Μέχρι και συκιές έχουν φυτρώσει  στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Σε βαθειά... νιρβάνα  εξακολουθεί να βρίσκεται το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με τα έργα συντήρησης που θα πρέπει να γίνουν στα τείχη της μεσαιωνικής πόλεως Ρόδου (και όχι μόνο) τα οποία δυστυχώς, έχουν χορταριάσει γεγονός που δημιουργεί (εκτός από αλγεινή εντύπωση) μια σειρά από κινδύνους σε ότι αφορά την στατικότητα του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τα εισιτήρια και τους αρχαιολογικούς χώρους  (μουσεία, Λίνδος, Φιλέρημος, Κάμειρος κλπ) ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ετησίως, ποσό όμως το οποίο εδώ και πολλά χρόνια παραμένει στα ταμεία του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να γίνονται τα στοιχειώδη έργα συντήρησης που απαιτούνται στον τόπο μας.

 

 

Φέτος η κατάσταση σε ότι αφορά τα χορταριασμένα τείχη, είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και δυστυχώς, ακόμα και σε κεντρικές περιοχές (κολώνα, πλατεία Σύμης, θαλασσινή πύλη, είσοδος Αγίου Φραγκίσκου, Τάφρος, Κόκκινη Πόρτα κλπ) η κατάσταση κρίνεται ως επιεικώς απαράδεκτη.

Μερίδιο ευθύνης έχει επίσης και ο Δήμος της Ρόδου, καθώς σε πολλά σημεία περιμετρικά και εσωτερικά της Παλιάς Πόλης, υπάρχουν αντίστοιχες καταστάσεις, που προσβάλλουν και τους ροδίτες και τους επισκέπτες μας.

Σημειώνεται ότι η... βλάστηση αυτή ανάμεσα στα τείχη, δημιουργεί σταδιακό αδυνάτισμα των αρμών, με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμα και ζήτημα στατικότητας.