STOP στην μετεγκατάσταση των τσιγγάνων λόγω δάσους

STOP στην μετεγκατάσταση των τσιγγάνων λόγω δάσους

STOP στην μετεγκατάσταση των τσιγγάνων λόγω δάσους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1512 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ σε χώρο που να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές και να μην είναι δασικός, αναμένεται να συζητήσει η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, η Υπουργός είπε, καταρχήν, ότι το Υπουργείο έχει καταγράψει 325 οικισμούς ΡΟΜΑ σε όλη τη χώρα ενώ γνωρίζουν και αυτόν της Ρόδου.

Όπως είπε, λοιπόν, εκείνο που ζητούν από τους Δημάρχους είναι να τους δώσουν γη, όχι όμως δασική έκταση όπως τόνισε και είπε: «…Γιατί ο Δήμαρχος Ρόδου μας έδωσε δασική έκταση. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τους ΡΟΜΑ σε δασική έκταση», και ανέφερε ότι σήμερα που θα συναντηθεί μαζί του θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι έχουν εξασφαλίσει χρήματα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, έχουν σχέδια, και πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά, ώστε με το που θα δώσει ένας Δήμαρχος οικόπεδο, αμέσως ο Περιφερειάρχης εξασφαλίζει τις υποδομές και το Υπουργείο κάνει τα σπιτάκια. Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Η ιστορία των ΡΟΜΑ είναι μία πικραμένη ιστορία. Δεν θα ξεχάσετε ποτέ ότι είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι ζουν εξαθλιωμένοι-δεν μας τιμά. Έχουμε καταδικαστεί αρκετές φορές από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τους ΡΟΜΑ, όταν έτρεχαν παχυλά τα χρήματα από την Ε.Ε. Σήμερα η Ε.Ε. δεν δίνει αν δεν δει τι θα κάνουμε γιατί η χώρα δεν ήταν αξιόπιστη».

Ερωτηθείσα ειδικότερα τι θα γίνει με το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει τη Ρόδο, η Υπουργός είπε ότι γι’ αυτό ίδρυσαν Ειδική Γραμματεία ΡΟΜΑ ώστε να συντονίζει όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και γι’ αυτό ήρθε εδώ η ειδική γραμματέας, για να δει το μέρος. Επεσήμανε, ακόμη, ότι χρειάζονται οριστικές πολιτικές για να λυθεί το θέμα των ΡΟΜΑ και το Υπουργείο ζητά τέσσερις προϋποθέσεις αλλιώς δεν παρεμβαίνει. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο είναι οικόπεδο κοντά σε οικισμό αλλιώς η Ε.Ε. το θεωρεί ρατσιστικό, γκέτο, και το απαγορεύει. Άρα, θα πρέπει να βρει ο Δήμος βιώσιμο οικόπεδο. Στη συνέχεια, οι υποδομές να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και αυτό να γίνει πολύ γρήγορα. Ακολούθως, το Υπουργείο εξασφαλίζει τα σχέδια αφού έχει εξειδικευμένες ομάδες και αυτό μπορεί να γίνει τάχιστα, όπως είπε, μέχρι 16 Ιουνίου.

Έτσι, εάν ξεκινήσει τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο μπορεί το Υπουργείο να φέρει τα σπιτάκια αφού έχει και μεγάλη τεχνογνωσία από το προσφυγικό. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας κτλ., όταν γίνεται η μετεγκατάσταση θα φτιάξουν ένα πολύκεντρο για τις μάνες, τις συνθήκες υγιεινής κτλ.

Το ΚΕΑ, από το οποίο θα ωφεληθούν οι ΡΟΜΑ έχει δύο προϋποθέσεις, ότι πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και όταν οι ίδιοι είναι 40 χρονών και δεν έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κόβεται αφού δεν μπορούν να τους βρουν δουλειά. Όπως είπε, οι ΡΟΜΑ πρέπει να μορφωθούν, τα παιδιά τους πρέπει να έχουν μία ζωή και αυτό θα γίνει μόνο εάν πάνε σχολείο και πρέπει πρώτα να μάθουν κανόνες υγιεινής, να έχουν ανθρώπους που τους βοηθάνε κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου