Ν. Παραγιός: Ένας ακόμα συμπατριώτης μας που διαπρέπει στο εξωτερικό

Ν. Παραγιός: Ένας ακόμα συμπατριώτης μας που διαπρέπει στο εξωτερικό

Ν. Παραγιός: Ένας ακόμα συμπατριώτης μας που διαπρέπει στο εξωτερικό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 527 ΦΟΡΕΣ

Ο Νικόλαος Παραγιός είναι καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών, Διευθυντής στο κέντρο Visual Computing και επιστημονικός επικεφαλής του GALEN Group του Ινστιτούτου Ecole Centrale de Paris.

Είναι ανώτερος μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Γαλλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επεξεργασία εικόνων, την ανάλυση ιατρικών εικόνων και την αλληλεπίδραση ανθρώπων και υπολογιστών.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνητής όρασης, ικανής να επεξεργάζεται και να αναλύει συγκεκριμένες οπτικές πληροφορίες με στόχο την αναπαραγωγή του ανθρώπινου συστήματος όρασης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες, συνδυάζουν τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, την επιστήμη υπολογιστών, την ιατρική και την βιολογία. Ο στόχος είναι η εισαγωγή κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων με σκοπό την αναπαραγωγή και τη βελτίωση του ανθρώπινου συστήματος όρασης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Νίκος Παραγιός γεννήθηκε στην Ρόδο το 1972. Ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Μεσοχώρι Καρπάθου και της δευτεροβάθμιας στην Ρόδο (4 γενικό γυμνάσιο, 2 γενικό λύκειο) το 1990. Στην συνέχεια αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κρήτης με άριστα και την μέγιστη διάκριση (πρώτος σε όλα τα τμήματα της σχολής θετικών επιστήμων) το 1994 από οπού επίσης απέκτησε με άριστα το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στους τομείς της μηχανικής όρασης και κατανεμημένων συστημάτων το 1996.

Υπότροφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του 1996 και του 2000 εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή - στον τομέα της μηχανικής όρασης - στο Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Nice /Sophia Antipolis) την οποία ολοκλήρωσε το 2000 με την ανώτατη διάκριση. Στην διδακτορική του διατριβή το 2000 απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του ERCIM Cor Baayen Award το οποίο ανταμείβει τις καλύτερες διατριβές στους τομείς των εφαρμοσμένων μαθηματικών και μηχανικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επαγγελματικά, αρχικά εργάστηκε ως ερευνητής, διακεκριμένος ερευνητής και υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας στα κεντρικά εργαστήρια ερευνάς της Siemens στο Princeton των Ηνωμένων Πολιτείων. Παράλληλα ήταν επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Rutgers & New York University μέχρι το 2004.

Στην συνέχεια επέστρεψε στην Ευρώπη όπου από το 2004 κατέχει πανεπιστημιακή έδρα στους τομείς των εφαρμοσμένων μαθηματικών και επιστήμης υπολογιστών αρχικά στην Ecole des Ponts-ParisTech και στην συνέχεια στη Ecole Centrale de Paris, Ecole CentraleSupelec που είναι μία από τις καλύτερες και πιο επιλεκτικές ανώτατες πολυτεχνικές σχολές της Γαλλίας (Grandes Ecoles).

Παράλληλα από το 2007 είναι υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας GALEN του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Saclay, Ile-de-France) ενώ από το 2014 είναι ένα από τα νεότερα διακεκριμένα μέλη του Γαλλικού Εθνικού Πανεπιστημιακού ιδρύματος (μια από τις ανώτατες διακρίσεις της Γαλλικής Πανεπιστημιακής κοινότητας), ενώ το 2007 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Yale και το 2009 στο πανεπιστήμιο του Houston.

Στην διάρκεια της καριέρας του τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις όπως το TR35 MIT Technology Award το 2006 σαν ένας από τους πιο ελπιδοφόρους επιστήμονες στον κόσμο κάτω τον 35 ετών, το βραβείο Μποδοσάκη το 2008 σαν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες (ιθαγένειας η καταγωγής) κάτω των 40 ετών στον κόσμο, το European Research Council award το 2010 που αποτελεί μια από της σημαντικότερες ερευνητικές διακρίσεις σ ‘ευρωπαϊκό επίπεδο, και από το 2012 είναι διακεκριμένο μέλος της IEEE.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Νίκου Παραγιού εντείνονται στους τομείς της μηχανικής όρασης, μηχανικής μάθησης, υπολογιστικής ιατρικής και τεχνητής νοημοσύνης. Η ερευνά του στοχεύει στην ανάπτυξη προχωρημένων μαθηματικών μοντέλων καθώς και των αντίστοιχων υπολογιστικών λύσεων ικανών να αναπαράγουν το ανθρώπινο σύστημα όρασης με εφαρμογές στους τομείς της ρομποτικής, ιατρικής, ...

Έχει συγγράψει 5 βιβλία, πάνω από 250 επιστημονικά άρθρα στα εγκυροτέρα και πιο διακεκριμένα περιοδικά και συνέδρια των ερευνητικών του τομέων, έχει επιβλέψει 35 διδακτορικές διατριβές και είναι κάτοχος 25 διεθνών διπλωμάτων καινοτομίας. Παράλληλα είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Computer Vision and Pattern Recognition και έχει διατελέσει μέλος των συντακτικών επίτροπων των πιο διακεκριμενων επιστημονικων περιοδικων του ερευνητικου του τομεα.

Ο Νίκος Παραγυιός είναι το νεότερο μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Safran και μέλος το επιστημονικού συμβουλίου του πανεπιστήμιου Paris-Descartes, ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας. Παράλληλα είναι ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας TheraPanacea που έχει σαν στόχο την εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη και αποδοτικότερη θεραπεία και εξάλειψη του καρκίνου μέσω ραδιοθεραπείας.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη