Κυκλοφόρησε ο 10ος τόμος του «Δωδεκανησιακού Αρχείου»

Έπειτα από την πρόσφατη κυκλοφορία του 9ου τόμου του «Δωδεκανησιακού Αρχείου» (Δεκέμβριος 2016), η διοίκηση της ΔΙΛΕ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει την έκδοση και του 10ου τόμου της ίδιας σειράς.

Πρόκειται για τον πιο πολυσέλιδο και περιεκτικό τόμο (480 σελίδων σε σχήμα 17Χ24 εκ.), που είναι αφιερωμένος στην Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Τη γενική επιμέλεια και φροντίδα του τόμου είχε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς.

Η ΔΙΛΕ είναι η αρχαιότερη επιστημονική Εταιρεία Δωδεκανησιακών λογίων-ερευνητών. Ιδρύθηκε επίσημα το 1948 και κυκλοφόρησε τον 1ο τόμο της το 1955, με τίτλο «Δωδεκανησιακόν Αρχείον». Φιλοξένησε κατά καιρούς συνεργασίες κορυφαίων διανοουμένων, όπως των Ακαδημαϊκών: Γεωργίου Μιχαηλίδη-Νουάρου, Μιχαήλ Σακελλαρίου, Αγαπητού Τσοπανάκη, Αναστασίου Ορλάνδου, Κώστα Ρωμαίου, Στεφάνου Ήμελλου, Παύλου Οδ. Σακελλαρίδη (που διετέλεσε και πρόεδρός της).

Άλλοι άξιοι πρόεδροι της ΔΙΛΕ υπήρξαν, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Κρητικός, ο πρώτος πολιτικός διοικητής Δωδεκανήσου Νικόλαος Γ. Μαυρής κ.ά. Ως συνεργάτες του «Δωδεκανησιακού Αρχείου» υπήρξαν κορυφαίοι συγγραφείς με πρωτότυπες μελέτες τους, οι περισσότεροι των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίου.

Ο 10ος τόμος είναι χωρισμένος λειτουργικά και αισθητικά σε δύο μέρη. Στο Α’ μέρος καταχωρίζονται αλφαβητικά οι Επιστημονικές εργασίες και στο Β’ μέρος τα Σύμμεικτα.

Από τα περιεχόμενα του Α’ μέρους, μεταγράφουμε: Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου (1947-1948) και λαϊκός ποιητικός λόγος, Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς: Ανέκδοτα Ακριτικά Δημοτικά Τραγούδια της Ρόδου (καταγραφή), Ιωάννης Ηλ. Βολονάκης: Ανέκδοτα έγγραφα του 19ου αιώνα από τις νήσους Σύμη και Τήλο, Ελένη Ζαχαρίου-Μαμαλίγκα: Συμαϊκά έθιμα για τη λεχώνα και το νεογέννητο. Ναννουρίσματα, Σοφία Α. Ηρακλείδου: Ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα στη Χάλκη της Δωδεκανήσου στις αρχές του 20ού αιώνα, Ζέφυρος Α. Καυκαλίδης: Εμμανουήλ Ξάνθος, μια βιογραφική και κριτική σπουδή, Κώστας Δ. Κογιόπουλος: Πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα το 1303 (1885-1886) από το οθωμανικό ημερολόγιο του Αρχιπελάγους, Αχιλλέας Γ. Κουτσουράδης: Επαναλαμβάνεται η Ιστορία; (Η Εκκλησιαστική κρίση του 2003-2004 και οι Δωδεκανησιακές Εκκλ. Επαρχ. του Οικουμ. Πατριαρχείου), Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής: Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος, Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων: Η συμβολή των κληρικών και των δασκάλων στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και της γλώσσας στη σκλαβωμένη Κάρπαθο (1912-1945), Μαριάνθη Μελισσουργάκη-Αρφαρά: Η συμβολή των Καρπάθιων μαστόρων στη λαϊκή οικοδομία της Άνω Βιάννου Κρήτης, Φώτιος Ν. Νικητόπουλος: Η επετειακή έκδοση της Βουλής των Ελλήνων-Δωδεκάνησα, Αντώνης Α.Παπανδρέου: Επέτειος Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, Εμμανουήλ Π. Περσελής: Ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων ως θεσμός εθνικής και κοινωνικοπολιτικής προσαρμογής, Αποστόλης Ν. Χασταλής: Η παραδοσιακή μελισσοκομία στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου, Νατάσα Ψαρολογάκη: Τα πυργόσπιτα της Λέρου-οχυρές κατοικίες στο νησί.

Στο Β’μέρος του τόμου παρουσιάζεται η Πνευματική κίνηση-Χρονικά, με κάποια αναδρομικότητα, αλλά και επικαιρότητα, από τους ομ. καθηγητές Πανεπιστημίου Εμμ. Κωνσταντινίδη, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη κ.ά. στη συνέχεια παίρνει θέση το δελτίο της «Δωδεκανησιακής Βιβλιογραφίας» (Δεύτερη προσέγγιση) από το Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά και ακολουθούν οι «Βιβλιοκρισίες-Βιβλιοπαρουσιάσεις» Δωδεκανησιακών εκδόσεων ή έργων Δωδεκανησίων συγγραφέων. Οι «Νεκρολογίες», όπως συνηθίζεται στο «Δωδεκανησιακόν Αρχείον», υπογράφονται από τους: Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Κώστα Ε. Σκανδαλίδη και Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά και ο τόμος ολοκληρώνεται με τον πίνακα συνεργατών.

Η ΔΙΛΕ, έπειτα από την έκδοση του παρόντος 10ου τόμου, που, όπως προαναφέραμε είναι αφιερωμένος στα Εβδομήντα (70) χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο διοικητικό κορμό της Ελλάδος, δέχεται συνεργασίες για τον προγραμματισμό της έκδοσης του 11ου τόμου.

Ο πρόσφατος 10ος τόμος, καθώς και προηγούμενες εκδόσεις σε περιορισμένο αριθμό, διατίθενται αντί 25 ευρώ έκαστος και αποστέλλονται ταχυδρομικώς στους ενδιαφερόμενους.

Για κάθε επικοινωνία σας: E-mail Φίλιππου Μ. Καλλούδη (αντιπροέδρου): phkallloudis@gmail.com και Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά (γενικού γραμματέα): τηλ. 2102818842.