Μειώθηκε σημαντικά η στάθμη των γεωτρήσεων της Ρόδου

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η στάθμη του νερού στις γεωτρήσεις του νησιού μας ως απόρροια της ανομβρίας των δύο τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για το επόμενο διάστημα τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η ομαλή λειτουργία του φράγματος που θα υδροδοτήσει μεγάλο μέρος του νησιού μας.

Όπως τόνισε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Αγαπητός Πάλλας με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης στη Σορωνή, σε πολλές γεωτρήσεις η στάθμη του νερού έχει πέσει στα 150 μέτρα, από τα 70 μέτρα στα οποία βρισκόταν παλαιότερα με αποτέλεσμα οι ποσότητες νερού που αντλούνται να είναι σήμερα μικρότερες.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Σορωνή τόνισε ότι, το πρόβλημα της υδροδότησης που οφειλόταν στη διαρροή νερού αποκαταστάθηκε, αλλά παρ’ όλα αυτά θα πρέπει οι κάτοικοι να κάνουν σωστή χρήση του νερού για να μη διψάσει το χωριό. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά το έργο τοποθέτησης σωλήνα μήκους 2,5 χλμ που θα μεταφέρει νερό από το κτηνοτροφικό πάρκο στη Σορωνή, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα μέρες.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε αρκετά προβλήματα έλλειψης νερού στη δημοτική κοινότητα Σορωνής, όχι μόνο από τις γεωτρήσεις που το νερό και οι στάθμες έχουν πέσει πολύ και αντλούμε τώρα 40 κυβικά την ώρα, αλλά γιατί προσπαθούσαμε να βρούμε και το λόγο για τον οποίο δε γέμιζε η δεξαμενή.

Ήρθε κλιμάκιο από τη ΔΕΥΑΡ ελέγξαμε ξανά όλες τις γεωτρήσεις, και από εκεί διαπιστώσαμε ότι το νερό χανόταν από διαρροή. Ήταν όμως τόσο δύσβατη η περιοχή και οι δημότες της Σορωνής ταλαιπωρήθηκαν από το Σάββατο μέχρι και χτες με πολύ χαμηλή πίεση και δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ούτε τα σχολεία.

Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια χτες, τελειώσαμε αργά το βράδυ εντοπίσαμε τη ζημιά αποκαταστάθηκε και σήμερα η Σορωνή έχει νερό, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τους δημότες όχι επειδή λύσαμε το πρόβλημα να γίνεται σπατάλη του νερού. Να το χρησιμοποιούμε με μέτρο ώστε να «κρατηθεί» το σύστημα.

Αύριο με εντολή του προέδρου της ΔΕΥΑΡ ξεκινά ένα έργο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού 2,5 χλμ ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η Σορωνή για να διατηρηθούμε το καλοκαίρι. Όμως και πάλι πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται ορθή χρήση του νερού» δήλωσε ο κ. Πάλλας.

Αναφερόμενος στο θέμα της στάθμης νερού στις γεωτρήσεις υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. «Όλες οι στάθμες από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ αυτή τη στιγμή έχουν κατέβει πολύ. Δηλαδή ενώ αντλούσαμε νερό από στάθμες 70 μέτρων τώρα σε πολλές οι στάθμες έχουν κατέβει στα 150 μέτρα. Άρα οι ποσότητες νερού που αντλούμε είναι σχεδόν οι μισές και οι γεωτρήσεις δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα.

Ευτυχώς στο βόρειο τρίγωνο επισκευάσαμε όλες τις γεωτρήσεις και οι δεξαμενές είναι σε ένα καλό επίπεδο και μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα. Ήδη ξεκίνησε και μία μελέτη αξιοποίησης 4 γεωτρήσεων για να είμαστε έτοιμοι σε πιθανή εμπλοκή του φράγματος. Αντίστοιχο πρόβλημα είχαμε και στα Μαριτσά το οποίο λύθηκε επίσης χτες το βράδυ» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.