Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Μικρό και φιλόξενο νησί, με μεγάλες ανάγκες η Κάσος»

Με τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Κάσου, συναντήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτισμού Κάλλιστος Διακογεωργίου, καταγράφοντας από κοντά – όπως το υποσχέθηκε –  προβλήματα και αιτήματα προς επίλυση.

«Οι Κασιώτες είναι απλοί και φιλόξενοι, κατοικούν  όμως, σε ένα νησάκι, με πολλά προβλήματα. Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο, μετά τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, με τη συμμετοχή του ιδίου, του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη, του  επάρχου Γιάννη Μηνατσή, της δημάρχου Μαρίας Τσανάκη, των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, αναφέρθηκαν τα κτιριακά προβλήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπου θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρεις Νοτίου Αιγαίου.

Το μουσείο στην Κάσο παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Το ιστορικό σημείο, η  «Ελληνοκαμάρα» με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, ρημάζει, όπως τόνισε ο τέως έπαρχος κ. Γιάννης Σακελλαράκης, όπου,  επί θητείας του, έγιναν τα έργα προσβασιμότητας στην αρχαιολογική περιοχή.

Εκτός αυτού, υπάρχουν ζωτικά θέματα που κυριολεκτικά «πνίγουν» το νησί, σταματώντας την ανάπτυξη, όπως π.χ. τα αντιπλημμυρικά. Στήριξη χρειάζεται και η «Κάσος ΚΟΙΝΣΕΠ» που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Μηνάς Μαλανδρής, θα δώσει θέσεις εργασίας στους ακρίτες Κασιώτες. Ο στόχος επικεντρώνεται, στη δημιουργία «εργαστηρίου παραδοσιακής διατροφής και ζαχαροπλαστικής.

Σημαντική βοήθεια στα θέματα πολιτισμού, υποσχέθηκε ο Κασιώτης δημοσιογράφος – συγγραφέας  Μηνάς Βιντιάδης, που κατά καιρούς, έχει εκφράσει έμπρακτα την αγάπη του, για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Επίσης, συζητήθηκε η  στήριξη της Περιφέρειας, στη διεξαγωγή του πολιτιστικού Φεστιβάλ, Κάσου και Λύρας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο νησί της Κάσου, ο κ. Διακογεωργίου, διαβεβαίωσε για την απόλυτη στήριξή του,  σε θέματα πολιτισμού της Κάσου, με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου πολιτισμού, για την  ανάδειξη του Δωδεκανησιακού πολιτισμού.