Η «Rhodes RICHeS», μια Ομάδα σκέψης και πολιτισμού…

Η «Rhodes RICHeS», μια Ομάδα σκέψης και πολιτισμού…

Η «Rhodes RICHeS», μια Ομάδα σκέψης και πολιτισμού…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1091 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Με μια ενδιαφέρουσα ομιλία για το σύμπαν και τη γη, για τις διαστάσεις και την πλανητική εξέλιξη από τον κοσμολόγο κ. Δημήτρη Νανόπουλο, το Studium Generale 2017 της Rhodes RICHeS, το προηγούμενο Σάββατο έκλεισε ο απερχόμενος κύκλος του έτους.

Δεν έχω την ικανότητα να σχολιάσω τις ομιλίες των διακεκριμένων επιστημόνων που φιλοξενήθηκαν από τον όμιλο, αλλά μπορώ να εκφράσω την συμπάθεια μου σε μια ομάδα ατόμων που τους ενώνει ο εθελοντισμός, η γνώση και η προσφορά.

Μερικά ενημερωτικά για τον σκοπό και του στόχους της Ομάδας. Ο βασικός σκοπός στη ιδρυτική της διακήρυξη εστιάζεται στο «διεθνές» στοιχείο του τοπικού πολιτισμού και της κληρονομιάς και επιχειρεί να πραγματοποιήσει συνδέσεις με το διεθνές σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτιστική ανάπτυξη και ενθαρρύνοντας την ευαισθητοποίηση και τη γνώση.

Το «διεθνές» RICHeS σημαίνει τρία πράγματα: τη συχνή υπερβατική επίδραση των πολιτιστικών ρευμάτων στην κουλτούρα και την κληρονομιά της Ρόδου, την εξίσου συχνά υπερβατική επιρροή της Ρόδου σε άλλους πολιτισμούς και τελικά την πρόθεση να συνδέσει ενεργά τη Ρόδο με την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.

Η RICHeS διακρίνει όλα τα ιστορικά συστατικά στοιχεία του πολιτισμού και της κληρονομιάς της Ρόδου, εξίσου σημαντικά, ενδιαφέροντα και αναφέρει ότι αξίζει να τα διατηρήσουμε με σεβασμό και ευαισθησία.

Η Ρόδος εκφράζει την μοναδικότητα της πολυπολιτισμικής έκφανσης στο βάθος του χρόνου.
Όλα αυτά συγκλίνουν σε τέσσερα σημεία –κλειδιά που αποδεικνύουν το έργο της ομάδας στο πλαίσιο ενός τετράγωνου, όπου σε κάθε πλευρά καταγράφονται τα παρακάτω:

Η γνώση της πολιτιστικής κληρονομίας
Η άποψη για τις διεθνείς εξελίξεις
Η ενδυνάμωση του πολιτιστικού κεφαλαίου
Η πληροφόρηση των διεθνών συνθηκών για την διατήρηση της κληρονομίας.
Η RICHeS έχει καταστήσει μέσα από αυτούς τους στόχους τη Ρόδο, επίκεντρο της γνώσης και της διανόησης.

Πλήθος καθηγητών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο «παρέλασαν» από το πόντιουμ μετά από την δική τους πρόσκληση.

Αθόρυβοι σκαπανείς του πολιτισμού και της σκέψης, συγκεντρώνουν όλα τα εχέγγυα για την έκφραση μιας κοινωνίας πολιτών, που διεκδικεί και στηρίζει την πνευματική τροφή και την τέχνη.

Είναι αυτά που μπορούν να κτίσουν την μεγάλη «στροφή» για μια κοινωνία δικαιότερη, βιώσιμη, ανθεκτική στις ευκαιριακές προκλήσεις και όπως είπε και ο τελευταίος ομιλητής, να καταλάβουμε πόσο «μικροί» είμαστε στο μέγιστο πλήθος των γαλαξιών που μας περιβάλλει.

Μόνο έτσι θα αντιληφτούμε ότι τα εφήμερα είναι ασήμαντα μπροστά στην αιωνιότητα, οι αυτοκρατορίες έρχονται και παρέρχονται και ο άνθρωπος είναι το μόνο «μεγαθήριο» που μπορεί να αλλάξει τη ζωή γνωρίζοντας την από το βάθος του χωροχρόνου.

Ευχαριστούμε τη RICHeS για τη συμβολή της στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα της πόλη μας. Χωρίς σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς, αναδεικνύουν αξίες και αρχές, που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, σε μια σημερινή κοινωνία της αφυδάτωσης και της κόπωσης.

Και όπως λέχθηκε σε προσωπική ερώτηση προς τον κ. Νανόπουλο στην πρόσφατη παρουσία του στη Ρόδο: «εάν είναι γνωστικός ή σοφός» μονολεκτικά και γενναιόδωρα απάντησε «είμαι δημιουργικός, γιατί εάν είσαι δημιουργικός ζεις δύο φορές»!!
Και αυτή τη δημιουργία η RICHeS, μας την χαρίζουν πλουσιοπάροχα και εθελοντικά….

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου