Χριστοφής Κορωναίος: «Τρία χρόνια από τη μεγαλειώδη νίκη της ΠΕΚΑΝ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της Νισύρου»

Χριστοφής Κορωναίος: «Τρία χρόνια από τη μεγαλειώδη νίκη της ΠΕΚΑΝ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της Νισύρου»

Χριστοφής Κορωναίος: «Τρία χρόνια από τη μεγαλειώδη νίκη της ΠΕΚΑΝ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της Νισύρου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Νισύρου, Χριστογής Κορωναίος, αναφέρει τα εξής:

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη μεγαλειώδη νίκη της Πατριωτικής Ενωτικής Κίνησης Αναγέννησης της Νισύρου (Π.Ε.Κ.Α.Ν.), στις 18 Μάη του 2014, με την πρωτοφανή διαφορά των 210 ψήφων. Μια νίκη που επήλθε και μετά την ιστορική απόφαση του πρωτοδικείου Κώ να διαγράψει από τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Νισύρου 149 παράνομα εγγεγραμμένους αλλοδαπούς από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η παράνομη εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Νισύρου αποτελεί μια μεγάλη προσβολή για τη δημοκρατία, μια παραβίαση του συντάγματος της πατρίδας μας, μια επαίσχυντος ενέργεια που στόχο είχε την υπονόμευση του μέλλοντος της Νισύρου. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμη στη δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφαση.

Οι εκλογές της 18ης Μαίου 2014 άλλαξαν ριζικά την πολιτική κατάσταση της Νισύρου. Η κατάρρευση της επταετίας, απότοκος της δραματικής αποτυχίας μιας δημοτικής αρχής η οποία βασίστηκε στην αδράνεια, στο ρουσφέτι και τη συναλλαγή με συμφέροντα, αποτέλεσε το γόνιμο έδαφος της μεγάλης νίκης της ΠΕΚΑΝ.

Σήμερα η ΠΕΚΑΝ παραμένει η ελπίδα για το μέλλον της Νισύρου.

Η θητεία μας είναι ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα. Δεν έχουμε ούτε στιγμή χάσει την επαφή μας με την κοινωνία.

Τα δυόμισυ αυτά χρόνια στο τιμόνι του Δήμου μας η Νίσυρος έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα, από την διοίκηση, την καθημερινότητα, την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, τα έργα που έχουν γίνει και σε αυτά που έχουν μπεί οι βάσεις για να προχωρήσουν, τον τρόπο σκέψης και δράσης, την συμμετοχή στις καθημερινές αποφάσεις.

Την 18η του Μάη υπογράψαμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό της Νισύρου και αυτό το συμβόλαιο ακολουθούμε με ευλάβεια και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να φθάσουμε στην Ιθάκη που έχουμε στοχεύσει. Εχουμε επιτύχει σε πολλούς τομείς και έπεται η συνέχεια για τους υπόλοιπους στόχους μας, όμως θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας.

Σε πολλά θέματα χρειάστηκαν να γίνουν υποχωρήσεις για να μπορέσουμε να σύρουμε το καράβι εμπρός αφού χρειαζόταν πρώτα να κάνουμε στροφή για να αποφύγουμε τους σκόπελους. Όπως έχω πεί και στο παρελθόν, πέντε βήματα μπρός και ένα βήμα πίσω για να σιγουρευτούμε για την τελική νίκη. Όλο αυτό το διάστημα δεχόμαστε ένα συνεχή και ανελέητο πόλεμο από τα απομεινάρια του παρελθόντος που έχασαν την λεία τους.

Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, η σοβαρή δουλειά, η επίγνωση της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας τη Νίσυρο και τους πολίτες της, η επίγνωση της ευθύνης απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Η αντίληψη μας για το δημόσιο πλούτο είναι αντίληψη που στηρίζεται στην ευθύνη και την υποχρέωση της άριστης διαχείρισης του για το καλό της κοινωνίας. Είναι τεράστια επιτυχία για το Δήμο μας και τους πολίτες που με την ορθολογική οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε είμαστε ένας νοικοκυρεμένος και οικονομικά ισχυρός Δήμος.

Η Νίσυρος σήμερα διεκδικεί ένα μέλλον βασισμένο σε υποδομές που θα εξασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες μια αξιοπρεπή διαβίωση και θα εξασφαλίζει στους νέους δυνατότητες για να στήσουν το μέλλον τους και αυτό των οικογενειών τους στη Νίσυρο.

Αυτά τα δυόμισυ χρόνια που διανύσαμε ο αγώνας για την αλλαγή συνεχίζεται. Η αλλαγή επιτυγχάνεται με τις μικρές και μεγάλες καθημερινές παρεμβάσεις, είναι μια διαρκής προσπάθεια που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει, είναι σαν τον ποδηλάτη που άμα σταματήσει να κάνει πετάλι θα ακινητοποιηθεί το ποδήλατο και θα βρεθεί στο έδαφος.

Ο αγώνας για την αναστήλωση της Νισύρου ξεκίνησε με την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας. Σήμερα μετά από δυόμισυ χρόνια η κάθε γωνιά της Νισύρου έχει αλλάξει, με έργα, με φαντασία και με δημιουργικότητα. Παρκινγκ λειτουργούν σε όλους τους οικισμούς, το σφαγείο που το είχαν βαφτίσει ελαιοτριβείο, μετά από δύο χρόνια αγώνα λειτούργησε πριν ενάμισυ μήνα.

Ο παραλιακός δρόμος στον Άγιο Σάββα επανατσιμεντοστρώθηκε μετά από χρόνια παραμελημένος, ο δρόμος από το παλιόκαστρο στον Αγιο Νικήτα ασφαλτοστρώθηκε και επιδιορθώθηκε ο δρόμος της Ευαγγελίστρας.

Ενα χιλιόμετρο τσιμεντόστρωσης στο δρόμο του Σταυρού έλυσε πολλά προβλήματα γεωργών και κτηνοτρόφων, η τσιμετόστρωσητης πλατείας των Πάλων έδωσε άλλη όψη στον οικισμό, ο Εμπορειός άλλαξε διαρύθμιση με το άνοιγμα των μονοπατιών του, τα Νικειά με την μοναδική πλατεία τους λάμπουν από καθαριότητα και η πλατεία απελευθερώθηκε από τα καλλώδια, η πλατεία για την οποία αγωνιζόμαστε να παραμείνει δημόσιος χώρος μετά το ξεπούλημα της απο την επταετία.

Το Μανδράκι και όλοι οι οκισμοί αποτελούν υποδείγματα καθαριότητας για τους επισκέπτες, Νέοι λουτήρες άλλαξαν την όψη των Ιαματικών λουτρών και πια αποτελούν σημείο έλξης των επισκεπτών.

Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την έκταση του δήμου, με στόχο τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των δημοτών και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού μας, με την αξιοποίηση του συνεργείου του Δήμου σε μικρής κλίμακας έργα και τεχνικές εργασίες με ίδιους πόρους, ενώ παράλληλα διεκδικήσαμε και διεκδικούμε με αξιώσεις μεγάλα έργα από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές (ΕΣΠΑ, Περιφέρεια κλπ.) που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο μας.

Αυτή η τελείως διαφορετική φιλοσοφία της Δημοτικής αρχής για τις δράσεις του Δήμου, που εστιάζει στη συντήρηση και όχι στην εγκατάλειψη των δομών και της δημοτικής περιουσίας, αξιοποιώντας το συνεργείο του Δήμου, πέραν του ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων, παράλληλα έχει συμμαζέψει και ομορφύνει το νησί και την καθημερινότητα των δημοτών.

Η Νίσυρος έχει γίνει γνωστή ανά τον κόσμο με το φεστιβάλ μουσικής στον κρατήρα του ηφαιστείου και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα. Η φήμη της Νισύρου με το ηφαίστειο της την έχει κάνει αξιοζήλευτο προορισμό.

Ο Δήμος Νισύρου δίνει το παρών ανελλιπώς σε όλα τα συνέδρια – ημερίδες – εκθέσεις που πραγματοποιούνται και σχετίζονται με τους ΟΤΑ καθώς και σε εκείνα που σχετίζονται με τις ιαματικές πηγές, την ενέργεια, το περιβάλλον, το νερό, τον τουρισμό ενώ έχει εξασφαλίσει την πραγματοποίηση ικανού αριθμού συνεδρίων που συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομία του νησιού.

Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει την περιοδική επίσκεψη κλιμακίων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας στους δημότες στο θέμα της υγείας. Η Νίσυρος είναι πλέον πιο εύκολα προσεγγίσιμη με την εναρμόνιση των δρομολογίων του Παναγία Σπηλιανή με τις πτήσεις από Αθήνα. Τα σχολεία μας, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο είναι για πρώτη φορά στην ιστορία πλήρη από διδακτικό προσωπικό με 13 και 15 διδάσκοντες αντίστοιχα.

Οι επαφές με την πολιτική ηγεσία είναι συνεχείς στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας. Ο Δήμος μας έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και οι προσδοκίες μας να ευοδωθούν οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία του τελωνείου, την κυριότητα του υπολοίπου τμήματος του Γυαλιού, για τα υπόγεια δίκτυα, τον βιολογικό καθαρισμό, τα Λουτρά, την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι μεγάλες. Hπολυδιάστατη επικοινωνιακή μας τακτική και παρουσία, μας διευκολύνει στις επαφές και διεκδικήσεις από την περιφερειακή και την κεντρική εξουσία.

Εκτενής αναφορά για τα έργα θα γίνει με την συμπλήρωση τριών χρόνων τον Σεπτέβριο.

Θλιβερή, αλλά αναπόφευκτη όμως είναι η διαπίστωση πως τα τελευταία χρόνια η πλήρης απραξία, η κακοδιαχείριση, η πελατειακή σχέση με τους δημότες, η καθεστωτική αντίληψη και το κλείσιμο των ματιών στα συμφέροντα, της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, μπόλιασε με αδιαφορία ένα μικρό μέρος της Νισύρικης κοινωνίας ενώ ένα άλλο μικρό κομμάτι της κοινωνίας το οδήγησε στο να υιοθετήσει την τακτική της πλήρους άρνησης, της καταγγελίας και της υπονόμευσης, κάθε προσπάθειας που αποβλέπει στην πρόοδο του νησιού, κάθε προσπάθειας που αποβλέπει στην τήρηση των κανόνων και των νόμων που σε κάθε τόπο έχουν σχεδιαστεί και θεσπιστεί, κάθε προσπάθειας που γίνεται για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της πατρίδας μας.

Θέλω να τονίσω ότι παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε δεν πρόκειται να κουραστούμε και ούτε να κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τον πλούτο της Νισύρου και να οδηγήσουμε τη Νίσυρο σε ένα μέλλον στηριγμένο σε οικονομική ευμάρεια για όλη την κοινωνία και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Νισύρου.

Τιμούμε το ηθικό συμβόλαιο με τους δημότες μας, που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία. Χτίζουμε μαζί μια σχέση εμπιστοσύνης και μαζί προχωρούμε για να αλλάξουμε τον Τόπο μας. Μαζί θα προχωρήσουμε και θα αλλάξουμε τη Νίσυρο. Τη Νίσυρο της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, του μέλλοντος. Τη Νίσυρο που αγαπάμε, τη Νίσυρο που μας ενώνει.

Διαβάστε ακόμη

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Αποτροπιασμός Νικητιάδη στη Βουλή για τα όσα ακούγονται για το μουσείο στη Νίσυρο

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"