Επείγει η υδροδότηση της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά

Επείγει η υδροδότηση της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά

Επείγει η υδροδότηση της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 387 ΦΟΡΕΣ

Αλλιώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα

Δεν κρύβουν, πλέον, την ανησυχία τους οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το πρόβλημα με το νερό στο νησί της Ρόδου και δηλώνουν με δραματικούς τόνους ότι είναι επιτακτική η λειτουργία του φράγματος ενώ, για το θέμα αυτό, επίκειται συνάντηση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Χθες το πρωί, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κ.κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη και Δημήτρη Καρατζιά, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Επιχείρησης κ. Μανόλη Διακομανώλη, του επιστημονικού συμβούλου σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και υδατικών πόρων κ. Χρήστου Γαμβρούδη καθώς και του νομικού συμβούλου του Δήμου κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος, με τίτλο «Επιτακτική η επίσπευση υδροδότησης της Ρόδου από το φράγμα του Γαδουρά», αναφέρει ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία ωρίμανσης και εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και μελετών που υλοποιεί η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., όπως η δημοπράτηση του υδρευτικού έργου «Αγωγός μεταφοράς Τσαϊρι-Παστίδα» για την ενίσχυση υδροδότησης της Βόρειο-Δυτικής πλευράς του νησιού, η ολοκλήρωση και δημοπράτηση έργων υδροδότησης της περιοχής των Κολυμπίων και των Στεγνών, καθώς και η αξιοποίηση υφιστάμενων ανενεργών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν στο βόρειο τμήμα του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες εφόσον καθυστερήσει περαιτέρω η υδροδότηση από το φράγμα του Γαδουρά.

Ο Δήμαρχος ανέφερε: «Η περιοχή μας αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας. Έχω ζητήσει από τη ΔΕΥΑΡ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού στους καταναλωτές.

Η επίσπευση της λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά για την ομαλή υδροδότηση του νησιού τους επόμενους μήνες κρίνεται επιτακτική ενώ για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης της Νότιας Ρόδου θα ζητηθεί από κοινού με την Περιφέρεια, η οποία έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για την λειτουργία του φράγματος, πρόταση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να κατασκευαστεί ο αγωγός της Β’ φάσης του Γαδουρά κατά προτεραιότητα μέχρι την περιοχή της Καλάθου».

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ανέφερε, καταρχήν, ότι αυτή είχε να κάνει με μία πλήρη ενημέρωση προς τον Δήμαρχο όσο αφορά, κυρίως, στο θέμα του νερού και ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα εφ’ όλης της ύλης-η οποία, πάντως, δεν έχει οριστεί ακόμη.

Έτσι, χθες, στον Δήμαρχο, έγινε μία αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, ποιες κινήσεις γίνονται από πλευράς της ΔΕΥΑΡ και τις προσδοκίες από τη λειτουργία του φράγματος.

Όπως είπε, αυτή την περίοδο, προτεραιότητα δίνουν στην αξιοποίηση τεσσάρων γεωτρήσεων στην πόλη της Ρόδου ώστε η ΔΕΥΑΡ αν είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μανωλάκης τόνισε ότι είναι ευχής έργο να τρέξουν και οι διαδικασίες του φράγματος ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση ο ίδιος, ανέφερε ότι οι ενδείξεις από τις μετρήσεις που έχουν εδώ και κάποιες ημέρες, είναι πολύ ανησυχητικές αφού σε κάποιες δεξαμενές η στάθμη είναι κάτω από τη μέση, δηλαδή “στα κόκκινα”, και άλλες οι οποίες σιγά-σιγά ελαττώνονται. Όπως είπε, ανησυχούν και προσπαθούν να βρουν λύσεις, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν είναι πολύ εύκολο χωρίς τη στήριξη του φράγματος.

Για τα χρέη
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις οφειλές που έχουν ξενοδοχεία προς τη ΔΕΥΑΡ, είπε ότι με το που ανέλαβε καθήκοντα η νέα Διοίκηση το θέμα των χρεών το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά αφού με τους ξενοδόχους υπάρχει καλή συνεργασία και πλέον αρχίζει να μπαίνει ρευστό στα ταμεία της επιχείρησης.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι, πλέον, δεν κάνουν ρυθμίσεις με προκαταβολή, με το σύστημα των επιταγών, αλλά είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μετρητά για την προκαταβολή και επιταγές για το υπόλοιπο κομμάτι και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο κ. Μανωλάκης δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχει βελτίωση στα οικονομικά της Επιχείρησης η οποία αναμένεται να φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ δεν γίνεται καμία εξαίρεση ως προς την είσπραξη.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο