Σύσκεψη για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣΔ

Σύσκεψη για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣΔ

Σύσκεψη για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣΔ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 625 ΦΟΡΕΣ

Συζητείται η δυνατότητα συμμετοχής της Περιφέρειας

Η πιθανότητα να τεθεί υπό νέα βάση η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο με τη συμμετοχή και της ΕΑΣΔ, εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην περιφέρεια με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και περιβάλλοντος Γιάννη Φλεβάρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΔ Δημήτρης Καραγιάννης, συνοδευόμενος από το μηχανικό Αντώνη Χατζηιωάννου, και ο διαχειριστής του πυρηνελαιουργείου Αποστόλης Ασπράκης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και να προκύψει ένα νέο σχήμα για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

Με την ευκαιρία τέθηκε για μία ακόμα φορά το θέμα της νόμιμης λειτουργίας των ελαιοτριβείων στα νησιά μας, καθώς εκπνέει σε 100 μέρες και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε από την περιφέρεια για την κατάθεση των δικαιολογητικών.

« Η συνάντηση ήταν σημαντική γιατί τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της ελαιουργικής περιόδου και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός η αδιαφορία από τους υπέυθυνους όλων των μεταποιητικών και παραγωγικών μονάδων και κυρίως των ελαιουργών .Έχουν ακόμα μπροστά τους σχεδόν 100 μέρες. Δεν είναι πολλές αλλά είναι υπεραρκετές για όσους θέλουν να προσπαθήσουν και να πετύχουν αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε την ευχή να είναι μία καλή ελαιουργική περίοδος και να υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΠΝΑΙ θα διευκολύνει και θα στηρίξει όσους πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην οργάνωση τον εκσυγχρονισμό και τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Όσον αφορά τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες ενημερώθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες τόσο από τον υπέυθυνο του και από την ΕΑΣΔ, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει συνεργασία για τη λειτουργία του με νέο σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει ως εταίρος η ΕΑΣΔ που είναι ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων τους οποίους και αφορά το αντικείμενο και εξετάζεται σοβαρά αυτή η προοπτική, η οποία αν ευδοκιμήσει θα γίνουν ανακοινώσεις από πλευράς των εμπελκομένων.

Επίσης, συζητήθηκαν η συνεργασία και ο συντονισμός για την αδειοδότηση και πλήρη λειτουργία καθώς και τον εκσυγχρονισμό του πυρηνελαιουργείου η λειτουργία του οποίου είναι σημαντική για τη δραστηριότητα των ελαιουργείων των νησιών της Δωδεκανήσου και γενικά για την παραγωγή ελαιολάδου.

Οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες επεσήμαναν με τις τοποθετήσεις τους την ανάγκη άμεσων ενεργειών και απαιτούμενων εργασιών, ώστε να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδοτήσεων ώστε να κυλήσει ομαλά η ελαιοκομική περίοδος 2017-18.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι ελαιουργοί καθώς και την ανάγκη συνεννόησης και συντονισμού εάν και εφόσον επιθυμούν να διευκολύνουν τη λειτουργία του κλάδου τους επ ωφελεία των ίδιων και πέραν τούτου να μπορούν οι παραγωγοί να παραγουν τον ελαιόλαδο.

«Με συνεργασία πολλά θα μπορούσαν να γίνουν ιδιαίτερα στον τομέα των εδαφοδεξαμενών αποξήρανσης ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ελαιουργικές μονάδες. Γενικά όλοι γνωρίζουμε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και είναι σημαντικό ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου πέτυχε σε πολύ σημαντικό βαθμό, την οργάνωση του κλάδου και τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται» δήλωσε επίσης ο κ. Φλεβάρης.

Τέλος, οι δύο Αντιπεριφερειάρχες επεσήμαναν ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα και όποιος καθυστερήσει θα βρεθεί εκτεθειμένος και δεν θα μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του. Δεύτερη ευκαιρία για όσους αδιαφορήσουν δεν θα υπάρξει όπως τόνισαν.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά