Με μηνύσεις απειλεί την ΕΤΑΔ για τις παραλίες ο δήμαρχος

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, απέστειλε για το θέμα των παραλιών ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Η επιστολή συγκεκριμένα στάλθηκε στους Γραφείο Πρωθυπουργού, Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργό Οικονομίας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπ. Τουρισμού, κ . Έλενα Κουντουρά, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουπλή, Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.  Στέργιο Πιρτσιόλα, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, Γεν. Γραμ. Δημόσιας Περιουσίας, κ. Νικόλαο Μαντζάκο, Βουλευτές Νομού Δωδ/σου, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, κ. Γεώργιο Πατούλη , Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και αναφέρει σ΄αυτήν τα εξής:

«Με έκπληξη και ομολογουμένως με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΤΑΔ αρνήθηκε να παραχωρήσει στον δήμο μας την διαχείριση και αξιοποίηση τμημάτων αιγιαλών στις περιοχές :  α) Πόλη της Ρόδου έως και περιοχή Ιαλυσού, β) περιοχή Αφάντου (εντός του δημοτικού διαμερίσματος Αφάντου), γ) περιοχή Τραγανού (εντός του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας) και δ) περιοχή Τσαμπίκα (εντός του δημοτικού διαμερίσματος Αρχαγγέλου), («τις χρυσοφόρες» όπως τις αποκαλείτε), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με απόδοση στην ΕΤΑΔ  ποσοστού επί του  πλειστηριάσματος  που προέκυπτε από τις ετήσιες δημοπρασίες, που διενεργούσε ο δήμος. Αντί αυτού, προχωράει η ΕΤΑΔ απευθείας στις διαδικασίες   για την εκμίσθωσή τους για μια τριετία (με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον δύο έτη).

H αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και εχθρική προς τον δήμο απόφασή σας, ακόμη και αν προκύπτει από μνημονιακούς όρους, όπως εσείς ισχυρίζεστε και προφανώς  αποδέχεστε αν και αυτοαποκαλούμενοι αντιμνημονιακοί, βρίσκει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου και το σύνολο της κοινωνίας μας  αντίθετους, γιατί για μια ακόμη φορά, το κεντρικό κράτος  « υπεξαιρεί πόρους» και «υφαρπάζει περιουσίες», που δικαιωματικά ανήκουν στην Ροδιακή Κοινωνία και στον Δήμο, σύμφωνα και με το ισχύον νομικό καθεστώς των ακινήτων του δημοσίου στα Δωδεκάνησα.

Όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει κατ’ επανάληψη ο δήμος μας προβαίνει ετησίως σε δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ με νόμιμες διαδικασίες (διαγωνισμούς), μέσω του δημοσιονομικού ελέγχου για τον καθαρισμό με  μηχανοκίνητα και μη μέσα των παραλιών, την κατασκευή, τοποθέτηση αποδυτηρίων, διαδρόμων, ειδικών πλαστικών διαδρόμων με οχήματα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, κατασκευή, λειτουργία WC και ξύλινων διαδρόμων εκατοντάδων μέτρων,  την κατασκευή και λειτουργία λουτρών με παροχή νερού από την ΔΕΥΑ Ρόδου, την πρόσληψη ναυαγοσωστών, όπως προβλέπεται από το νόμο, καθώς και την τήρηση της ευταξίας και της αστυνόμευσης των παραλιών.

Όλες οι εγκαταστάσεις στις παραλίες λειτουργούν με δαπάνες του δήμου  και όπως είναι κατανοητό εφόσον δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, είναι εκτός δικαιοδοσίας του δήμου και οι δαπάνες συντήρησης αυτών εμπίπτουν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού ελέγχου στις χαρακτηριζόμενες ως «ανοίκειες» δαπάνες, οπότε θα υποχρεωθούμε άμεσα στην απόσυρση όλων των κινητών εγκαταστάσεων, στη σφράγιση αποδυτηρίων και  WC και φυσικά τη διακοπή της παροχής νερού στους λουόμενους και της αποκομιδής απορριμμάτων.

Οι παραπάνω υποχρεωτικές για τον δήμο αρνητικές ενέργειες θα δημιουργήσουν κοινωνική αναστάτωση, θα υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες προς τους επισκέπτες υπηρεσίες και θα απαξιώσουν την λειτουργία των παραλιών σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Με τις επιβληθείσες αυτές ενέργειες σε περίπτωση μη τήρησής τους     εκ μέρους του δήμου Ρόδου κινδυνεύουμε να παραπεμφθούμε για απιστία (όπως άλλωστε και εσείς προφορικά ισχυριστήκατε) εφόσον δεν εισπράττουμε αντάλλαγμα.

Επιπροσθέτως, λόγω της δικής σας ολιγωρίας, έχουν ήδη εγκατασταθεί σ’ όλες τις παραλίες, οι περσινοί μισθωτές που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς που διενήργησε ο δήμος και οποιαδήποτε ανατροπή της σημερινής κατάστασης και αποβολή τους, θα δημιουργήσει τεράστια αναταραχή και κοινωνικά προβλήματα για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνοι είστε εσείς και οι καθυστερημένες και λανθασμένες αποφάσεις σας.

Τέλος, προβαίνετε παράνομα και κατά ποινικά κολάσιμο τρόπο στον εκπλειστηριασμό των καντινών, ενώ στον ίδιο χώρο είναι εγκατεστημένες καντίνες του δήμου, οι οποίες λειτουργούν ήδη μέσω της δημοτικής μονομετοχικής του εταιρείας ΔΕΡΜΑΕ, κατόπιν νόμιμης αδείας παραχώρησης από τον ΕΟΤ ήδη από την δεκαετία των 1960-1970.

Οι καντίνες αυτές είναι εγκατεστημένες εν μέρει σε πολεοδομικά ελεγχόμενο χώρο και εν μέρει σε κοινόχρηστο χώρο που ανήκει στον δήμο και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιήστε στον εκπλειστηριασμό αυτών. Συνεπώς δεν θα επιτρέψουμε τον εκ μέρους της ΕΤΑΔ  εκπλειστηριασμό νόμιμου υφιστάμενου κοινόχρηστου χώρου, που ανήκει στον δήμο  και θα υποβάλλουμε μηνύσεις  κατά παντός υπευθύνου της ΕΤΑΔ όπως έπραξε ήδη ο συνάδελφος δήμαρχος Θήρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να διακόψετε άμεσα την απευθείας παραχώρηση των παραλιών και τον σε εξέλιξη διαγωνισμό, σε αντίθετη περίπτωση θα προσβάλουμε αυτόν, με κάθε ένδικο μέσο και θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο, δημοκρατικό τρόπο την «υφαρπαγή» των περιουσιακών στοιχείων του δήμου και θα διεκδικήσουμε την καταβολή των εσόδων που απορρέουν από την αξιοποίηση αυτών για την κάλυψη των δαπανών, που προβαίνει ο δήμος για τη συντήρηση και αξιοποίηση αυτών.Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος».