Καθήλωσε το κοινό στη Ρόδο ο καθηγητής  κ. Δημήτρης Νανόπουλος

Εντυπωσίασε το κοινό του  στη Ρόδο το περασμένο Σαββάτο ο παγκοσμίως γνωστός αστροφυσικός - μέλος της Ακαδημίας Αθηνών  και διακεκριμένος  Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Τexas A&M University, College Station  κ. Δημήτρης Νανόπουλος.

Ο τίτλος της  ομιλίας του ήταν "Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο".
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS),  στο πλαίσιο του Studium Generale 2017 κλείνοντας έτσι τον φετινό κύκλο ομιλιών.


"Ο πλανήτης Γη είναι απλώς "ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο", όπως λένε οι Αμερικανοί φυσικοί. Για να δημιουργηθεί αυτό το αστρικό σύστημα στην περιοχή μας, εξερράγη ένα "αστέρι" και από τα θραύσματα, τα "βράχια" του, φτιάχτηκαν οι πλανήτες. Το καθοριστικό γεγονός για την εμφάνισή μας, ήταν απλούστατα, το ότι έτυχε "ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο" να βρεθεί στη σωστή απόσταση από αυτόν ώστε να δημιουργηθεί ζωή. Αν ήμασταν είτε λίγο πιο κοντά είτε λίγο πιο μακριά από την μπάλα της φωτιάς και ακτινοβολίας που ονομάζεται Ήλιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί ζωή με τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε.(...)”

Η  ομιλία του Δημήτρη Νανόπουλου δεν αντιστοιχούσε σε δύσκολα και περίπλοκα θέματα αστροφυσικής αλλά αφορούσε “τη ζωή, την επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα”. Πρόκειται για μια προσωπική εξιστόρηση του “ελληνικού ονείρου” που έζησε ο ομιλητής. Ξεκίνησε από το Χαρβάτι της Αττικής (σημερινή Παλλήνη) και έφτασε να συμμετέχει στις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα - ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι πρωτεργάτης στη μέθοδο αναζήτησης του “Σωματιδίου του Θεού” ή “Σωματιδίου Χιγκς” και μάλιστα όταν το 2013 ο Πίτερ Χιγκς τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή του αυτή έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Δημήτρη Νανόπουλου.