Προαγωγή της υγείας στα νησιά της Δωδεκανήσου

Προαγωγή της υγείας στα νησιά της Δωδεκανήσου

Προαγωγή της υγείας στα νησιά της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Συνεχίζεται η προαγωγή της υγείας, μέριμνας και αλληλεγγύης στα νησιά της Δωδεκανήσου καθώς νέα προγραμματική σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί για το σκοπό αυτό ανάμεσα στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, την περιφερειακή ένωση δήμων και κοινοτήτων και στην εταιρία «Γαληνός».

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με το ύψος της σύμβασης να ανέρχεται στα 190.000 ευρώ.

Με τη σύμβαση καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησης αυτής της συμφωνίας, η οποία έχει ως σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συγκεκριμένα :

Τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, την προληπτική ιατρική, στους κατοίκους των νησιών της Δωδεκανήσου: Χάλκης, Τήλου, Σύμης, Καστελόριζου, Λειψών, Αγαθονησίου, Πάτμου, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Κάσου, Νισύρου, Λέρου, Κω, Καλύμνου και Ρόδου (σχολεία, απομακρυσμένα χωριά και ΜΚΦ Ιδρύματα Ρόδου), και όπου αλλού επιβάλουν οι συνθήκες και δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι Ιατροί.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα υλοποιηθεί με επισκέψεις ιατρών των παρακάτω ειδικοτήτων στα παραπάνω νησιά του Νομού Δωδεκανήσου ανάλογα με τις ελλείψεις, όπως:

• Παθολόγου
• Γενικής Ιατρικής
• Καρδιολόγου
• Παιδίατρου
• Οφθαλμίατρου
• Ορθοπεδικού
• Γυναικολόγου
• ΩΡΛ
• Χειρουργού
• Δερματολόγου
• Οδοντιάτρου
• Ψυχιάτρου
• Νευρολόγου
• Πνευμονολόγου
• Ρευματολόγου
• Ενδοκρινολόγου
• Ουρολόγου

Σκοπός της ομάδας αυτής είναι η υποστήριξη της παρεχόμενης περίθαλψης, μέριμνας και αλληλεγγύης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου, και συγκεκριμένα η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, με την εφαρμογή συστηματικών επισκέψεων ειδικευμένων γιατρών στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν είτε κέντρα υγείας είτε ιδιώτες γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων. Επιλέχτηκαν 17 ιατρικές ειδικότητες, αλλά στο εκάστοτε νησί θα πηγαίνουν το μέγιστο 9.

Οι ειδικότητες θα επιλέγονται ανάλογα με τις ελλείψεις, τις ανάγκες, την διαθεσιμότητα από τους ιατρικούς συλλόγους, τις υποδείξεις των τοπικών ιατρών, όπου υπάρχουν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα τοπικά δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον καιρό (π.χ. σε περίπτωση ενός απαγορευτικού δελτίου καιρού προς ένα καθορισμένο νησί, να δίνεται η δυνατότητα μετάβασης σε άλλο νησί).

Οι επισκέψεις που θα εκτελούνται κάθε μήνα στα νησιά της Δωδεκανήσου θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιών, τις καιρικές συνθήκες, αφού ληφθούν υπόψη οι παράλληλες εθελοντικές δράσεις.

Η ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία, θα πραγματοποιήσει προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών στον γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Επίσης η ΓΑΛΗΝΟΣ θα πραγματοποιήσει επιδημιολογική μελέτη καταγραφής στοματικής υγείας του μαθητικού και γενικότερου πληθυσμού της Δωδεκανήσου.

Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή της κατάστασης της στοματικής υγείας και των αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης του Δωδεκανησιακού πληθυσμού και η δημιουργία ενός επικαιροποιημένου επιδημιολογικού χάρτη της περιοχής μας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα καταδείξουν τη κατάσταση της Στοματικής υγείας των Δωδεκανησίων, θα αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης με μελλοντικές επιδημιολογικές μελέτες και θα βοηθήσουν στη καλύτερη διαμόρφωση προτάσεων για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του Δωδεκανησιακού πληθυσμού.

Παράλληλα μέσω της δημιουργίας εκπαιδευμένων και τυποποιημένων εξεταστών σε πολλές περιοχές του Νομού μας, είναι δυνατή η κατά περιοχή πιο ενδελεχής καταγραφή των αναγκών και η διαμόρφωση στρατηγικών στοματικής υγείας με βάση τις τοπικές ανάγκες.

Τέλος η ΓΑΛΗΝΟΣ σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, θα πραγματοποιήσει οδοντιατρική πρόληψη και θεραπεία σε μαθητές και τον γενικότερο πληθυσμό των νησιών της Δωδεκανήσου, όπου δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι οδοντίατροι. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει την κινητή μονάδα προληπτικής οδοντιατρικής, πλήρως εξοπλισμένη.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια