου».
Η Μεσόγειος αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ένα πολυσχιδές υποσύστημα, στο οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα σύγχρονα διεθνή προβλήματα, οι απειλές –παλιές και νέες- και οι προκλήσεις κάθε είδους.

Το ενδιαφέρον αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σήμερα, καθώς τόσο ο μεσογειακός Βορράς όσο και ο μεσογειακός Νότος βιώνουν βαθύτατες -αν και διαφορετικές- κρίσεις, κρίσεις που λόγω της εγγύτητας των δύο αυτών υποσυστημάτων τέμνονται και αλληλοεπηρεάζονται.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, μία κρίση πολύπλευρη, που απειλεί την ίδια της την ύπαρξη, ενώ οι γείτονες της στην Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να σπαράσσονται από ατελείωτους πολέμους διά αντιπροσώπων, που οδηγούν στην δημιουργία αποτυχημένων κρατών και ανθρωπιστικών καταστροφών, όπως αυτή των Σύρων προσφύγων.

Με αυτούς τους όρους, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ένα πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας, όπου η μοναδική σταθερά φαίνεται να είναι η αστάθεια που απορρέει από την αδιάκοπη πάλη ανάμεσα στην διατήρηση ή την ανατροπή συνόρων, καθεστώτων, συμμαχιών, αξιακών συστημάτων.

Στόχος του Mare Nostrum VIII είναι να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλαπλές πτυχές των συσσωρευμένων κρίσεων σε πολιτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, νομικό αλλά και ανθρώπινο πεδίο όπως επίσης και να αναδειχθεί η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους.

Το Συνέδριο
Ο θεσμός του Mare Nostrum ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μια πρωτοβουλία από αυτές που γεννιούνται στα πλαίσια μιας παρέας, που ήθελε να αναλύσει, να κατανοήσει και να συζητήσει τα όσα διδασκόταν στα αμφιθέατρα.

Ήταν μια βαθειά ανάγκη νέων ανθρώπων να κατανοήσουν με επιστημονικό τρόπο τα όσα διαδραματίζονται στον περίπλοκο κόσμο της Μεσογείου, που υπήρξε από την αρχαιότητα έως σήμερα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, τόπος γέννησης πολιτικών ιδεών, κέντρο εμπορίου αλλά και επίκεντρο πολλαπλών συγκρούσεων.

Έτσι, το 2010, διοργανώθηκε το πρώτο Mare Nostrum με θέμα: Η Μεσόγειος αντιμέτωπη με το αύριο, θεματική που περιλάμβανε σχεδόν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Μεσογείου.
Έκτοτε, καταιγιστικές εξελίξεις συγκλόνισαν -και συγκλονίζουν- την Μεσόγειο, στην οποία αποτυπώνονται τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμο. Πρόκειται για μία πολυσύνθετη πραγματικότητα, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας προσέγγισης με επιστημονικά κριτήρια, απαλλαγμένης από τα συνήθη στερεότυπα που συσκοτίζουν τα προβλήματα αντί να συμβάλλουν στην κατανόηση τους.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, το Mare Nostrum αποτελεί πλέον έναν θεσμό του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, αφού συμμετέχουν και οι άλλες δύο κατευθύνσεις του Τμήματος, δηλαδή αυτές της αρχαιολογίας και της γλωσσολογίας.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Mare Nostrum, με την στήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού αλλά και την υποστήριξη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και τοπικών φορέων, αναπτύχθηκε και μετεξελίχθηκε σε ετήσιο συνέδριο.

Στο Συνέδριο του Mare Nostrum συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες και των τριών κύκλων πανεπιστημιακών σπουδών όχι μόνο από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών αλλά και από άλλα συναφή Τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στην Ρόδο πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση των μελών της αυριανής επιστημονικής κοινότητας, με τον ίδιο πάντα στόχο: να κατανοήσει, να αναλύσει και να συζητήσει για τον περίπλοκο κόσμο που δρά, αντιδρά και μεταβάλλεται γύρω από την «Θάλασσα μας».

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων