Σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της καθαριότητας της Ρόδου

Σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της καθαριότητας της Ρόδου

Σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της καθαριότητας της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1344 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου κάνοντας λόγο για νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων

Τη νέα εποχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου και την προστασία του περιβάλλοντός του, σηματοδοτεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για την ανάθεση μέρους του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη, η υπογραφή της οποίας αναμένεται σε ένα εικοσαήμερο και, χθες, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους, κάνοντας λόγο για δικαίωση.

Έμπλεοι χαράς ήταν, χθες, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, ο εντεταλμένος σύμβουλος για το Τροχαίο Υλικό κ. Μιχάλης Σταυρής και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί, ανακοινώνοντας τα καλά νέα σε μία συνέντευξη τύπου που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, λοιπόν, το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έλεγξε τη σύμβαση ως προς τη νομιμότητά της, συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι και ο ίδιος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Πρόεδρο η οποία και τον συνεχάρη για τις υπηρεσίες του Δήμου, λέγοντάς του ότι «είναι μία άρτια, νόμιμη, τέλεια σύμβαση, προστατεύει το Δήμο, το περιβάλλον, βλέπει στο μέλλον, όσο αφορά στην ανακύκλωση και επιτέλους βρέθηκε και ένας Δήμος που να βάλει τα πράγματα σε μία νέα εποχή» και βέβαια τον ενημέρωσε ότι η σύμβαση εγκρίθηκε.

Όπως είπε, δεν το ανακοίνωσε τη Δευτέρα επειδή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου μετέβη χθες στο Ελεγκτικό και πήρε την απόφαση του Έβδομου κλιμακίου που εγκρίνει και δίνει την εντολή να υπογράψουν σύμβαση με τον ανάδοχο αφού σταλεί επίσημα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Σχετικά με το τι περιλαμβάνει η σύμβαση αυτή, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, ο ιδιώτης θα καλύψει το 50% της αποκομιδής με 22 απορριμματοφόρα, μικρά και μεγάλα, νέας εποχής, και ταυτόχρονα υποχρεούται να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ, όπως υπολογίζουν από τα μέσα του Ιουνίου μια και ο Δήμος έχει έρθει σε συμφωνία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης η οποία θα του παραχωρήσει δωρεάν τρία απορριμματοφόρα στην αρχή και άλλα δύο στη συνέχεια, συν 1500 μπλε κάδους για όλο το νησί.

Η επόμενη κίνηση είναι η προμήθεια πέντε σύγχρονων απορριμματοφόρων και ενός σαρώθρου, ιδιοκτησίας του Δήμου, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό αφού ο Δήμος θα καλύπτει το 50% του έργου της καθαριότητας. Δυστυχώς, όπως είπε ο Δήμαρχος, αυτά που κληρονόμησαν ήταν…κανένα απορριμματοφόρο στην Ιαλυσό, τη Λίνδο, τις Καλυθιές, συν ένα χαλασμένο στην Κάμειρο, ένα στον Ατάβυρο και πέντε-έξι στον πρώην Δήμο Ροδίων. Τα πιο καινούργια ήταν τα δύο των Πεταλούδων του 2008, που και αυτά ήταν χαλασμένα και τα υπόλοιπα ήταν…του 1996. Με αυτά, όπως είπε, αντιμετωπιζόταν η καθαριότητα τα προηγούμενα χρόνια αλλά οι πολίτες δεν το γνωρίζουν.

Ακόμη, περιμένουν την ηλεκτροδότηση για να τοποθετηθούν πέντε νέα σπιτάκια ανακύκλωσης, όπως αυτά στην Ψαροπούλα και τη Μεσαιωνική Πόλη (σ.σ. που θα μετακινηθεί) και επιπλέον ο Δήμος εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα που σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν δέκα οικιακοί κομποστοποιητές σε πολυκατοικίες ή σε πάρκα ενώ πανελλαδικά πρωτοπορεί αφού θα έχει ένα αυτοκίνητο που θα γυρνάει σε παραλίες και θα κάνει ανακύκλωση σε πλαστικό και αλουμίνιο ώστε να τις διατηρούμε καθαρές. Και είπε:

«Αυτός ήταν ο σχεδιασμός που παλεύαμε δύο χρόνια, δεν μπορούσαμε να βγούμε να τα πούμε γιατί ο πολίτης θέλει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήρθε».

Παράλληλα, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και ο ΧΥΤΑ της Νότιας Ρόδου που ξεκίνησε επί Δημαρχίας του κ. Μανόλη Σαββή με τον Αντιδήμαρχο τον κ. Παλαιολόγο, έργο που συνέχισε ο κ. Κουσουρνάς, και βρίσκονται στην έκδοση της άδειας.

Ταυτόχρονα, μελετούν τη βελτίωση του ΧΥΤΑ του Βορείου τριγώνου που έχει κορεστεί ενώ είναι γνωστό ότι υποβλήθηκε η πρόταση ύψους 37,5 εκατ. ευρώ για τη μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για την οποία έκαναν πρόταση για την ολοκληρωμένη πλέον διαχείριση απορριμμάτων στο νησί. Γι’ αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια θα μπουν οι βάσεις τώρα και θα δουλευτούν την ερχόμενη πενταετία.

Στο δια ταύτα: Με δεδομένο ότι η απόφαση θα έρθει την άλλη εβδομάδα, χθες ο κ. Χατζηδιάκος είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας και υπολογίζουν ότι για τα διαδικαστικά, την υπογραφή της σύμβασης και για να συγκεντρωθούν τα δικαιολογητικά απαιτούνται 20 ημέρες. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε έναν ανάδοχο που έχει εμπειρία στο ΚΔΑΥ αφού λειτουργεί στην Αττική, υπάρχει ο σύγχρονος εξοπλισμός και υπάρχει μία Εταιρία τοπική, η Στήριξη.

Έτσι η Κοινοπραξία συγκεντρώνει την εντοπιότητα, την τεχνογνωσία και τα μέσα. Στη συνέχεια, κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή για είκοσι ημέρες, χωρίς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα αφού ως γνωστόν η Κοινοπραξία έχει παραχωρήσει στο Δήμο, ως δωρεά, τέσσερα οχήματα που θα δουλεύουν με δύο βάρδιες.

Κλείνοντας, θέλησε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και είπε ότι αποδεσμεύεται προσωπικό του Δήμου αφού αναλαμβάνει ο ιδιώτης, ωστόσο παρουσιάστηκε εμπλοκή με το Ελεγκτικό όσο αφορά στους 90 συμβασιούχους αφού θεωρεί αντισυνταγματική την παράτασή τους. Πάντως, ο Δήμος θα αξιοποιήσει και τους μόνιμους και τους αορίστου χρόνου για τις ανάγκες της λειτουργίας της πόλης και την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να στερηθεί κανείς τα εργασιακά του δικαιώματα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος.

Ακόμη, εξήρε το έργο των υπηρεσιακών που ξενυχτούσαν το προηγούμενο διάστημα και όπως είπε έκαναν τόσο καλή δουλειά που του ζητούν τη διακήρυξη από άλλους Δήμους και θα τη δώσει σε όλη τη χώρα.

Και είπε: «Σημασία έχει ότι μπορεί να ταλαιπωρήσαμε ή να ταλαιπωρηθήκαμε μέσα από αυτή τη διαδικασία το 2016 αλλά η επιμονή, η τόλμη, μας δικαίωσε. Θέλω να ξεκινήσουμε από τον Ιούνιο να δικαιωνόμαστε στην πράξη και από τους συμπολίτες μας και από τους επισκέπτες μας».

Αναδρομή
Χθες, ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε κάνοντας μία αναδρομή στο πως φθάσαμε στην ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και έπρεπε να περάσει αυτός ο χρόνος για την έγκριση της νέας σύμβασης. Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι η καθαριότητα είναι ένα θέμα που ταλάνισε τη Δημοτική Αρχή αλλά και τους πολίτες το 2016.
Όπως είπε, λοιπόν, μέχρι και το 2015 υπήρχε μία σύμβαση για την καθαριότητα με ανάδοχο ιδιώτη που κάλυπτε το 30% του συνόλου της αποκομιδής των απορριμμάτων του νησιού.

Το 2016, η σημερινή Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μία πρωτοπόρο διαδικασία, όπως είπε, να μπει ο Δήμος σε μία νέα εποχή όσο αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που ήταν και ένα προσωπικό του στοίχημα.
Δυστυχώς-συνέχισε-το 2016 οι υπηρεσίες “έχτισαν” από το μηδέν μία σύμβαση η οποία προέβλεπε ότι ο Δήμος θα παραχωρούσε το 50% της αποκομιδής σε ανάδοχο, να έχει σάρωθρα,

πλυντήρια κάδων, να φέρουν καινούργιους κάδους, press containers σε 80 μεγάλα ξενοδοχεία και στην τριετία να γίνει και η μονάδα κομποστοποίησης. Όπως εξήγησε, εκείνος ο διαγωνισμός απέτυχε όχι επειδή τα στελέχη δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους αλλά ατύχησαν γιατί από τους τρεις υποψηφίους ο ένας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και οι δύο που τις πληρούσαν μεταξύ τους…«σφάχτηκαν», με αποτέλεσμα το Εφετείο Πειραιά να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Είναι γνωστό ότι με συμβασιούχους, μίσθωση απορριμματοφόρων κτλ. προσπάθησε η Δημοτική Αρχή να καλύψει το κενό. Παράλληλα, με την εμπειρία του 2016 οι πολιτικοί προϊστάμενοι με τους υπηρεσιακούς είχαν ξεκινήσει να “χτίζουν” μία καινούργια σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Χατζηδιάκος ανέλαβε την ευθύνη, και είπε ότι πέρασαν πάρα πάρα πολύ δύσκολα το 2016».

Έτσι, τόλμησαν, όπως είπε, να προχωρήσουν σε νέα σύμβαση, αμφισβητήθηκαν και από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά είπε: «Πετύχαμε για να έχουμε μία νέα εποχή στη Ρόδο όσο αφορά στην καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την εμφάνιση της πόλης. Για εμάς σήμερα είναι η αφετηρία, ανοίγουμε νέους ορίζοντες».

Μετά λοιπόν, από δυο χρόνια διαδικασίες-αφού επεξεργάζονταν τη σύμβαση από το 2015-με επιμονή επειδή πίστεψαν στο στόχο, έφτιαξαν ένα νέο σχέδιο σύμβασης που συμπεριελάμβανε: Την αποκομιδή στο 50%, στο βόρειο τρίγωνο της πόλης, τις τουριστικές περιοχές, φθάνει μέχρι τη Λίνδο, και ακόμα και την έλλειψη των οδοκαθαριστών καθώς η σύμβαση προβλέπει πάνω από 120 για το σύνολο του νησιού.

Αυτή η σύμβαση, λοιπόν, πέρασε από διελκυστίνδες, από στενά, όπως είπε, και από το δ.σ. μόνο με την πλειοψηφία. Σ’ αυτήν, τόλμησαν να συνδυάσουν και τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Πρόκειται για το Κέντρο Διαλογής των Ανακυκλώσιμων Υλικών που ξεκίνησε επί Κουσουρνά, ολοκληρώθηκε με πολύ σύντομες διαδικασίες την παρούσα θητεία και τώρα είναι έτοιμο-έχουν μείνει κάποια ηλεκτρολογικά και ενώ έχουν πάρει ήδη νόμιμα την άδεια εγκατάστασης.

Η απόφαση του δ.σ. έπρεπε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη όσο αφορά στη νομιμότητά της και στη συνέχεια να πάει στο Ελεγκτικό. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ρίσκαραν καθώς ήταν πρότυπος διαγωνισμός για όλη τη χώρα και ευχαρίστησε τον Γ.Γ. και τα στελέχη της Αποκεντρωμένης που ασχολήθηκαν με αυτό.
Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, πήραν την έγκριση από την Αποκεντρωμένη και υποβλήθηκε ο φάκελος στο Ελεγκτικό.

Και είπε ο Δήμαρχος: «Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα περνούσε. Πολλοί μάλλον…θα ήθελαν να μην περνούσε. Και εδώ αναρωτιέμαι μέσα από αυτές τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις που δίνουν: Τελικά, θέλουν να πετύχει ο Δήμος μας;».

Ο Αντιδήμαρχος
Με «σπασμένη» φωνή και εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Παλαιολόγος δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα για τον ίδιο είναι ιδιαίτερη αφού θεωρεί ότι το θέμα αυτό έχει στιγματίσει και την προσωπική του ζωή και τα συναισθήματα είναι ανάλογα. Και δήλωσε: «Μπήκα σε μία διαδικασία από το 2007 να ασχοληθώ με τα κοινά και μέσα από τη συνεργασία, την ομαδικότητα, τη φερεγγυότητα, μέσα από την αξιοπρέπεια και την τιμιότητα, προσπαθώ πάντα να συνεισφέρω στον τόπο μου. Σ’ αυτόν εδώ το διαγωνισμό, δυστυχώς, σπιλώθηκε και η οικογένειά μου και τ’ όνομά μου από κάποιους ανεγκέφαλους. Άνθρωποι που δεν αγαπούν τον τόπο αλλά βλέπουν κοντόφθαλμα και λακίζουν, για…το ψηφουλάκι της γειτόνισσας, τη γειτονιά, του διπλανού μου, και δεν βλέπουν μακριά»!

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντάς του να χειριστεί αυτό το θέμα που είναι πρωτοπόρο για την Ελλάδα, όπως είπε, αφού δεν πρόκειται απλώς για την καθαριότητα αλλά είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, ένα σύνθετο κομμάτι που δεν έχει γίνει πουθενά σε επίπεδο Δήμου αλλά πρώτη φορά με το νόμο 4412.

«Είμαι περήφανος, έστω και μ’ όλες αυτές τις αστοχίες που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο, που δικαιώθηκαν οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και όλων των συναδέλφων μου, του Δημάρχου, πάνω απ’ όλα των συνεργατών μου, των απλών εργαζόμενων που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν χωρίς μέσα, χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό», είπε ενώ, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι πολλοί…στενοχωρήθηκαν γι’ αυτό και είναι ανάμικτα τα συναισθήματα.

«Η Ρόδος πάει ένα βήμα μπροστά και αυτό οφείλεται στην υπομονή, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και ότι βλέπουμε πιο μακριά και το μόνο που έκανα ήταν να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στους συνεργάτες μου», είπε, ακόμη, και στη συνέχεια ευχαρίστησε έναν-έναν ονομαστικά. Μίλησε για πάρα πολλούς «αφανείς ήρωες» που όπως είπε πίστεψαν στο όραμα της Δημοτικής Αρχής και ότι με τον ίδιο επικεφαλής θα πάνε ένα βήμα παρακάτω και τελικά σήμερα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να υπογράψουν αυτή τη σύμβαση.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι αυτή η σύμβαση δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που σχεδιάζουν, όπως: Το να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη της ανακύκλωσης πλέον στο νησί, νέα σύγχρονα μέσα, το να υπάρχει αριθμός ικανοποιητικός να καλύψει δύσκολες καταστάσεις στην τουριστική περίοδο στο κομμάτι της σάρωσης. Να υπάρχει πρόβλεψη για τη Λίνδο, την Παλιά Πόλη, για το τελευταίο χωριό.

«Να υπάρχει ισονομία σ’ αυτό τον τόπο και στο κομμάτι της καθαριότητας. Θα αποδείξουμε έμπρακτα ότι αυτά που δίνει ο πολίτης θα πιάσουν τόπο και αυτό είναι το στοίχημα.

Εμείς προσπαθήσαμε να εξορθολογήσουμε αυτό που πληρώνει και να του παρέχουμε τα διπλάσια, μέσα από τον συνδυασμό των μέσων, του ανθρώπινου δυναμικού, των δυνατοτήτων, να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη παροχή υπηρεσιών», είπε κλείνοντας και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Ο Δήμαρχος σχολίασε ότι δεν ήταν λίγα τα πυρά που δέχθηκαν χωρίς να γνωρίζουν τις δυσκολίες. Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Παλαιολόγο επειδή το πίστεψε και λειτούργησε «με διαφάνεια, με εντιμότητα, με εργατικότητα» ενώ τόνισε ότι οι συνεργάτες του ήρθαν να προσφέρουν ανιδιοτελώς και εντίμως και γι’ αυτά τα ηθικά τραύματα που έχουν δεχθεί δεν έχουν την ευθύνη όταν λόγω της νομοθεσίας για ένα χρόνο δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει και μία αιχμή για τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας: «…Όταν έρχονται κάποιοι που ήξεραν και ήταν αφανείς χρόνια και στη ρήση του Πάγκαλου γινόταν αναφορά ότι στην πρώην ΔΕΚΡ υπήρχαν μισθοί πέντε και δέκα χιλιάδων ευρώ. Έτσι περπατούσε η καθαριότητα τα προηγούμενα χρόνια»!

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος για τον κ. Διακοσταματίου που, όπως είπε, και το 2016 έτρεχε μαζί τους στα Υπουργεία στην Αθήνα για την έγκριση των συμβασιούχων και έκανε με διαδικασίες express τις οικονομικές επιτροπές.

Το Τροχαίο Υλικό
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι, με το που ολοκληρωθεί η σύμβαση για την καθαριότητα, θα εστιάσουν σε μία άλλη παθογένεια, αυτήν του τροχαίου υλικού αφού όταν συνενώθηκε ο Καλλικράτης ήταν…ο στάβλος του Αυγείου. Παρ’ όλα αυτά, έγινε μία τεράστια προσπάθεια στο τροχαίο υλικό, η οποία όμως σταμάτησε το 2016 αφού έπρεπε να ρίξουν βάρος στα απορριμματοφόρα που χρειάζονταν συντήρηση.

Τώρα θα δώσουν βαρύτητα και στα μηχανήματα έργου και στα υπόλοιπα, δίχως ν’ αφήσουν τα απορριμματοφόρα που πρέπει να συντηρηθούν.

Ο κ. Σταυρής, από την πλευρά του, μίλησε και εκείνος για μία ημέρα δικαίωσης για τους ίδιους, είπε ότι πορεύτηκαν με τον κ. Παλαιολόγο και πέρασαν ένα χρόνο δύσκολο που έδιναν μάχη καθημερινά για πολλές ώρες. Τόνισε, ακόμη, ότι έγιναν σημαντικά πράγματα στο τροχαίο υλικό το οποίο, όμως, απαξιώθηκε λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε το 2016 αφού πριν είχαν φθάσει στο μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων που θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο