Εκπαιδευτική εκδρομή του 5ου γυμνασίου Ρόδου στην Ελβετία

Στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την ενδυνάμωση των μαθητών μέσα από την ιστορική αναδρομή και γνωριμία με τον τόπο τους, αλλά και την ταξιδιωτική εμπειρία σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον (Ελβετία).

Επίσκεψη στο Mont Blanc στο ChamonixΕπίσκεψη στο Mont Blanc στο Chamonix

Στις 3-7 Απριλίου 2017 στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή του 5ου Γυμνασίου Ρόδου στην Ελβετία στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Ανακαλύπτω και φωτογραφίζω ιστορικά και σύγχρονα μνημεία της Ρόδου και του εξωτερικού (Ελβετία): Ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας σε μια δράση πολιτισμού και αειφορίας».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα καθημερινών περιηγήσεων  να γνωρίσουν από κοντά τις πόλεις Ζυρίχη, Λουκέρνη, Γενεύη, Μοντρέ, Βεβέ, Γκριγιέ, Βέρνη, Αννεσύ, καθώς και να φωτογραφίσουν ιστορικά μνημεία και όψεις της καθημερινής ζωής στις πόλεις αυτές.

Επίσκεψη στο La Mer de Glace στο Chamonix Επίσκεψη στο La Mer de Glace στο Chamonix

Επιπλέον, επισκέφθηκαν και τοπικά μουσεία, όπως το Διαδραστικό Μουσείο Σοκολάτας στη Λουκέρνη, το κάστρο Chillon στο Μοντρέ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης, τον παγετώνα Mer de Glace στο Chamonix, καθώς και το αλπικό χωριό Gruyere για την παρασκευή του ομώνυμου τυριού.

Η εκδρομή κύλησε στο σύνολό της με ιδιαίτερη επιτυχία, χωρίς παρεκκλίσεις από τον αρχικό προγραμματισμό. Το πλάνο της εκδρομής τηρήθηκε πιστά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της σύμβασης που υπογράφτηκε με το ταξιδιωτικό γραφείο και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το εν λόγω πρακτορείο ήταν υποδειγματικές δημιουργώντας το αίσθημα  της ασφάλειας και της πληρότητας σε όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και συνοδούς.

Αρχικά, οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο στην παλιά και σύγχρονη πόλη της Ρόδου. Με τη βοήθεια του ιστορικού και ξεναγού κ. Νίκου Ξυλουρά, καθώς και της φωτογράφου Ιωάννας Χατζηδιάκου αναζήτησαν, εντόπισαν και φωτογράφισαν τα ιστορικά σημεία της Παλιάς Πόλης. Η εκπαίδευση των μαθητών και η γνωριμία τους με τα ιστορικά και σύγχρονα μνημεία της Ρόδου, αλλά και η προετοιμασία της ομάδας για το ταξίδι στην Ελβετία συνέθεσαν ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σε ένα πολυπολιτισμικό κοινωνικό περιβάλλον το σύγχρονο σχολείο πρέπει να εμπνέει και να ωθεί τους μαθητές στην αναζήτηση της γνώσης μέσα από την ανακάλυψη. Ο σεβασμός στον άλλο, αλλά και στο περιβάλλον, φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό, αποτέλεσαν κεντρικούς άξονες του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι οι υψηλοί στόχοι απαιτούν ομαδικό πνεύμα, καλή συνεργασία, πίστη, επιμονή και υπομονή για να κατακτηθούν. Μέσα από τις αντιθέσεις, τις συμφωνίες και τις συνθέσεις οδηγήθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Η ομάδα των μαθητών που συμμετείχε στο πρόγραμμα ήταν οι :
ΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΓΓΟΥΡΑ ΗΛΙΑΝΑ
ΑΜΠΕΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΑΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗ ΜΑΤΙΝΑ
ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΞΕΝΙΑ
ΓΙΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΗ
ΚΑΠΠΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΑΡΑΜΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΤΣΑΡΑ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΜΠΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΠΑΠΑΝΘΥΜΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΟΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ
ΣΑΡΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
ΣΑΡΡΗ ΕΛΕΟΥΣΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΕΡΖΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ
ΤΣΑΚΠΙΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΦΕΣΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΜΑΜΜΗ ΞΕΝΙΑ
ΜΑΜΜΗ ΝΟΜΙΚΗ
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ξενάγηση στην Παλιά Πόλη από τον ιστορικό και ξεναγό κ. Νίκο ΞυλουράΞενάγηση στην Παλιά Πόλη από τον ιστορικό και ξεναγό κ. Νίκο Ξυλουρά

Για τα παιδιά που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο να τους ευχηθούμε καλή πρόοδο και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνουν.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Παπαδομαρκάκη  και τη συμβολή της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων κ. Μουλά Ευαγγελίας.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος τον διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Ρόδου, κ. Κώτη Κωνσταντίνο, τον υποδιευθυντή, κ. Σκιαθίτη Γιάννη καθώς επίσης και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου .  

Για το κλείσιμο του προγράμματος και αντί αποχαιρετισμού για τους μαθητές μας δανειζόμαστε τη φράση του Ν. Καζαντζάκη.

«Φτάσε όπου μπορείς παιδί μου...., φτάσε όπου δεν μπορείς!»
Οι καθηγήτριες, υπεύθυνες του εκπαιδευτικού προγράμματος,
Χατζηνικόλα Χαριστούλα, ΠΕ15, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν/μιου, MEd Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
Καλαούζη Κωνσταντίνα, ΠΕ02, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ
Ματσίγκου Αντωνία, ΠΕ02, Μετ. Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο CernΕκπαιδευτική επίσκεψη στο Cern