Θα αφήσει τη Ρόδο χωρίς νερό το κράτος των Αθηνών;

Θα αφήσει τη Ρόδο χωρίς νερό το κράτος των Αθηνών;

Θα αφήσει τη Ρόδο χωρίς νερό το κράτος των Αθηνών;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3676 ΦΟΡΕΣ

Στην Αθήνα για παράσταση στο Ελεγκτικό συνέδριο ο περιφερειάρχης

Στην Αθήνα, προκειμένου ν’ ασκηθούν πιέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να επισπευθεί η διαδικασία της σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και στον ανάδοχο της καθημερινής λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά, που προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό, βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Σημειώνεται ότι στο νησί της Ρόδου έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού, υποχρεώνοντας το Δήμο Ρόδου να εξετάζει την περιοδική διακοπή της υδροδότησης.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι τις βραδινές ώρες θα υπάρχει ένας μικρός περιορισμός στην υδροδότηση για εξοικονόμηση νερού στις δεξαμενές.

Εν τω μεταξύ, προχθές συνεδρίασε εκτάκτως το δ.σ της ΔΕΥΑΡ, παρουσία και του δημάρχου και εξετάστηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην χειροτερεύσει η κατάσταση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Θέση στα έντονα προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού που παρουσιάζονται ξανά τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Αλέξανδρος Μανωλάκης, με σχόλιο του στην ιστοσελίδα της «Ροδιακής» κάτω από το αντίστοιχο ρεπορτάζ, απαντώντας μάλιστα και σε οργισμένες αντιδράσεις συμπολιτών μας, οι οποίοι μεταξύ άλλων χαρακτήριζαν «κοπρίτες» τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι η Δημοτική Επιχείρηση είχε επισημάνει εγκαίρως ότι θα υπάρξουν προβλήματα και πως δεν έχει η ίδια την ευθύνη γι’ αυτό, εννοώντας προφανώς το ζήτημα της ελλιπούς αξιοποίησης του Φράγματος Γαδουρά.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο αναμένεται ακόμη η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να μπορέσουν να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία υποσταθμών, ώστε να γίνει εφικτή η μεταφορά νερού στην πόλη της Ρόδου και σε αρκετούς ακόμη οικισμούς του νησιού.

Ειδικότερα ο κ. Μανωλάκης στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:
«Η ΔΕΥΑΡ παρακολουθεί καθημερινά τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που αντλούμε από τις γεωτρήσεις μας και φροντίζει με χρηστή διαχείριση να κρατήσει το σύστημα έως ότου δοθούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού από το φράγμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς η διαχείριση του φράγματος δεν ανήκει στην ΔΕΥΑΡ ούτε στον Δήμο για να κάνουμε κάτι επ’ αυτού.

Κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά από την έλλειψη νερού όμως αυτό πoυ βιώνουμε το τελευταίο διάστημα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΕΥΑΡ. Έχουμε επισημάνει εγκαίρως ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα και ενημερώσαμε όλους εκείνους που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Υπάρχουν υπάλληλοι φίλε Στέφανε στην ΔΕΥΑΡ που εργάζονται και 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να παίρνουν ούτε ευρώ υπερωρία, προκειμένου να εξυπηρετούν κάποιες δύσκολες στιγμές.

Αυτοί οι υπάλληλοι διαμένουν και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης όπως όλοι μας. Είναι άδικο λοιπόν να αποκαλείς τέτοιους ανθρώπους «κοπρίτες».

Όσον αφορά το σχόλιο του φίλου Μανώλη, τον ενημερώνω ότι οι τοπικές αρχές αυτό που μπορούσαν και όφειλαν να κάνουν το έκαναν εγκαίρως. Αν το πρόβλημα λυνόταν με την παραίτησή μας, τότε εγώ θα ήμουν ο πρώτος που θα το έκανα και ας έχω μόνο 2,5 μήνες στην ΔΕΥΑΡ.

Δυστυχώς όμως η λύση δεν μπορεί να δοθεί από εμάς. Η ΔΕΥΑΡ στέκετε και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία στην διαχείριση του φράγματος. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση από όλους μας. Μέσα από αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε ας κάνουμε όλοι μας την αυτοκριτική μας και ας περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό την κατανάλωση του πολυτιμότερου αγαθού που έχουμε».

Με σεβασμό και κατανόηση
Μανωλάκης Αλέξανδρος
Πρόεδρος ΔΕΥΑΡ


Συγγνώμη από τους πολίτες ζητάει ο Γ. Πόκκιας
…Συγγνώμη για την κατάσταση με το νερό στην πόλη και το νησί της Ρόδου, αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του.

Δήλωσε, συγκεκριμένα χθες:
«Θέλω, καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι οφείλουμε συγγνώμη σε όλο τον κόσμο ο οποίος δυσκολεύεται αυτές τις μέρες και θα δυσκολεύεται ακόμη για κάποιο διάστημα με την ομαλή υδροδότηση του νησιού. Δεν θέλω να μπω ούτε να ασκήσω κριτική γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα νωρίτερα, γιατί δεν έτρεξαν κάποιες διαδικασίες νωρίτερα…

Δεν με αφορά. Εγώ αυτό το οποίο ζητάω, με την ιδιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στη Ρόδο, είναι να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται και να ζητήσω την κατανόησή τους για δεκαπέντε-είκοσι μέρες, να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερη λογική διαχείριση του νερού για να μην έχουμε προβλήματα έλλειψης».
»Θα το περάσουμε και αυτό, περάσαμε πέρυσι την ιστορία με τα σκουπίδια, φέτος ομαλοποιείται και θα ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση το επόμενο διάστημα.

Ζητάω προσωπικά συγγνώμη για όλους. Δεν πρέπει η Ρόδος το 2017 να έχει τέτοια προβλήματα. Κατανόηση και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε είκοσι-εικοσιπέντε μέρες το αργότερο, η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως με την ενίσχυση από το φράγμα του Γαδουρά η υδροδότηση του νησιού και θα έχουμε λύσει θέλω να πιστεύω άπαξ δια παντός, το πρόβλημα της υδροδότησης. Και μένει μετά να λύσουμε το θέμα το ενεργειακό με το εργοστάσιο της ΔΕΗ που και εκεί πάλι όχι με δικιά μας ευθύνη, καθυστερεί».

Κάνουν μπάνιο στις…ντουζιέρες των παραλιών
Παρά τις καθημερινές προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ να κατανέμονται δίκαια σε όλους τους οικισμούς τα αποθέματα νερού, δεν λείπουν και τα ακραία προβλήματα. Όπως για παράδειγμα στην περιοχή «Πευκάκια» της Παστίδας. Πρόκειται για οικίες που βρίσκονται σε ύψωμα και από το περασμένο Σάββατο έχουν ελάχιστη ροή νερού, όπως διαμαρτυρήθηκαν χθες μιλώντας στην «Ροδιακή» αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε τέτοιο βαθμό, που πλυντήριο βάζουν 3:00 με 5:00 το πρωί όπως δήλωναν χθες, αφού μόνο εκείνη την ώρα υπάρχει… ελάχιστο νερό που να επαρκεί για τον σκοπό αυτό, ενώ αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο στις ντουζιέρες των παραλιών, για να τηρούν τις βασικές συνθήκες υγιεινής.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη