Στο έλεος του καιρού οι διατηρητέες οικίες

Στο έλεος του καιρού  οι διατηρητέες οικίες

Στο έλεος του καιρού οι διατηρητέες οικίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 579 ΦΟΡΕΣ

Έντονη διαμαρτυρία από τον συμπολίτη μας κ. Γ. Δαμάσκου

Την ανησυχία του για την διαδικασία και τις μεθόδους ανακατασκευών που χρησιμοποιούνται στα σπίτια και τα μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα εκφράζει με επιστολή του ο συμπολίτης μας κ. Ιωάννης Δαμάσκος μηχανικός (μεταλειολόγος ΕΜΠ). Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα:

“Προς ΥΠΠΟ εφορεία νεώτερων μνημείων κ. Γ. Καρυδάκη, κ. Ν. Ζαρίφη αρχιτέκτονες ΥΠΠΟ, Κοινοπ. κ. Λαμπρίδη Πολεοδομία ΔΡ. Σας επισυνάπτω φωτογραφίες βλαβών Τουρκικού σχολείου, Λογοτεχνικού κέντρου και Αναργύρων 35 με σημειώσεις με βέλη επικίνδυνων σημείων που οφείλουν εξηγήσεις εφόσον κατά τον πολεοδομικό και Αρχαιολογικό νόμο εμπίπτουν στην ευθύνη επίβλεψάς σας κατά την διαδικασία επέμβασης, έγκρισης στατικής μελέτης και εργασιών αποκατάστασης-επισκευής ασφαλούς στήριξης λιθόκτιστων κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς (το δείγμα αστοχίας οπλισμένου σκυροδέματος σε κιονα Καμίρου είναι αποκαλυπτικό).

Στο Τουρκικό σχολείο φαίνονται ρωγμές αστοχίας ασβεστόλιθου στέψης παραθύρου δίχως να έχει τοποθετηθεί ξύλινη υποστήριξη για τη μη διάνοιξη και καταστροφική πρόοδο της ρωγμής στο κέντρο της στέψης αλλά και στην επικίνδυνη ρωγμή από την κορυφή κτιρίου. Στο εσωτερικό φαίνονται να έχουν ληφθεί εγκάρσια μέτρα προστασίας με ξύλα-δοκάρια για τις έκθετες λιθοδομές ενώ εμφανής είναι η καθαίρεση επιχρισμάτων δίχως να έχουν σκαφτεί σε βάθος οι αρμοί λιθοδομής (στο διατηρητέο Αναργύρων 35 που θα αντικαταστήσετε τις ράβδους στήριξης στέψης θυρών από σφυρήλατο σίδηρο που ήδη διαβρώνεται;) (συγκριτικά στο διατηρητέο Αναργύρων 35 ούτε εγκάρσια στηρίγματα με ξύλινα δοκάρια των λιθοδομων τοίχων δεν έχουν προβλεφθεί σαν προστασία κατά την καταστροφική καθαίρεση επιχρισμάτων και υπερβολική εκσκαφή αρμών μέχρι συνδετήριο σαθρό χώμα αλλά και ούτε καν η καθαίρεση επιχρισμάτων-καταστροφή αρμών λιθοδομής σταμάτησε σε επικίνδυνα σημεία).

Στο Τούρκικο σχολείο φαίνονται και τμήματα επιχρισμάτων που δεν καθαιρέθηκαν ενώ οι στύλοι θεμελίωσης-πλάγιας υποστήριξης λιθοδομημένων τοίχων φτιαγμένοι από οπλισμένο σκυρόδρμα με πυκνή διάταξη διαβρούμενου χάλυβα σε πολύ μικρή διατομή τσιμεντένιου σκυροδέματος στο μέλλον θα ρωγματισθεί από τις ισχυρές δυνάμεις οξείδωσης χάλυβα (οξείδια σιδήρου) διαρρηγνύοντας το σκυρόδεμα και μεταφέροντας στη λιθοδομή του Τουρκικού σχολείου τεράστιες σημειακές θλιπτικές τάσεις που θα υπονομεύσουν την θεμελίωση. (Τα μάρμαρα Ακροπόλεως Αθηνών ρωγματίσθηκαν από τις σιδηρές επεμβάσεις αρχιτέκτονος Μπαλάνου το 1930 βλ και δείγμα αρχαίου κίονα Καμίρου με εμφύτευμα οπλισμένου σκυροδέματος).

Στο Λογοτενικό Κέντρο σιδηρές γωνίες για κορνίζες νεοκλασσικές στο επίχρισμα αποκατάστασης διαβρώθηκαν και καταστράφικαν αποκολλούν σουβάδες και δημιουργούν ρωγμές και υγρασίες. Η μελέτη επέμβασης σε αυτό το διατηρητέο πως αποδέχθηκε την ευκολία τοποθέτησης σιδηρών γωνίων δίχως να προβλέψει την μελλοντική διάβρωσή τους στο υγρό και αλμυρό περιβάλλον της Ρόδου;

Στο διατηρητέο Αναργύρων 35 πως θα αντικατασταθούν δομικά στηρίγματα από ξύλο ενώ δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας του κτιρίου από ενδεχόμενο σεισμό δεδομένης της στατικής αδυναμίας λόγω των καταστροφικών καθαιρέσεων επιχρισμάτων, εκσκαφής αρμών λιθοδομής, αφαίρεσης ξύλινων ταβανιών που παρείχαν μια ελάχιστη εγκάρσια ακαμψία-προστασία των τοιχών; πως θα κρατηθούν τα τμήματα του κτιρίου που δείχνουν ρωγμές αποκόλλησης ενώ έχουν πληγεί οι τοίχοι από την εκσκαφή αρμών αποκαλύπτοντας συνδετήριο χώμα, πώς θα αντικατασταθούν σιδηρά διαβρωμένα κλειδιά λίθων στο μικρό κτίσμα της βρύσης που εμφανίζει μεγάλες ρωγμές δίχως καμμία προστασία κατακρήμνισης από τυχαίο σεισμό; Πώς θα στερεωθεί το μπαλκόνι με ρωγματισμένο σαθρό πάτωμα παλαιού σκυροδέματος που κρέμεται τώρα λόγω εκσκαφής επιχρισμάτων και αρμών λιθοδομής που κάπως το συγκρατούσαν;

Σας τονίζω ότι στο ΕΜΠ έχω παρακολουθήσει βραχομηχανική, πετρογραφία, γενική κοιτασματολγοία, φυσικοχημεία λίθων/μετάλλων και ειδική ηλεκτροφυσικοχημεία στο εργαστήριο κ. Σκουλικίδη για τις λιθολογικές διαβρώσεις/αστοχίες με βάση τις εργασίες στην Ακρόπολη Αθηνών. Παρακαλώ να με ενημερώσετε στην πορεία στατικής μελέτης αποκατάστασης-προστασίας του Πολιτιστικού και Οικογενειακού μνημείου Αναργύρων 35. Έχω πληροφορηθεί και Νομολογια παρέμβασης σε Ευρ. Ένωση για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς κτιρίων. Επισυνάπτονται φωτογραφίες πριν και Μετά την καθαίρεση επιχρισμάτων, καταστροφή δομικών αρμών λιθοδομής και αφαίρεση ξύλινων ταβανιών στο ακίνητο Αγ. Αναργύρων 35 (Θεοτοκόπουλου 24) δίχως νόμιμη πολεοδομική άδεια μετά των υποχρεωτικών δικαιολογητικών και ελέγχων.

Η απόφαση Υπ. Πολιτισμού 9-3-2017 αναφέρει καθαίρεση επιχρισμάτων και όχι καταστροφή δομικών αρμών λάσπης λιθοδομής φτάνοντας σε συνδετικό σαθρό χώμα στη λιθοδομή περί 5 εκ. ανά αρμό σε κτίριο με έντονες ρωγματώσεις, ασυνέχειες δομής λιθοστρώσεων ψάμμιτου (αμμοπαγές με ιζηματογενές συνδετικό υλικό ευαίσθητο σε διάλυση από τσιμέντο πορτλαντ και φαιο) ενώ αποκαλύπτει επικίνδυνα στηρίγματα λίθων παραθύρων, θυρών φτιαγμένα από μαλακό σφυρήλατο σίδηρο, ο οποίος ήδη εκτίθεται σε διάβρωση. Οι φωτογραφίες καταστροφής διατηρητέου δίχως γνώση και στατική-δομική μελέτη επέμβασης σταδιακής και δειγματοληπτικής είναι αποκαλυπτικές στις συνέπειες ανύπαρκτης Πολεοδομικής Άδειας σε ιδιοκτησιακό καθεστώς που επέβαλλε το υπό κατάργηση σήμερα Κτηματολόγιο Ρόδου”

Διαβάστε ακόμη

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας