Η χαμένη κληρονομιά των Island Games

Πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, η Ρόδος φιλοξενούσε την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που ανέλαβε ποτέ Ελληνική πόλη, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα Island Games του 2007 έγιναν σε 15 Ολυμπιακά αγωνίσματα, είχαν 3.500 συμμετέχοντες αθλητές, αριθμός που ακόμα παραμένει ρεκόρ, έφεραν στην Ρόδο συνολικά πάνω από 5.000 άτομα επισκέπτες και θεωρούνται έως σήμερα από τους καλύτερους αγώνες που έγιναν ποτέ.

Παρ’ όλα αυτά η Ρόδος μάλλον δεν κατάλαβε ποτέ, το τι και γιατί έγινε.  Πέρα από την πλειοψηφία του αθλητικού κόσμου που απόλαυσε τους αγώνες και ορισμένους ιδιοτελείς που λοιδόρησαν το θεσμό, για τους υπόλοιπους κύλησαν μάλλον αδιάφορα. Όμως τα Island Games έγιναν για συγκεκριμένο σκοπό. Την ολοκλήρωση Αθλητικών Εγκαταστάσεων και την απόκτηση της αντίστοιχης τεχνολογίας (Know – how), έτσι ώστε η Ρόδος να αναπτύξει άμεσα τον Αθλητικό Τουρισμό.

Τον Ιούνιο του 2007 η Ρόδος, λόγω των Island Games, είχε πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για την διοργάνωση Διεθνών Αγώνων σε 14 αθλήματα. Ανακατασκευάστηκε πλήρως ο στίβος στο αθλητικό κέντρο «Καλιπάτειρα», κτίστηκε κλειστό προπονητήριο στίβου 100μ. στον ίδιο χώρο, μπήκε στέγαστρο στις κερκίδες και αγοράσθηκε πλήρης εξοπλισμός για τα αγωνίσματα στίβου. Το στάδιο ήταν έτοιμο για διοργάνωση διεθνών meetings στίβου.

Κατασκευάστηκαν 3 γήπεδα και προπονητήρια σκοποβολής Ολυμπιακών προδιαγραφών. Το ένα στα Αφάντου έχει αφεθεί και ρημάζει, το δεύτερο στην Καλόπετρα υπολειτουργεί περιστασιακά και το τρίτο κλειστό προπονητήριο στην πόλη της Ρόδου αν λειτούργησε συνολικά 2 χρόνια την τελευταία 10ετία είναι ζήτημα. Όμως αυτά κατασκευάσθηκαν για να γίνονται διεθνείς αγώνες και κυρίως για να χρησιμοποιηθούν ως προπονητήρια, επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών, οι οποίοι διεθνώς αθροίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Αντίστοιχα λόγω των αγώνων, ανακαινίσθηκαν πλήρως τα γήπεδα tennis του Ρ.Ο.Α., δημιουργήθηκαν δύο γήπεδα beach volley με μόνιμες κερκίδες 300 θέσεων για διεθνείς αγώνες και ανακαινίσθηκαν οι εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ρ. Αγοράσθηκαν 25 ιστιοσανίδες RX και 27 ιστιοπλοϊκά σκάφη Laser, τα οποία περιοδικά τα βλέπουμε να ομορφαίνουν στα ανοιχτά τον κόλπο της Ιαλυσού, ποτέ όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν για διεθνείς αγώνες.

Αγοράσθηκε επίσης πλήρης εξοπλισμός αγώνων για επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, judo και τρίαθλο, χαράχθηκαν διαδρομές για ορεινή ποδηλασία και εκσυγχρονίσθηκαν όλα τα κλειστά γήπεδα μπάσκετ και οι αγωνιστικοί χώροι ποδοσφαίρου του νησιού.

 Όλα αυτά δυστυχώς μαράζωσαν, πήγαν στο βρόντο, όπως και η εθελοντική, αμισθί και πολύμηνη συνεισφορά των ανθρώπων της Οργανωτικής Επιτροπής, των επικεφαλής των αγωνισμάτων και των απλών εθελοντών. Όλοι αυτοί «προδόθηκαν». Το χειρότερο όμως είναι ότι προδόθηκε το ίδιο το νησί και χάθηκαν ότι δαπάνες επενδύθηκαν τότε. Οι Αγώνες έγιναν, πέρασαν και δε μας έμεινε τίποτα.

Ποιος φταίει; Αποκλειστικά η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και οι 10 τότε και μετέπειτα Δήμαρχοι της Ρόδου. Εκείνοι είχαν την υποχρέωση από την αμέσως επόμενη μέρα, να πάρουν υποδομές, τεχνολογία, marketing των Αγώνων και ανθρώπους και να το μετεξελίξουν στην βάση για την ανάπτυξη του «αθλητικού τουρισμού» στη Ρόδο. Ήταν όλα έτοιμα και κυρίως δεν απαιτούνταν μεγάλες δαπάνες. Χρειαζόταν θέληση και οργάνωση.

Τίποτε από τα δύο δεν υπήρχε. Η ΤΕΔΚ και οι Δήμαρχοι ήταν διχασμένοι σε μπλε και πράσινους κομματικούς προσανατολισμούς και επιπλέον απαιτούνταν κοινή αθλητική πολιτική στην χρήση των εγκαταστάσεων και στην χρηματοδότηση. Όμως κάθε Δήμος θεωρούσε εαυτόν ως μικρό κρατίδιο και δεν ήθελε ν’ απεμπολήσει κυριαρχικά του δικαιώματα, ενώ παραγοντίσκοι εντός των Ο.Τ.Α. υπέσκαπταν κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Ο ΠΡΟΤΟΥΡ στη συνέχεια έκανε δυο προσπάθειες για την εκμετάλλευση των Αγώνων. Βλέποντας την αδράνεια των Ο.Τ.Α. εκπόνησε μελέτη τουριστικής και αθλητικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού και την κατέθεσε το 2009 στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου. Έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Επιπρόσθετα το 2010 διοργάνωσε στην Διεθνή Έκθεση Βερολίνου ITB, ειδική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου για τον αθλητικό τουρισμό στη Ρόδο. Όμως το όποιο ενδιαφέρον κατακερματίσθηκε στην αδιαφορία των Ο.Τ.Α.
Μόνο τα σποτάκια και οι φωτογραφίες των Αγώνων περιφέρονταν ακόμα από τον Δήμο, ως δείγμα του αθλητισμού και των υποδομών της Ρόδου, μέχρι πρόσφατα.

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια, η καθολική αδιαφορία των Δήμων του νησιού από το 2007 και μετά, εκμηδένισε ότι δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες, το απαξίωσε και κυρίως αφαίρεσε από τη Ρόδο την δυνατότητα για δράσεις προβολής του νησιού και προσέλκυσης νέων επισκεπτών.

Αν απ’ το 2007 επενδύαμε στην κληρονομιά των Αγώνων, η Ρόδος σήμερα θα μπορούσε σίγουρα να φιλοξενεί και να διοργανώνει διεθνές Meeting Στίβου, διεθνή Ποδηλατικό γύρο, διεθνή Grand Prix σε Σκοποβολή, Τοξοβολία, Judo και Τρίαθλο, διεθνή Μαραθώνιο, Τουρνουά Tennis και Beach Volley και κυρίως θα ήταν καταξιωμένο Προπονητικό Κέντρο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.

Απ’ όλα αυτά δεν κάναμε τίποτα και μόνο τελευταία από την «καλοπροαίρετη τρέλα» της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού του Νοτίου Αιγαίου ξεκινήσαμε δειλά να Οργανώσουμε Διεθνή Μαραθώνιο στη Ρόδο και κάποιους Αγώνες Τριάθλου. Αξιέπαινη προσπάθεια. Αν είχε όμως ξεκινήσει προ 10ετίας τα μεγέθη δεν φαντάζεσθαι ποια θα ήταν.

Ο αθλητισμός αποτελεί τεράστιο διαφημιστικό όπλο. Την Ρόδο σήμερα διαφημίζει μόνο η ομάδα μπάσκετ του Κολοσσού κυρίως σε εθνικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα χάος. Κι όμως είχαμε έτοιμη την βάση για να κάνουμε τη Ρόδο και διεθνή αθλητικό προορισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ντόπια οικονομία. Υπάρχει όμως ένα ακόμα ζήτημα συμβολικό και ουσιαστικό.

Διάβασα πρόσφατα ότι η Ρόδος για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια δεν θα στείλει φέτος εκπροσώπηση στα Island Games (τους διεθνείς αθλητικούς αγώνες που συμμετέχουν 24 νησιά παγκοσμίως, με πληθυσμό άνω του 1,2 εκ. κατοίκων). Παράλληλα κινήθηκαν διαδικασίες για την παύση του Τοπικού Οργανισμού των Αγώνων.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν υφίσταται πολυτέλεια για χρηματοδότηση αθλητικών αποστολών. Άλλο αυτό όμως και άλλο το ότι αποφάσισε ο Δήμος Ρόδου να μην διαθέσει π.χ. 2.000€ για να στείλει δύο άτομα, έναν εκπρόσωπο και έναν αθλητή σε Διεθνείς Αγώνες για να ακουστεί η Ρόδος και να σηκωθεί η Ελληνική Σημαία. Αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Η Ρόδος για 2.500 χρόνια διακρίνεται για την εξωστρέφειά της και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Ανδρώθηκε ως χωνευτήρι πολιτισμών και διαφορετικών κουλτούρων.

Ακόμα και σήμερα η Ρόδος ζει από τον τουρισμό και τον διεθνισμό της. Η Ρόδος ανοίγει πόρτες, δεν κλείνει. Συμμετέχει παντού, πρέπει να έχει παρουσία παντού και λόγω ιδιοσυγκρασίας αλλά και λόγω της παραγωγικής της διάρθρωσης. Επιβάλλεται επομένως ως αρχή να λειτουργούμε ως Πολίτες του κόσμου και όχι ως μονόχνωτοι κακώς εννοούμενοι «χωριάτες».

Τα Island Games του 2017 γίνονται στο Gotland της Σουηδίας. Το Gotland είναι αδελφοποιημένο νησί με τη Ρόδο. Το Gotland είναι η διεθνής βάση συνεργασίας του Λογοτεχνικού Κέντρου του Δήμου Ροδίων. Το Gotland το 2007 έστειλε στη Ρόδο αποστολή 320 αθλητών. Το Gotland και η Σουηδία επί 60 χρόνια στέλνουν τουρίστες και διαφημίζουν το νησί μας. Κι εμείς ως ελάχιστη συμβολική ανταπόδοση σε μια διεθνή εκδήλωση που κάνει ως αδελφοποιημένο νησί, του ανταποδίδουμε σνομπισμό και υποβάθμιση.

Και μην ισχυρισθεί κάποιος ότι είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα αντίληψης και κουλτούρας. Η Santa Helena ένα πάμφτωχο απομονωμένο Αφρικανικό νησί στο νότιο Ατλαντικό και τα Φώκλαντ, επίσης φτωχά και απομονωμένα κοντά στην Παταγονία, στέλνουν αντιπροσωπείες. Η Ρόδος των 2 εκατομμυρίων ετησίων τουριστών και της πρότυπης τουριστικής βιομηχανίας, ΟΧΙ.

Θα μου πείτε γιατί τα γράφω αυτά σήμερα. Δεν τα γράφω ούτε ως παράπονο, ούτε ως μνημόσυνο χαμένων έργων και προσπαθειών. Τα γράφω από οργή, γιατί αισθάνομαι ως Ροδίτης ότι ακόμα και τα εύκολα αυτά που έχουμε θεωρητικά κατοχυρωμένα φεύγουν από τα χέρια μας, υποβιβάζονται, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα οικονομικής και κυρίως πολιτικής υποβάθμισης. Όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν μπορούμε συνεχώς να σιωπούμε και να καταπίνουμε. Αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες πρέπει να έχουν την αντίστοιχη ευθιξία, θέληση και ενέργεια για να προάγουν ή να συντηρούν τουλάχιστον ότι βρίσκουν. Όχι να τα αποτελειώνουν.

Ρόδος, 31/05/2017
Παντελής Γεωργάκης, Οικονομολόγος
Διευθυντής Αγώνων των
ΡΟΔΟΣ ISLAND GAMES 2007