Πράσινο φως για την στατική ενίσχυση του ΙΚΑ Ρόδου

Ποσό της τάξης των 73.780 ευρώ, για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την στατική ενίσχυση του κτιριακού συγκροτήματος  του ΙΚΑ Ροδο  που βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου και το οποίο έχει εκκενωθεί πριν από 25 περίπου χρόνια, εξαιτίας στατικών προβλημάτων που παρουσίαζε, ενέκρινε και υπέγραψε προχθές ο διοικητής του ΕΦΚΑ κος Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Δημήτρης Γάκης, είχε ξεκινήσει μια σειρά παρεμβάσεων πριν από μερικούς μήνες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν άρχισαν να αποδίδουν.
Επί της ουσίας, ο στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται, να γίνουν οι εξειδικευμένες παρεμβάσεις και να επιστρέψουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές και οικονομικές) στο κτιριακό αυτό συγκρότημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα, έχει ήδη ζητήσει και έχει λάβει, αναλυτική κατάσταση με τις υπηρεσίες που στεγάζει σήμερα ο ΕΦΚΑ στο ενοικιασμένο κτίριο που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της Ρόδου – Λίνδου προκειμένου να αναθέσει σε εξειδικευμένη υπηρεσία  και αρμόδιους επιστήμονες την κατανομή και τοποθέτησή τους, στο ιδιόκτητο συγκρότημα.
Το συγκεκριμένο ακίνητο, αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει χώρους συνολικής επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών μέτρων οι οποίοι επαρκούν για να στεγάσουν όλες τις υπηρεσίες.

Η... πονεμένη υπόθεση του ΙΚΑ
Πάνω από 25 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τότε που το ΙΚΑ της Ρόδου, μεταστεγάστηκε εκτάκτως από το ιδιόκτητο συγκρότημά του, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Κωνσταντίνου και  Κωνσταντίνου Παλαιολόγου , σε ιδιωτικό κτίριο επί της Ρόδου Λίνδου.
Οι τότε διοικούντες το ΙΚΑ που έλαβαν την απόφαση το καλοκαίρι του 1991, είχαν διαβεβαιώσει υπαλλήλους, στελέχη, ασφαλισμένους και τη Ροδιακή κοινωνία, ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκλήρωναν τον απαιτούμενο έλεγχο και αμέσως θα δρομολογούσαν επισκευή του κτιρίου και άμεση επαναφορά των υπηρεσιών (διοικητικών και ιατρικών) στο συγκεκριμένο κτίριο.

Πέρασαν από τότε 25 ολόκληρα χρόνια. Τίποτα δεν προχώρησε και το ασφαλιστικό ταμείο αναγκάστηκε να πληρώσει σε ενοίκια ένα τεράστιο ποσό, (πάνω από 250.000 ευρώ κάθε χρόνο) που αν το αθροίσει κανείς θα μπορούσε να έχει σήμερα ένα (ενδεχομένως και δύο ή τρία) υπερσύγχρονα κτίρια στην ιδιοκτησία του.
Από τότε, άλλαξαν πάνω από 10 κυβερνήσεις, οι οποίες κάθε φορά, «δρομολογούσαν» άμεσες λύσεις , πότε για την αξιοποίηση του κτιρίου, πότε για την κατασκευή νέου ή άλλες φορές για την μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε κτίρια που κατείχε το δημόσιο, όπως το παλαιό νοσοκομείο της Ρόδου.

Εξετάστηκαν επίσης, η κατασκευή κτιρίου ΙΚΑ στην οδό Στεφάνου Καζούλη, σε οικόπεδο που είναι δεσμευμένο από την Αρχαιολογία, η αγορά ημιτελούς ξενοδοχείου επί της Ρόδου Καλλιθέας, η κατασκευή νέου κτιρίου του ΙΚΑ δίπλα στο νέο Νοσοκομείο της Ρόδου στους Αγίους Αποστόλους κ.α.
Αυτό που άμεσα θα πρέπει να γίνει, είναι να διασφαλιστεί ότι το κτίριο αυτό, θα αξιοποιηθεί (επιτέλους μετά τόσα χρόνια) σε κάθε περίπτωση προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ταμείου στο νησί της Ρόδου και ότι δεν θα ενταχθεί σε διαδικασίες ξεπουλήματος – αξιοποίησης σε ιδιώτες επενδυτές.