Στο εδώλιο του Εφετείου Δήμαρχος και Ταμίας του δήμου Πεταλούδων

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν στα μέσα Ιουνίου, ο πρώην Δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας και ο πρώην ταμίας και διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ίδιου δήμου, οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση που αφορά την ανάληψη ποσού 300.000 ευρώ από λογαριασμό του πρώην Δήμου Πεταλούδων και τη μη καταβολή εισφορών από τον ίδιο δήμο ύψους 372.000 ευρώ!

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έγινε στις διωκτικές αρχές και αφορούσε την χρονική περίοδο 1999 έως 2005. Ακολούθησε η έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης κ. Θεόδωρου Τζούλια η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να καταλογίζει ευθύνες και για τις δύο αυτές περιπτώσεις τόσο στον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα όσο και στον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του ίδιου δήμου.

Με αφορμή την έκθεση αυτή τον Φεβρουάριο του 2014 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν και κατέθεσαν τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και  ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην δήμου Πεταλούδων.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2014 ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στον ΟΤΑ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και ο δράστης εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων στην αίτηση του προς το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου που είχε καταθέσει είχε εξηγήσει αναλυτικά.

Συγκεκριμένα, για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, ποσού 372.989,73 € ως δήθεν ζημία του πρώην Δήμου Πεταλούδων και ήδη Δήμου Ρόδου, ο πρώην δήμαρχος ανέφερε στην προσφυγή του πως, αντιστοιχεί σε προσαυξήσεις και πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε βάρος του Δήμου σχετικά με οφειλές του Δήμου προς τη Δ.Ο.Υ. Ρόδου από πρόσθετους φόρους και πρόσθετα τέλη κατά τα έτη 2000, 2002, 2003, 2004, σχετικά με οφειλές από προσαύξηση μη δήλωσης φόρου εισοδήματος αρχιτεκτόνων και μηχανικών, σχετικά με οφειλές για φόρο εισοδήματος εργοληπτών, σχετικά με το φόρο ελευθέριων επαγγελμάτων, σχετικά με το φόρο εισοδήματος εμπορικών επιχειρήσεων και για πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, για μη απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στο κατηγορητήριο.

Οι προσαυξήσεις όμως αυτές των φόρων, τελών καθώς και εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία δε συνιστούν σε καμία περίπτωση φόρους, δασμούς, τέλη ή οποιουδήποτε άλλου είδους έσοδο του Δήμου, το οποίο διαχειρίστηκε ο πρώην δήμαρχος κατά τέτοιο τρόπο που να ελαττώσει την περιουσία του Δήμου Πεταλούδων.

Επίσης για την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού 296.399,31 € από το αναληφθέν δάνειο του Δήμου Πεταλούδων από την Εμπορική Τράπεζα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε βάρος του δεν υφίσταται σε καμία απολύτως υπόνοια ενοχής επικαλούμενος την έκθεση του Επιθεωρητή της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης Θεόδωρου Τζούλια, αλλά και την κατάθεση που έδωσε ο ίδιος ως μάρτυρας στην ανακρίτρια Ρόδου, σύμφωνα με τις οποίες η μόνη παράλειψή του πρώην δημάρχου είναι ότι δεν καταχωρήθηκε το ποσό αυτό αμέσως μετά την ανάληψή του από την Τράπεζα ως έσοδο στο βιβλίο ταμείου του Δήμου.

Ωστόσο όπως αναφέρεται το γεγονός αυτό συνιστά ταμειακό έλλειμμα κατά την ισχύουσα νομοθεσία, έλλειμμα το οποίο  δεν είναι πραγματικό αλλά πλασματικό υπό την έννοια ότι δεν έλειπαν χρήματα από το ταμείο του δήμου απλώς δεν έγινε αμέσως η σχετική εγγραφή στο βιβλίο ταμείου του Δήμου αλλά μεταγενέστερα. Επίσης τόνισε ότι από πουθενά δεν προκύπτει η παραμικρή υπόνοια ότι το ποσό αυτό το έχει υπεξαιρέσει ο κ. Κορδίνας και ότι αυτό δε χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη υποχρεώσεων του Δήμου.
Αναφορικά τώρα με την μόνιμη κατοικία του ο κ. Κορδίνας αναφέρει πως διαμένει στην Κρεμαστή σε συγκεκριμένη διεύθυνση, δεν είναι ύποπτος φυγής και ούτε έχει καταδικαστεί για άλλα ομοειδή αδικήματα.

Σημειώνεται πως μετά την απολογία τους οι δύο κατηγορούμενοι, είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές. Λίγες μέρες όμως αργότερα δια των συνηγόρων τους κ.κ. Βασίλη Μπέη και Νίκο Πέρο προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους, έως την εκδίκαση της υπόθεσης τους από το αρμόδιο δικαστήριο, αίτημα το οποίο και απορρίφθηκε.

Έτσι στις αρχές Ιουλίου 2015 δια των νέων συνηγόρων τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή και Βασίλη Καταβενάκη ο κ. Κορδίνας αλλά και ο ταμίας του προσέφυγαν εκ νέου, αυτή τη φορά στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου ζητώντας την αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Το Ανώτατο Δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας, έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο κατηγορουμένων υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 10000 ευρώ για τον κ. Κορδίνα και 5.000 για τον ταμία.
Η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο στις 15 Ιουνίου 2017, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Νίκος Γιαννάς και Ασημακόπουλος.