Διαφωνία του Δ. Κρεμαστινού με την Χρυσή Αυγή στη συνεδρίαση της Βουλής για τα θύματα του Μάντσεστερ

Η Βουλή απότισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάνστεστερ, στην οποία προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κρεμαστινός. Ωστόσο υπήρξε έντονη διαφωνία με τον ειδικό αγορητή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο, για την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Αναλυτικά:

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σήμερα η Βουλή ως Σώμα εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών της προς τις οικογένειες και τα θύματα του Μάντσεστερ και βεβαίως σε όλους τους πολίτες της Αγγλίας που συμμετέχουν στο πένθος.

Παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα όρθιοι.

(Στο σημείο αυτό τηρείται στην Αίθουσα ενός λεπτού σιγή)

Με τις ευχές μας αυτή η τρομοκρατική ενέργεια να είναι η τελευταία για όλο τον κόσμο!

Συνεχίζουμε τώρα με τις αγορεύσεις των ειδικών αγορητών.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Παναγιώτης Ηλιόπουλος): Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε υποκρισία να κρατάμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Μάντσεστερ, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν για τα υπόλοιπα θύματα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, αλλά παρόλα αυτά να ψηφίζουμε για τζαμιά εδώ και να προσπαθούμε μάλιστα να επιταχύνουμε και τις διαδικασίες λειτουργίας τους.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ζήτησα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Ήθελα να επισημάνω ότι η Βουλή δεν ήταν δυνατόν ποτέ υποκριτικά να ζητήσει την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Μάντσεστερ. Δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι συλλήβδην όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες. Άλλωστε, οι φανατικοί υπάρχουν παντού. Η Ιερά Εξέταση δεν υπήρξε; Είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι όλοι οι Χριστιανοί είναι εγκληματίες, ακόμα και οι Καθολικοί γιατί η Ιερά Εξέταση έλαβε χώρα στην Καθολική Εκκλησία; Δεν έχουν δεχθεί επιθέσεις από την ίδια ομάδα Μουσουλμάνοι, όπως έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρξαν πολύ περισσότερα θύματα; Δεν μπορούμε, δηλαδή, το έλασσον να το κάνουμε μείζον.

Απεναντίας, πρέπει να κάνουμε έκκληση σε εκείνους τους Μουσουλμάνους που είναι η συντριπτική πλειοψηφία και δεν αποδέχονται αυτές τις μεθόδους, να επηρεάσουν αυτό το κίνημα, το οποίο κινείται σε λάθος δρόμο.

Οι σταυροφορίες δεν έφεραν ειρήνη στον κόσμο, αλλά προκάλεσαν μίσος που μέχρι σήμερα το επικαλούνται αυτοί, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η Βουλή δεν μιλά υποκριτικά όταν πραγματικά αποτίει τον δέονται φόρο τιμής προς τα θύματα του Μάντσεστερ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Παναγιώτης Ηλιόπουλος): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Ηλιόπουλε.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Παναγιώτης Ηλιόπουλος): Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς, δεν είναι ο ρόλος σας να σχολιάζετε τις ομιλίες των εισηγητών. Ο ρόλος του Προεδρείου είναι να ακούει τους ομιλητές, όχι να τους σχολιάζει, και να προχωράει στη διαδικασία.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κατ’ αρχάς, κύριε Ηλιόπουλε, δεν είχα καμία πρόθεση να σχολιάσω την ομιλία σας.

Δεύτερον, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το Προεδρείο δεν σχολιάζει.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Παναγιώτης Ηλιόπουλος): Μα, τα κάνετε όλα, κύριε Πρόεδρε!

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Όμως, όταν εγώ καλώ τη Βουλή σε ενός λεπτού σιγή και μετά ακούω ότι είναι υποκριτική αυτή η έκκληση, αυτό δεν το αποδέχομαι. Το καταλαβαίνετε.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Παναγιώτης Ηλιόπουλος): Μπορώ, όμως, να έχω άποψη και να την εκφέρω.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σύμφωνοι, αλλά δεν μπορώ και εγώ να αποδεχθώ ότι καλώ τη Βουλή υποκριτικά να κρατήσει ενός λεπτού σιγή. Καθένας διατηρεί τις απόψεις του και το σέβομαι. Τις απόψεις μου τις ακούσατε- αλλά πέραν τούτου ουδέν.