Οκτώ χρόνια κάθειρξη σε δύο Αλβανούς για διακίνηση κοκαΐνης

Την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών κάθειρξης και το χρηματικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ διατήρησαν στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής 24 και 33 ετών, οι οποίοι κατηγορούνταν σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης.

Η ποινή αυτή είχε επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους τον Μάιο του 2015 και άσκησαν έφεση η οποία εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ωστόσο οι αλλοδαποί δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι η έφεσή τους απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014 ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου οι οποίοι και συνέλαβαν τους δύο Αλβανούς ηλικίας 24 και 33 ετών, ενώ αναζητούνταν και ένας ομοεθνής τους ηλικίας 35 ετών, καθώς και τους δύο έλληνες ηλικίας 29 και 33 ετών.

Σημειώνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει αθώο 33χρονο κάτοικο Μαριτσών που φέρονταν να εμπλέκεται στην υπόθεση και ένοχο για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση έναν 29χρονο κάτοικο Νότιας Ρόδου, στον οποίο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 μηνών την οποία ανέστειλλε επί τριετία.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι απότοκος μεθοδικής αστυνομικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια διερεύνησης της εγκληματικής της δράσης.

Όπως  εξακριβώθηκε, ο 35χρονος Αλβανός, έχοντας αρχηγικό ρόλο, είχε συστήσει τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014 εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους στην οποία είχαν ενταθεί οι δυο ομοεθνείς του με σκοπό τη την προμήθεια, διακίνηση και περαιτέρω διάθεση ποσοτήτων κοκαΐνης σε τοξικομανείς, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Αναλυτικότερα, ο 35χρονος εξασφάλιζε την προμήθεια των ναρκωτικών και συντόνιζε τη δραστηριότητα των δύο ομοεθνών του, που είχαν αναλάβει τη φύλαξη-αποθήκευση και διακίνησή  τους.

Ως προς την εμπλοκή των δυο ημεδαπών στην υπόθεση εξακριβώθηκε ότι, κατά τον τελευταίο μήνα πριν την σύλληψή τους είχαν πραγματοποιήσει επανειλημμένως συναλλαγές αγοράς ποσοτήτων κοκαΐνης από τους Αλβανούς.

Αναφορικά με τη σύλληψη των κατηγορουμένων, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στις 22.12.2014 το βράδυ εντοπίστηκε ο 33χρονος σε αγροτεμάχιο στο Φαληράκι της Ρόδου που χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα» για απόκρυψη στο έδαφος συσκευασιών «φιξάκια» που περιείχαν κοκαΐνη.

Παράλληλα, εντοπίστηκε και συνελήφθη στην ίδια ευρύτερη περιοχή και ο 24χρονος, στην κατοικία του οποίου βρέθηκαν συσκευασίες με ποσότητες κοκαΐνης έτοιμες προς διάθεση.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν κατασχέθηκαν:
• 177,7 γραμμάρια κοκαΐνης σε 45 πλαστικές συσκευασίες
• 2 κινητά τηλέφωνα
• 4.035 ευρώ

Σημειώνεται ότι, ο 33χρονος δράστης αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψη του, επιχειρώντας να διαφύγει. Επιπλέον πρόεκυψε ότι διέμενε παράνομα στη χώρα μας.