Πολλά ανοικτά μέτωπα και προτεραιότητες στο δήμο της Ρόδου

Πολλά ανοικτά μέτωπα και προτεραιότητες στο δήμο της Ρόδου

Πολλά ανοικτά μέτωπα και προτεραιότητες στο δήμο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 582 ΦΟΡΕΣ

Έχοντας αντιμετωπίσει το πιο επείγον πρόβλημα του νησιού εδώ και ένα χρόνο, την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εμφανώς ανακουφισμένος πλέον, πιάνει, ένα-ένα, τα υπόλοιπα μεγάλα «μέτωπα» της Ρόδου και αναφέρεται στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χθες, αναφέρθηκε και στα παρακάτω θέματα:

Για τη Ροδιακή Έπαυλη
Καταρχήν, μίλησε για μία πολύ καλή εβδομάδα η οποία ξεκίνησε με την τυπική τακτοποίηση του θέματος της Ροδιακής Έπαυλης και θύμισε αυτό που είχε πει ότι, «ρισκάρισε παρακινδυνευμένα» αφού υπήρχε δικαστική διεκδίκηση, εμπιστεύτηκε τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό ότι θα φέρει το θέμα της παραχώρησής της στο Δήμο στη Βουλή, ο Δήμος παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση και έστω και μετά από ένα χρόνο, ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Είναι αυτονόητο ότι θα είναι το πρώτο μέλημα που έχει ν’ αντιμετωπίσει αυτή η Δημοτική Αρχή και μάλιστα άμεσα», δήλωσε και εξήγησε ότι, άμεσα, θα ξεκινήσουν κάποιες παρεμβάσεις, εργολαβίες, δράσεις και έργα, τόσο στον κήπο όσο και στο κτίριο, τα οποία είναι ήδη σχεδιασμένα και θα ενημερώσει εν καιρώ.

Σημειώνεται ότι οι μελέτες που υπήρχαν είναι δύο, η μία ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τα κτιριακά και περίπου 700 χιλ. ευρώ για την ανάπλαση του κήπου και βέβαια τότε υπήρχε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία ως γνωστόν χάθηκε.

Για το σήμερα είπε ότι είναι πολύ φιλόδοξο να βρουν και ο Δήμος και η Περιφέρεια 2 εκατ. ευρώ γιατί ήδη έχει υποβάλει την πρόταση στην Περιφέρεια για να εντάξει τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις από την περιοχή του Κόβα μέχρι το Κορακόνερο, προϋπολογισμού γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη δέσμευση που υπάρχει για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου σε πέντε χρόνια, όπως είπε, εάν δεν βρουν τα χρήματα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού και θα κάνουν μεμονωμένες παρεμβάσεις, όπως στη βιβλιοθήκη. Παράλληλα, θα προχωρήσει μία μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου σε μικρότερη κλίμακα.

«Θα το παλέψουμε», είπε ο Δήμαρχος.

Για την ανακύκλωση
Ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε λόγο για μία ιστορική υπογραφή με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, προχθές στην Αθήνα, την πρώτη παραχώρηση τριών αυτοκινήτων και 1500 μπλε κάδων για να ξεκινήσει επιτέλους η ανακύκλωση στη Ρόδο. Μάλιστα, σχετικά με τα παράπονα για την ενημέρωση του κόσμου, είπε ότι θα ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο σε αθηναϊκά και τοπικά ΜΜΕ ώστε να είναι και τα σχολεία ανοιχτά.

Εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του ότι, με το που έφθασαν στη Ρόδο, πήγαν με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Μιχάλη Παλαιολόγο και διαπίστωσαν ότι είναι έτοιμος ένας μεγάλος αριθμός από τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη και την ερχόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται και τα δύο μικρά για τη Μεσαιωνική Πόλη και τη Λίνδο. Επίσης, έτοιμα είναι τα τρία οχήματα που υπέγραψε η ΕΕΑΑ και τη Δευτέρα έρχονται με το καράβι ενώ σε ένα μήνα αναμένονται από τη Γερμανία τα πέντε νέα απορριμματοφόρα που αγόρασε ο Δήμος με τη διαδικασία του leasing. Έτσι, επανέλαβε ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή αφού έχουμε τριάντα αυτοκίνητα εκεί που δεν είχαμε κανένα!

Το Εθνικό Θέατρο
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδιάκος, μέσα από μία δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων που έχει ο Δήμος, ενδεχομένως να του δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει άλλους πόρους για έργα πρώτης προτεραιότητας, με πρώτο το Εθνικό Θέατρο, για το οποίο θύμισε ότι είχαν συνεννοηθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο ότι η Περιφέρεια, από ίδιους πόρους, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεών του. Η μελέτη είναι έτοιμη και θα την υποβάλουν στην ΠΝΑΙ ώστε να προχωρήσουν σε μία προγραμματική σύμβαση.

Ακολουθεί ο σχεδιασμός του Δήμου για το πως θα προχωρήσουν οι μελέτες και πως θα βρεθεί η χρηματοδότηση για τη συνολική αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Τα μεγάλα έργα
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζήτησε ο Δήμαρχος προχθές στο Υπουργείο Οικονομικών είναι πως θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει κάποια μεγάλα έργα με τη διαδικασία των ΣΔΥΤ, επειδή χρηματοδοτήσεις δεν υπάρχουν. Είναι γνωστό ότι, ο Δήμος, τον περασμένο μήνα, κατέθεσε τη μεγάλη πρόταση των 37 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων με στόχο τη μακροπρόθεσμη διαχείρισή τους. Πήρε λοιπόν τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο και προχωράει προς αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας την ίδια διαδικασία, χθες ζήτησε από τις υπηρεσίες να ετοιμάσουν μία τεχνική έκθεση με δέκα νέα σχολικά κτίρια, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια που έχει ανάγκη η πόλη αφού τους τόνισε ότι τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα που έχουμε είναι οι παλιοί ιταλικοί στρατώνες αλλά επιπλέον έχει απλωθεί η πόλη πλέον και στις καινούργιες συνοικίες δεν έχουμε σχολεία. Επίσης, η Κρεμαστή, τ’ Αφάντου, η Παστίδα χρειάζονται σχολεία λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει ήδη ετοιμάσει τρεις προτάσεις για ένταξη. Μίλησε για μία μεγάλη προσπάθεια για την οποία χρειάζεται επίπονη δουλειά και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Θύμισε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε η ένταξη των δύο έργων από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, τα δίκτυα ύδρευσης στα Κολύμπια και στη Νότια Ρόδο και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ για την ολοκλήρωση των μελετών.

Ειδικότερα για τη ΔΕΥΑΡ και το φράγμα, είπε ότι η Επιχείρηση χρηματοδοτεί με ίδια μέσα γύρω στο 1.350.000 ευρώ τη σύνδεση στ’ Αφάντου, το Τσαΐρι προς τα Στεγνά, έχει διαθέσει άλλα 500 χιλιάδες ευρώ στην περιοχή του Ασκληπιειού για να καλυφθεί η Νότια Ρόδος όπου υπάρχει το πρόβλημα αφού μέχρι να επανέλθει η κανονική ροή του νερού από το φράγμα προς την πόλη και όπου αλλού έγιναν συνδέσεις, προχώρησαν σε επαναλειτουργία αδρανοποιημένων γεωτρήσεων.

Για τα υπόλοιπα 7 χλμ. από τα διυλιστήρια στην Κάλαθο, κόστους 3 εκατ. ευρώ και για άλλη μία παρέμβαση προς τη Νότια Ρόδο, ο κ. Χατζηδιάκος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δηλώνει όχι μόνο αδυναμία αλλά και αναρμοδιότητα. Μίλησε, λοιπόν, με τον κ. Σαντορινιό, πήραν την έγκριση από το Υπουργείο Υποδομών, ετοίμασαν την τεχνική έκθεση και πήραν τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθεί.

Και δήλωσε ο Δήμαρχος: «Έχουμε ξεπεράσει, ειλικρινά, τις δυνάμεις μας όσο αφορά στις οικονομικές μας δυνατότητες. Γι’ αυτό και η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ από ευρωπαϊκά προγράμματα σε έργα δράσεις και υποδομές της Ρόδου, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένες αφού η Ρόδος με όλα τα κριτήρια αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της Περιφέρειας και θα έπρεπε το ένα τρίτο των χρηματοδοτήσεων να έρχονται εδώ».

Το πρώην στρατολογικό γραφείο
Ένα ακόμη αίτημα που έθεσε ο Δήμαρχος στην ΕΤΑΔ, έχει να κάνει με αυτό που υπέβαλε πριν από αρκετό καιρό για τη χρήση του πρώην στρατολογικού γραφείου και του ζήτησαν την τεχνική έκθεση.

Πάντως, είπε ότι, δυστυχώς, όπως και το παλιό νοσοκομείο, και αυτό το κτίριο μπορεί να χρειαστεί πάνω από 300-400 χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθεί και να γίνει λειτουργικό. Ο σχεδιασμός είναι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να μεταφερθούν εκεί τα ΚΕΠ του Δήμου που σήμερα στεγάζονται στο Μέγαρο της Περιφέρειας, όπως και να γίνει ένα information office για τους τουρίστες ενώ στον επάνω όροφο θα στεγαστεί η δ.κ. Ρόδου η οποία ουσιαστικά είναι…άστεγη.

Αυτά ο Δήμαρχος τα ζήτησε από τον κ. Τερζάκη ο οποίος περιμένει και την τεχνική έκθεση.

Για το φωτισμό
Προχωράει η μελέτη για να ετοιμαστούν τα τεύχη της αντικατάστασης του φωτισμού του συνόλου του νησιού με λάμπες LED. Υπάρχει ήδη μία καταμέτρηση που κάνει λόγο για 32.300 λαμπτήρες που πληρώνει ο Δήμος σε όλο το νησί. Από αυτές, το πρόγραμμα αυτό θα συμπεριλάβει τις 28 χιλιάδες. Εκτός μένει η Μεσαιωνική Πόλη λόγω της αρχαιολογίας επειδή θεωρείται ότι θα πρέπει να μείνει με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες φωτισμού.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, έχει αποφασιστεί το Σάββατο 25 Ιουνίου να γίνει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ στη Ρόδο και μία ημέρα πριν, στις 24 του μηνός να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και ανάμεσα στα θέματα ο Δήμαρχος έχει ζητήσει να περιληφθεί και το θέμα για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Καλλικράτη και τη Διοικητική μεταρρύθμιση.

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή