Σε αίτηση ανάκλησης θα προχωρήσει η Περιφέρεια για το φράγμα Γαδουρά

Σε αίτηση ανάκλησης θα προχωρήσει η Περιφέρεια για το φράγμα Γαδουρά

Σε αίτηση ανάκλησης θα προχωρήσει η Περιφέρεια για το φράγμα Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 671 ΦΟΡΕΣ

Πιθανόν να υπάρξει απόφαση εντός του Ιουλίου

Στην κατάθεση αίτησης ανάκλησης προχωρά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου μετά την απόφαση που πήρε το ελεγκτικό συνέδριο να μην εγκρίνει τη σύμβαση ανάθεσης του έργου συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά, που αποφάσισε η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας.

Η αίτηση θα κατατεθεί εντός των ημερών ώστε να μπορέσει να εξεταστεί άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο διάστημα των 15 ημερών που προβλέπεται.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο αιτιολογικό, η απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν ήταν αρκούντως δικαιολογημένη σε ότι αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου αναδόχου, ο οποίος προκρίθηκε από την επιτροπή επειδή η προσφορά του περιελάμβανε και την πρόβλεψη για πρόσθετο εξοπλισμό (ανταλλακτικά) σε περίπτωση βλαβών.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η περιφερειακή αρχή θεωρεί πως το ελεγκτικό στάθηκε στους… τύπους και όχι στην ουσία του θέματος και με την απόφασή του πρόσθεσε νέα καθυστέρηση σε ένα σοβαρότατο θέμα.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης που παραχώρησε συνέντευξη τύπου χτες για το θέμα, υπογράμμισε πως το ελεγκτικό συνέδριο, αποφάνθηκε ότι η απόφαση της οικονομικής επιτροπής ήταν καθ’ όλα νόμιμη αλλά χρειαζόταν περαιτέρω αιτιολόγηση. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τη στάση του υπογράμμισε ότι η οικονομική επιτροπή δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό όργανο!

Ως νομικός ο κ. Φλεβάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το ζήτημα θα έχει κλείσει με την αίτηση ανάκλησης που θα κατατεθεί από την περιφέρεια καθώς η ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει.

Ειδικότερα μιλώντας ο αντιπεριφερειάρχης για την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη που σημειώθηκε δήλωσε «Το φράγμα έγινε για πολύ συγκεκριμένο σκοπό, να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και η διαφαινόμενη κλιματολογική αλλαγή και κυρίως να μειωθεί ο αριθμός των γεωτρήσεων.

Οι υδροφόροι ορίζοντες δεν είναι ανεξάντλητοι πρέπει να διαχειρίζονται με μέτρο ώστε να δώσουν το πιο πολύτιμο αγαθό και στις επόμενες γενεές.

Το ελεγκτικό κωλύεται για την έγκριση ολοκλήρωσης της διαδικασίας ώστε να αναλάβει ο ανάδοχος και να μπορέσει να λειτουργήσει ως φορέας διαχείρισης του έργου για μία τριετία.

Η νομική υπηρεσία της περιφέρειας εργάζεται πάνω στο θέμα από την πρώτη στιγμή και θέλω να πω ότι υπάρχει το ένδικο βοήθημα της αίτησης ανακλήσεως της απόφασης αυτής. Η περιφέρεια θα καταθέσει αυτή την αίτηση προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα και να ανακληθεί η απόφαση που πάρθηκε».

Αναφερόμενος στη λειτουργία του οργάνου και εξηγώντας το ρόλο της οικονομικής επιτροπής ο κ. Φλεβάρης πρόσθεσε και τα εξής: «Το ελεγκτικό συνέδριο ως θεσμικό όργανο, έχει στοιχεία που μοιάζουν με αυτά του δικαστηρίου. Είναι ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός που ελέγχει κάθε πράξη της αυτοδιοίκησης. Και αυτό η περιφέρεια το θέλει, επιζητούμε τον έλεγχο καθώς πολλές φορές βάζει σε πολλά θέματα το μηχανισμό μπροστά και μπαίνουν τα πράγματα σε μία σειρά.

Στο συγκεκριμένο όμως θέμα θέλω να πω ότι η οικονομική επιτροπή δεν είναι ένα νομικό όργανο ή ένα δικαστικό συμβούλιο. Η αιτιολογία που δίνει είναι αιτιολογία πολιτικού οργάνου. Ακόμα και πρόσωπα ή όργανα με νομική παιδεία ή συγκρότηση υστερούν κάποιες φορές στο θέμα της αιτιολογίας.

Η απόφαση του ελεγκτικού αναφέρει πως είναι νόμιμη η απόφαση της οικονομικής επιτροπής με την οποία για συγκεκριμένο λόγο επέλεξε την εν λόγω εταιρία και απέρριψε την άλλη. Αλλά αναφέρει ότι έπρεπε να υπάρχει πληρέστερη αιτιολογία.

Ομοιάζει με αποφάσεις του Αρείου Πάγου ή του συμβουλίου της επικρατείας. Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι μέσα σε 15 μέρες της αίτησης ανακλήσεως θα ξεπεράσουμε αυτό το κώλυμα. Εκφράζω αυτή την αισιοδοξία όχι ως συναίσθημα ή προδιάθεση που αφορά το πρόσωπό μου, αλλά θεωρώ ότι από τη στιγμή που λέει ότι νομίμως έγινε η διαδικασία και στο θέμα της αιτιολογίας που αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Υπάρχει μία συγκροτημένη γνώμη ότι μπορεί αυτό το κώλυμα να ξεπεραστεί και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του έργου γιατί η Ρόδος έχει ανάγκη από νερό. Παρά τα νομικά ή τεχνητά εμπόδια ή με όποιο άλλο τρόπο τα ονομάσουμε με σεβασμό πάντα στο ελεγκτικό συνέδριο, τη δικαστική εξουσία και τους θεσμούς του κράτους, να πούμε ότι το νερό που υπάρχει και είναι άνω των 60 εκ κυβικών πρέπει να φτάσει στη βρύση του καταναλωτή».

Σε ερώτηση αν έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο για το θέμα το ελεγκτικό συνέδριο και εξ αυτού του λόγου στάθηκε στους τύπους απάντησε «Θα έλεγα ότι δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω την απόφαση του συνεδρίου πέραν του σημείου που έθεσε ο ίδιος ο περιφερειάρχης λέγοντας ότι είναι… αποκαρδιωτική.

Η οικονομική επιτροπή δεν είναι νομικό συμβούλιο, είναι ένα πολιτικό όργανο. Δεν μπαίνει σε νομικές διατυπώσεις καθώς δε συντάσσουν τα έγγραφα οι νομικοί σύμβουλοι. Γι’ αυτό το λόγο πάνε οι υποθέσεις στον άρειο πάγο στο συμβούλιο της επικρατείας ή στο ελεγκτικό και ζητάνε να είναι πιο πλήρης η αιτιολογία.

Αυτό που αναγράφεται στην 25 σελίδα για την απόφαση είναι πως είναι νόμιμη η αποδοχή το πρακτικό και η απόφαση της οικονομικης επιτροπής της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και ότι θα μπορούσε να είναι πληρέστερη η αιτιολογία.

Δύο ενδιαφερόμενοι μπήκαν στο διαγωνισμό. Ο ένας εκ των δύο δεν περιλαμβάνει στην προσφορά του τα ανταλλακτικά για τη λειτουργία του έργου. Η οικονομική επιτροπή απέκλεισε την προσφορά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Το ελεγκτικό συνέδριο λέει ότι καλώς έπραξε αλλά θα έπρεπε να το αιτιολογήσει περισσότερο.

Θα μπορούσε να μη σταθεί εκεί. Όμως είναι ένα θεσμικό όργανο και έχει μία ποιότητα. Άρα στη διαδικασία της β φάσης δηλαδή της αίτησης ανακλήσεως που μπορεί να υποβάλει η περιφέρεια εντός 15 ημερών αυτό θα θεραπευτεί και θα το ξεπεράσουμε. Μπορούσε όμως να μη σταθεί εκεί… Αν προσωπικά συμμετείχα σε κάποιο όργανο πιθανόν να εξέφραζα τη θέση ότι δε χρειάζεται μία μεγαλύτερη αιτιολογία».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου