Το κουδούνι χτύπησε ξανά ύστερα από...σαράντα χρόνια!

Μοναδική ήταν, πράγματι, η εικόνα αλλά και η ατμόσφαιρα, το περασμένο Σάββατο στην Ακαδημία της Ρόδου, όταν σαράντα χρόνια μετά χτύπησε και πάλι το κουδούνι (στην κυριολεξία) για τους απόφοιτους της ιστορικής τάξης του 1977 οι οποίοι ήρθαν απ’ όλη την Ελλάδα για να γιορτάσουν μ’ αυτό τον τρόπο την επέτειο αυτή!

Συνολικά 30 με 35 δάσκαλοι βρέθηκαν στην Ακαδημία το περασμένο Σάββατο, οι οποίοι ήρθαν απ’ όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αθήνα, το Βόλο, τα Χανιά, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη! Ανάμεσά τους και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταυλάς, εκπρόσωπος…της περιοχής μας.

Επρόκειτο για ένα ιστορικό reunion επειδή συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την αποφοίτησή τους ,το 1977, απ’ αυτό το πνευματικό ίδρυμα της Ρόδου που επαναλειτούργησε το 1975 με τη μεταπολίτευση.

Όπως λέει στη «Ρ» ένας από τους δασκάλους της περιόδου εκείνης, ο κ. Ανδρέας Μουρατίδης, ήταν η πρώτη φουρνιά και ήταν σαν πρώτο έτος και μετά ήταν οι δευτεροετείς.
«Εμείς στήσαμε την Ακαδημία, εμείς βοηθήσαμε να σταθεί στα πόδια της, εμείς της δώσαμε οντότητα και συμπορευόμαστε στην ιστορία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ρόδου. Γι’ αυτό είναι η πρώτη και η ιστορική φουρνιά και ήταν όλοι πολύ καλά παιδιά», δήλωσε.

Τι άλλο θυμούνται από εκείνα τα χρόνια: Όπως λέει, ζητούσαν βοήθεια και μάλιστα ο ίδιος είχε γράψει ένα άρθρο στη «Ρ» καλώντας την κοινωνία της Ρόδου να βοηθήσει αυτό το ίδρυμα να σταθεί στα πόδια του. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Μητροπολίτης αλλά και πολλοί άλλοι οικονομικά δυνατοί της Ρόδου οι οποίοι βοήθησαν στο να αγοραστεί εξοπλισμός που έλειπε. Έπειτα από λίγο καιρό έφτιαξαν τη φοιτητική εστία και έτρωγαν εκεί πρωί-μεσημέρι-βράδυ, με μία πολύ μικρή δική τους συνδρομή, κάτι που ήταν μεγάλη επιτυχία.

Τότε, η Ακαδημία της Ρόδου έβγαζε δάσκαλους και έρχονταν εδώ να φοιτήσουν για δύο χρόνια απ’ όλη την Ελλάδα αφού οι σχολές ήταν διετούς φοίτησης πριν γίνουν τα πανεπιστήμια.
«Περάσαμε πάρα πολύ ωραία, αγαπήσαμε και την Ακαδημία και τη Ρόδο και γι’ αυτό ξαναρχόμαστε μετά σαράντα χρόνια γι’ αυτή  την επετειακή, μοναδική και ιστορική συνάντηση. Πράγμα δύσκολο, όμως το καταφέραμε», λέει ακόμη ο κ. Μουρατίδης. Σημειώνεται ότι από την Ακαδημία της Ρόδου είχαν περάσει γύρω στα 80 άτομα αλλά επειδή κάποιοι πήραν μεταγραφές έμειναν γύρω στα 65 άτομα.

Το Σάββατο ήρθαν γύρω στα 30-35 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα και αυτό ασφαλώς είναι μεγάλη επιτυχία και αν μη τι άλλο καταδεικνύει την αγάπη που τρέφουν μέχρι σήμερα στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρόδου αφού οι συνθήκες και οι συγκυρίες είναι δύσκολες και το νησί είναι απομακρυσμένο.

Η ατμόσφαιρα το περασμένο Σάββατο ήταν πανηγυρική αλλά και συγκινησιακή. Όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι που βρέθηκαν εδώ και ήθελαν να πουν τις εμπειρίες τους από τα χρόνια εκείνα που θυμούνταν με χαρά και μεγάλη νοσταλγία.

Την ώρα της αναμνηστικής φωτογραφίας στην είσοδο της Ακαδημίας…ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι για εκείνους, σαράντα χρόνια ακριβώς μετά την τελευταία φορά και ανέβηκαν στην τάξη όπου τους περίμενε ο Διευθυντής της Ακαδημίας και κάθισαν πάλι στα ίδια θρανία…

Στη συνέχεια, ευγενικά ζήτησαν να μείνουν μόνοι τους και να θυμηθούν τα χρόνια εκείνα. Άλλωστε, έκαναν τόσο δρόμο για να ξανακαθίσουν στα ίδια θρανία που, απ’ ότι φαίνεται πάντα θα αποτελούν μία γλυκιά ανάμνηση στη ζωή τους…