9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 324 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η πρόεδρος της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε Βασιλική Παπαδημητρίου-Ξεπαπαδάκη

Εξήντα εφτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, παρουσίασε την ιδέα του για πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη και 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης όπου στην ουσία τέθηκαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνωρίζουμε σήμερα, σηματοδοτώντας την αρχή της πλέον μακροχρόνιας περιόδου ειρήνης στην ιστορία της Ευρώπης.

Οι Συνθήκες της Ρώμης θέσπισαν μια κοινή αγορά, στην οποία τα πρόσωπα, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, και δημιούργησαν προϋποθέσεις σταθερότητας και ευημερίας για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο από τη σύσταση της. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες τα αρχικά ιδεώδη-ιδανικά των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της που δεν είναι άλλα από ένα ειρηνικό περιβάλλον που θα προάγει τις ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό: στις 6 Μαΐου στις Βρυξέλλες, στις 13 και 14 Μαΐου στο Λουξεμβούργο και στις 14 Μαΐου στο Στρασβούργο.

Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Το Greek Ministry of Foreign Affairs, η Ελλάδα στον Κόσμο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργανώνουν διπλό εορτασμό με την αφορμή συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης και 40 χρόνων παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.

Η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει πρόγραμμα με συμμετοχή καλλιτεχνών από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελβετία, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Νορβηγία, Ρουμανία, Τσεχία.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιασθεί το επετειακό Λεύκωμα της Αντιπροσωπείας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης» στη χώρα μας διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης(Europe Direct).

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ρόδου λειτουργεί στα γραφεία της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε. Αποτελεί μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου EUROPE DIRECT που αριθμεί 500 Κέντρα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων 18 βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο τομέας ευθύνης του Κέντρου είναι όλος ο νομός Δωδεκανήσου.

Στο νησί μας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ρόδου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. προσκαλεί την Τρίτη 9 Μαΐου και ώρα 14:00 όσους πολίτες και φορείς επιθυμούν, να παρακολουθήσουν ζωντανά στην αίθουσα Συνεδριάσεων της, την εκδήλωση που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερες Πληροφορίες: Γραφεία Α.Ε., 28ης Οκτωβρίου 72, Ρόδος 85131, τηλ.2241075323 – εσ. 28, στο www.ando.gr/europedirect/home και στο facebook www.facebook.com/edicrhodos.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου