Επανασχεδιάζεται η παροχή υπηρεσιών πρόνοιας σε όλη τη χώρα

Επανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων, χαρακτήρισε από τη Ρόδο, όπου βρίσκεται, η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας και, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό της παροχής υπηρεσιών πρόνοιας που γίνεται στη χώρα.

Η κα Φωτίου, παραχώρησε τη συνέντευξη στο ξενοδοχείο Mediterranean, παρουσία του συμπατριώτη μας Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, του Προέδρου των Προνοιακών Ιδρυμάτων της περιοχής μας κ. Γιάννη Μαρίνου, καθώς και μελών της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,.

Καταρχήν, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για τις προσπάθειες που έκαναν, όπως είπε, με αποτέλεσμα η Ρόδος να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες πενήντα πόλεις στη χώρα όπου ξεκινούν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Κοινότητας ενώ στόχος τους είναι, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, να ανοίξουν 250 σε όλη τη χώρα.

Η ίδια, χαρακτήρισε τα Κέντρα Κοινότητας ως τους ακροτελεύτιους αισθητήρες όλου του συστήματος πρόνοιας το οποίο σχεδίασαν ξανά από την αρχή. Όπως είπε, μάλιστα, παρέλαβαν ένα χαρτοφυλάκιο με 54 υπαλλήλους, 63 Ιδρύματα Δημόσιου χαρακτήρα, 1500 Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν τα γνωρίζουν, σε όλη τη χώρα. Το…άλλο μισό τοπίο είναι τα επιδόματα που ενδιαφέρουν πολύ τον κόσμο και δήλωσε επ’ αυτού:

«Όχι μόνο δεν κόψαμε επιδόματα, όχι μόνο τα υπερασπιστήκαμε σθεναρά όταν οι δανειστές ζητούσαν για να κάνουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δηλαδή αυτό που σήμερα παίρνουν 500 χιλιάδες Έλληνες πολίτες, το ΚΕΑ που ξεκίνησε 1η Φεβρουαρίου για το οποίο η κυβέρνηση έβαλε 760 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί-οι δανειστές ζητούσαν να κόψουν τα αντίστοιχα επιδόματα». Όπως είπε, δεν έκοψαν επιδόματα και όλη η φασαρία που γίνεται αυτές τις ημέρες, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «αφελή ιστορία», είναι για τα 10 εκατ. ευρώ για τέσσερα επιδόματα που είχαν ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις με το ΚΕΑ για να τα πάρει κανείς τα οποία τα ενσωμάτωσαν στο ΚΕΑ και μάλιστα ορισμένα με διπλή ισχύ.


Η κα Φωτίου είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόνοια δεν είναι για τους φτωχούς όπως νομίζουν οι περισσότεροι και σε κανένα πολιτισμένο μέρος του κόσμου δεν είναι αυτό η πρόνοια. Η πρόνοια είναι ένα συλλογικό πλέγμα προστασίας για έξι κατηγορίες συνανθρώπων μας, είπε και εξήγησε:
Πρώτα-πρώτα, για την προστασία του παιδιού, με ιδιαιτερότητες, είτε για την υιοθεσία-αναδοχή, για το απροστάτευτο παιδί αλλά και η αποϊδρυματοποίηση που είναι ο στόχος.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η τρίτη ηλικία για την οποία προωθούν τα Κέντρα οφειλής δηλαδή τη διοικητική συνεργασία και συνένωση τριών υπηρεσιών, των ΚΗΦΗ, των ΚΑΠΗ και του Βοήθεια στο Σπίτι, για την ολοκληρωμένη φροντίδα ηλικιωμένων. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα κρατηθούν οι ηλικιωμένοι στο σπίτι τους ή όταν μπουν στα ιδρύματα πως ο Έλληνας πολίτης θα γνωρίζει σε κάθε τόπο ποια είναι αυτά τα ιδρύματα, με ποιους όρους παίρνουν ηλικιωμένους κτλ.

Για τον λόγο αυτό αυτές τις ημέρες εκδόθηκε μία ΚΥΑ με την οποία υποχρεώνονται όλα τα Ιδρύματα του Κράτους, εντός των επόμενων τριών μηνών, να μπουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει το Υπουργείο, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των ωφελούμενων, η ιδιαίτερη κατάστασή τους, οι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί με σχέση εργασίας ή εθελοντικά, τι εξειδίκευση έχουν, ποια είναι τα έσοδά τους, ποια τα κληροδοτήματά τους κτλ.

Η τρίτη μεγάλη κατηγορία είναι οι ανάπηροι-αυτές τις ημέρες θα βγει και ο νόμος για τα δικαιώματά τους, εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όπως είπε, μία από τις μεγάλες δουλειές που κάνουν για τα επιδόματα, είναι η ενιαία αρχή πληρωμής όλων των επιδομάτων (σ.σ. οικογενειακά, αναπηρικά κτλ.) και είναι το κομμάτι εκείνο του ΟΓΑ, με παραρτήματα σε όλη την περιφέρεια, που θα αναλάβει αποκλειστικά τα προνοιακά επιδόματα. Αυτά θα έχουν επανασχεδιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με βάσει το ΚΕΑ που είναι τελευταίας γενιάς πληροφοριακό σύστημα και μάλιστα πρωτότυπο σε όλη την Ευρώπη.

Το σύστημα αυτό, για πρώτη φορά διασυνδέει όλες τις βάσεις δεδομένων του Κράτους, είτε είναι εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση κτλ. on-line.

Μάλιστα, αυτό το χαρακτήρισε επανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων, που θα είναι, επίσης, το πρότυπο για την αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε όλα τα επιδόματα αφού όλες οι βάσεις του Κράτους θα διασταυρώνονται.

«Και εδώ είναι το ερώτημα πραγματικά, οι προηγούμενοι γιατί δεν το κάνανε; Τόσο δύσκολο ήτανε; Εμείς λοιπόν, οι…ανεπαρκείς και οι ανίκανοι μπορέσαμε να κάνουμε αυτό με νόμο, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε ένα πληροφορικό σύστημα που μας λένε οι δανειστές  ότι είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη και μπορέσαμε να πιάνουμε τη φτώχεια τους έξι τελευταίους μήνες από την ώρα που ο άνθρωπος μπαίνει στην πλατφόρμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τέταρτη κατηγορία είναι οι άστεγοι, για τους οποίους θα φτιαχτούν κτίρια του Δημοσίου, και η άλλη κατηγορία είναι οι άποροι για τους οποίους το ΚΕΑ έχει την υποχρέωση το 10% από αυτούς να μπουν στην εργασία τον πρώτο χρόνο που είναι και το σημαντικότερο για τους ίδιους. Ξεχωριστή κατηγορία είναι και οι ΡΟΜΑ.

Τα Κέντρα Κοινότητας
Εξηγώντας τι είναι τα Κέντρα Κοινότητας, η κα Φωτίου είπε ότι όλα τα παραπάνω που περιέγραψε βρίσκονται σε τρία μητρώα δεδομένων μέσα στο πληροφοριακό σύστημα που θα έχουν τα Κέντρα Κοινότητας ανά τη χώρα. Δηλαδή, το ΚΕΑ, με το ηλεκτρονικό πληροφοριακό του σύστημα, όλα τα επιδόματα και όλες οι υπηρεσίες που πρέπει να έχει ένας πολίτης.

Για τους πολίτες, λοιπόν, που θα απευθύνονται εκεί, στο πρώτο μητρώο είναι ηλεκτρονικά περασμένοι όλοι οι ωφελούμενοι πληθυσμοί και αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς. Εκείνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο πολίτης είναι το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ του και τότε βγαίνουν στον υπάλληλο όλα του τα στοιχεία on-line και αυτός, που είναι εντεταλμένος με όρους προσωπικών δεδομένων , γνωρίζει αν ο πολίτης παίρνει το ΚΕΑ και τον καθοδηγεί. Μέχρι τα τέλη του χρόνου ευελπιστούν ότι το σύστημα αυτό θα δουλεύει καλά αφού τώρα ξεκινάει και δοκιμάζεται.

Το δεύτερο μητρώο είναι όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει στον ωφελούμενο το Κράτος και το τρίτο μητρώο είναι όλα τα προγράμματα που “τρέχουν” είτε είναι ΕΣΠΑ είτε κρατικά. Επίσης, το σύστημα είναι γεωπληροφοριακό. Όλα αυτά υπόκεινται στη νέα Διεύθυνση εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής που έχει φτιαχτεί στο Υπουργείο.

Έτσι, όλα θα περνούν στην πλατφόρμα στο Υπουργείο ώστε να εποπτεύεται το σύστημα κεντρικά αλλά θα υπάρχει και ένα παρατηρητήριο σε κάθε περιφέρεια. Επίσης, με αυτά τα ελάχιστα 53 εκατ. ευρώ που διεκδίκησαν από την Ε.Ε. για τρία χρόνια, για 700 υπαλλήλους θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα 250 Κέντρα Κοινότητας.


Για την αναδοχή και την υιοθεσία
Ερωτηθείσα η κα Φωτίου σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα είπε ότι θ’ αλλάξουν δύο βασικά πράγματα: Το πρώτο είναι ότι θα αποκτήσει το Κράτος γνώση τριών παραμέτρων που μέχρι σήμερα δεν είχε: Δηλαδή, όλα τα παιδιά που είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία θα εγγράφονται πριν γίνει οποιαδήποτε πράξη σε εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία αφού σήμερα δεν γνωρίζουν πόσα είναι αυτά τα παιδιά και δίνονται αλλιώς.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γνωρίζει το Κράτος πόσοι γονείς είναι υποψήφιοι για αναδοχή και υιοθεσία  και να τους εκπαιδεύει γι’ αυτό και θα γίνεται έκθεση από κοινωνικό λειτουργό. Τρίτο εθνικό μητρώο είναι το matching, δηλαδή η διασταύρωση. Και θα αναθέσουν αυτές τις δουλειές στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας της χώρας ανά περιφέρεια. Μάλιστα, για να επιταχύνουν τους χρόνους θα δημιουργήσουν Σώμα Εγκεκριμένων πιστοποιημένων Κοινωνικών Λειτουργών.

Τέλος, ερωτηθείσα η κα Φωτίου σχετικά με την περίπτωση του βρέφους που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο πρόσφατα στους Πεύκους, περιορίστηκε στο να πει ότι η ιστορία της αναδοχής και της υιοθεσίας είναι πολύ σοβαρή και δεν θα επιτρέψει στο μέλλον να γίνεται πιασάρικη ιστορία στα media. Όπως είπε, θα πάρουν αυστηρές προβλέψεις διότι αυτό είναι μία ιστορία που μπορεί να κουβαλάει ένας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή.